Petolintumuuton ensiaskeleita

Torstaina 28.7.2022 oli puolipilvistä ja ilma viilentynyt, enää 17 astetta. Pohjoistuuli puhalsi koko päivän 7-12 m/s. Staijia aamulla vajaa tunti ja kierrettiin taas saaren itäosat ja osa kyläalueesta. Mainittavat havainnot olivat kuikka, 4 ruokkia, harmaahaikara, 4 valkovikloa, 4 liroa, töyhtöhyyppä, 8 pikkukuovia, suosirri ja taivaanvuohi – hiljaista on lintumaailmassa.

VALKOVIKLOJA NÄKYY PÄIVITTÄIN
VALKOVIKLOJA NÄKYY PÄIVITTÄIN

Perjantaina 29.7.2022 oli taas auringonpaistetta koko päivä ja lämpöäkin 20 astetta. Pohjoisluoteinen tuuli henkoili enää 5-7 m/s. Staijia tunti aamulla ja totutusti itäosan kierros tehtiin. Nähtiin mm. kuikka, mustalintu, 11 ruokkia, 5 harmaahaikaraa ja muuttokahlaajia 5 valkovikloa, mustaviklo, metsäviklo, 9 liroa, 2 rantasipiä, 2 kapustarintaa, 2 taivaanvuohta, isokuovi, pikkukuovi ja 2 töyhtöhyyppää. Sirrit olivat nyt kaikki kateissa. Saaressa nähtiin myös käki, käpytikka ja kahteen otteeseen edelleen naaras valkoselkätikka, mm. lensi laiturimme yli lammashakaan.

RANTASIPIT OVAT KAIKKI MUUTTAVIA, LAJI EI PESI UTÖSSÄ
RANTASIPIT OVAT KAIKKI MUUTTAVIA, LAJI EI PESI UTÖSSÄ

Lauantaina 30.7.2022 jatkui auringonporotus ja lämpöä oli 20 astetta, lännen ja pohjoisen välinen tuulen virekin oli heikkoa, 3-5 m/s. Staijia tunti aamulla ja itäosan kierros tuottivat mm. 14 ruokkia, 2 valkovikloa, rantasipin, 7 liroa, 13 pikkukuovia, isokuovin, taivaanvuohen ja 6 törmäpääskyä. Petolintujen syysmuutto käynnistyi, nähtiin muuttavana tuulihaukka ja 5 varpushaukkaa. Merimetsoparvia niinikään matkaa hiljalleen lounaaseen. Varesvuon Markus ja Minna saapuivat saareen.

PIKKULEPINKÄISIÄ ON KOLME PARIA
PIKKULEPINKÄISIÄ ON KOLME PARIA

Sunnuntaina 31.7.2022 oli edelleen aurinkoista ja lämmintä (21 astetta), länsilounaista tuulta oli 6-8 m/s. Tunnin staiji aamulla ja itäosan kierros – päivät toistuvat aika samanlaisina näin kesäkaudella. Kun paikalla on paljon väkeä, en ole kovin innostunut kylän enkä Enskärin komppaamisesta ja Kesnäsin kulkurajoitushan päättyy huomenna. Nähtiin tänään mm. ruokki, 7 suosirriä, 5 lapinsirriä, 16 tylliä, 3 valkovikloa, rantasipi ja 12 liroa. Itärannan ruovikossa oli rytikerttunen, pesivä yksilö. Aika rauhallista on siis edelleen linturintamalla. Saaressa kuitenkin tapahtuu monia muutoksia nyt kuun vaihtuessa – mm. kauppias vaihtuu, opettaja vaihtuu, Hannan majoitus luotsitalossa päättyy ja kolme uutta lapsiperhettä muuttaa saareen lähipäivinä. Elävä saaristokylä.

KYLÄN PÄÄLAITURI AAMUVALOISSA (Kuva: Outi Sarjakoski)
KYLÄN PÄÄLAITURI AAMUVALOISSA
(Kuva: Outi Sarjakoski)
VANHOJEN SUOSIRRIEN MUUTTO ALKAA OLLA KOHTA OHI
VANHOJEN SUOSIRRIEN MUUTTO ALKAA OLLA KOHTA OHI

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...