Petolintuja, venehommia ja kamerakokeiluja

Torstaina 27.8.2020 oli jälleen aurinkoista ja päivällä 19 astetta lämmintä. Yö oli jo viileä ja tuuli oli pohjoisen puolelta 4-7 m/s. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla ja iltapäivällä kotinurkilla lähes 3 tuntia petostaijia. Välillä kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Nähtiin mm. 2 kuikkaa, merikihu, 2 harmaahaikaraa ja petolintuja 2 ruskosuohaukkaa, mehiläishaukka, 8 tuulihaukkaa ja kaikkiaan 109 varpushaukkaa. Petomuutto pääsi siis taas käyntiin, mutta lajisto oli vielä niukahko.

VARPUSHAUKKA ON PETOLINTUJEN VALTALAJI TÄÄLLÄ UTÖSSÄ
VARPUSHAUKKA ON PETOLINTUJEN VALTALAJI TÄÄLLÄ UTÖSSÄ

Kahlaajia nähtiin isokuovi, taivaanvuohi, 22 suokukkoa, 5 suosirriä, 3 kuovisirriä, 2 tylliä, 3 liroa, 2 mustavikloa ja karikukko. Västäräkkejä ja keltavästäräkkejä on edelleen melko paljon muutolla. Saareen saapui illalla lintureissulle Ismo Kärpijoki sveitsiläisvieraiden kera.

MUUTAMA NUORI KUOVISIRRI VIIHTYY ITÄRANNALLA
MUUTAMA NUORI KUOVISIRRI VIIHTYY ITÄRANNALLA

Perjantaina 28.8.2020 oli edelleen aurinkoista ja lämmintä 18 astetta. Itätuuli oli heikkoa, 2-5 m/s. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia luotsiasemalla, mutta muuten koko päivä kului venehommissa eikä saaressa tullut lainkaan kierreltyä. Otettiin s/y Taivaanvuohi maihin, pestiin ja vietiin Tykkihalliin talvea odottamaan, suojaan syksyn kovilta tuulilta. Samalla nostettiin ja pestiin myös alumiinipaattimme, koska sen 40hv Hondaa ei ole saatu asiasta paljon ymmärtävienkään avulla toimimaan. Taidan heittää koko moottorilla vesilintua. No, täytyy vähän miettiä koko vene/moottori-yhdistelmän kohtaloa. Lintuja ehdin tänään nähdä mm. 4 kuikkaa, 4 harmaahaikaraa, 24 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja kahlaajia tylli, 3 suosirriä, 3 suokukkoa, liro, punajalkaviklo, 3 valkovikloa ja punakuiri. Huomenna sitten ollaan taas vähän enemmän lintujen parissa.

VIELÄ MAJAKASTA OTETTU KUVA POHJOISEN SUUNTAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)
MAJAKASTA OTETTU KUVA POHJOISEN SUUNTAAN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 29.8.2020 oli puolipilvistä ja lämpöä 19 astetta, kaakkoistuuli voimistui aamun 5 m/s illansuun 9 m/s. Staijia 1,5 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Edelleen linturintamalla varsin rauhallista. Nähtiin mm. 6 harmaahaikaraa, 8 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, nuolihaukka, mehiläishaukka, ruskosuohaukka ja kahlaajia 9 suokukkoa, 4 kuovisirriä (nuoria), 2 liroa, rantasipi, 2 valkovikloa, pikkukuovi ja taivaanvuohi. Pikkulinnuista mainittakoon 45 keltavästäräkkiä ja 2 luotokirvistä. Illalla alkoi etelästä päin vesisade. Kärpijoki vieraineen lähti aamulla mantereelle.

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ
LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON NYT KÄYNNISSÄ

Sunnuntaina 30.8.2020 oli yöllisen sateen jälkeen taas poutaa, puolipilvistä ja lämpöä 19 astetta. Pohjoiskoillinen tuuli oli aamulla 11 m/s ja iltapäivällä vain 4 m/s. Staijia 1,5 tuntia aamulla luotsiasemalla ja tuttuun tapaan kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Mainittavia olivat mm. 7 harmaahaikaraa, 37 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, mehiläishaukka ja 2 käpytikkaa. Kahlaajia havaittiin kapustarinta, 3 valkovikloa, 2 liroa, punajalkaviklo, 2 tylliä, 10 suokukkoa, suosirri ja 3 kuovisirriä. Saaressa oli jonkin verran fyllareita, leppälintuja, harmaasieppoja, keltavästäräkkejä, pensastaskuja ja syksyn ekat 3 hippiäistä.

VÄSTÄRÄKKIEN JA KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO ON NYT VILKASTA
VÄSTÄRÄKKIEN JA KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO ON NYT VILKASTA

Tänään testasin vararunkoani (Sony A6600, 1.5x kroppikenno, 24,2 MP) 200-600 obiskan kanssa ja välissä 1.4x telejatke eli yhteensä 1260mm. Autofokus toimi, mutta vähän hitaasti, ja lämpimänä päivänä väreily vähän haittasi. Kaukana olevista kohteista (linnut, lentokone) tuli kuitenkin melko mukiinmenevää materiaalia eli tarkennus toimi ihan hyvin kaukaisiinkin kohteisiin. Kroppivaraakin oli melko hyvin koska tiedostokoko 1260mm telellä oli 25Mt. Varmaan tarkennusnopeus olisi parempi ilman jatketta, mutta sitä en vielä kokeillut. A6600 tuntui kuitenkin varsin kelvolliselta A9II:n vararungolta lintukuviin. Muutama testikuva 1260mm yhdistelmällä löytyy täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/ .

TUULIHAUKKA KATTRUMPANIN POHJOISREUNAN KARILLA TEERIKALLIOLTA KUVATTUNA - ETÄISYYS PITKÄ, MILLEJÄ 1260.
TUULIHAUKKA ITÄKÄRJEN POHJOISPUOLEISELLA KARILLA TEERIKALLIOLTA KUVATTUNA – ETÄISYYS PITKÄ, MILLEJÄ 1260, KUVATTU KÄSIVARALTA.
SUOKUKKOJEN, KUOVISIRRIEN JA VALKOVIKLON SEKAPARVI - MILLEJÄ 1260.
SUOKUKKOJEN, KUOVISIRRIEN JA VALKOVIKLON SEKAPARVI – MILLEJÄ 1260.

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...