Pientä liikettä

Keskiviikkona 20.2.2019 oli aika palata Utöhön. Ajelin aamulla Nauvoon kahville ja sieltä tällä kertaa m/s Kökarille Pärnäisiin. Eivor on ainakin tämän päivän poissa liikenteestä. Aamun lumikuurot vähitellen loppuivat ja luoteismyrsky keräsi lisää voimaa. Matka Utöhön taittui keskituulessa 18 m/s, puuskat 23-24 m/s. Jurmoon ei menty tuulen takia vaan Aspöstä suunnattiin suoraan Utöhön, jonne rantauduttiin poikkeuksellisesti kylälaituriin klo 15.10. Tavarat sisälle ja puolen tunnin staiji luotsiaseman suojassa tuotti mm. 25 merisirriä. Saareen saapui lintureissulle Petri Laine ja saaressa paikalla olivat mm. Heidi Tammero ja Juha Laaksonen. Huomenna sitten enemmän retkeilyä…

KYHMYJOUTSENMÄÄRÄT OVAT TALVEN JÄLKEEN (?) VÄHÄN KASVUSSA
KYHMYJOUTSENMÄÄRÄT OVAT TALVEN JÄLKEEN (?) VÄHÄN KASVUSSA

Torstaina 21.2.2019 kova tuuli oli rauhoittunut, nyt oli koillistuulta 6-8 m/s, ja pääosin aurinkoista. Pakkasta oli 3-5 astetta koko päivän. Staijattiin n. 3 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Lajeja kertyi 33. Merellä nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 47 allia, 2 naaras haahkaa (uimassa eteläkärjessä), 3 riskilää, 2 tukkakoskeloa, 68 merimetsoa ja Bådanilla noin 90 merisirriä. Harmaalokkeja muutti yhteensä n. 180 N-NE ja merikotkia saapui avomereltä 5 yksilöä. Saaressa nähtiin muuttolintuja 4 kiurua, mustavaris ja kottarainen sekä talvehtineita mm. luotokirvinen, 2 punarintaa ja 2 peukaloista. Muita havaintoja olivat mm. 35 räkättiä, 9 mustarastasta, tundraurpiainen, vihervarpunen ja isokäpylintu. Aika monipuolinen helmikuun lintupäivä.

KIURUJA ON SAAPUNUT PIENIÄ MÄÄRIÄ
KIURUJA ON SAAPUNUT PIENIÄ MÄÄRIÄ

Perjantai 22.2.2019 sujui tutuilla kuvioilla – aamulla pari tuntia meristaijia, myöhemmin kyläalueen ja itäosan kierros. Yö oli talven kylmin, – 6 astetta, mutta päivällä aurinko lämmitti jo mukavasti. Koillistuuli oli heikkoa ja kääntyi päivän aikana etelälounaaseen. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 6 tukkakoskeloa, 2 riskilää, 3 ruokkia, 4 allia ja 2 paikallista naaras haahkaa. Länsipuolen luodoilla oleskeli noin 60 merisirriä. Saaressa näkyi mm. punarinta, peukaloinen, luotokirvinen edelleen, 2 kiurua ja tilhi. Illalla saareen saapui melko paljon väkeä, lintuporukkaa ainakin Sintosen Antti, Marko Järvenpää, Annika Tatterbach ja Jouni Rytkönen.

PARI-KOLME PEUKALOISTA ON SELVINNYT TALVESTA TOISTAISEKSI, PIILOTTELEVAT MM KUIVUNEISSA KIERTOPÖHEIKÖISSÄ
PARI-KOLME PEUKALOISTA ON SELVINNYT TALVESTA TOISTAISEKSI, PIILOTTELEVAT MM KUIVUNEISSA KIERTOPÖHEIKÖISSÄ

Lauantaina 23.2.2019 ilma lämpeni +3 asteeseen, föhn-tuuli puhalsi lännestä 10 m/s ja taivas oli pääosin selkeä. Staijia merelle noin 3 tuntia plus saaren komppaus. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 2 riskilää, 18 allia ja jälleen noin 90 merisirriä, nyt Hamnskärin alueella. Saaressa mainittavimpia olivat 4 kiurua, kottarainen, tilhi, punarinta ja edelleen luotokirvinen. Mantereelle lähtivät aamulla mm. Juha Laaksonen ja Petri Laine.

RÄKÄTTEJÄ ON OLLUT LÄPI TALVEN USEIMPINA PÄIVINÄ
RÄKÄTTEJÄ ON OLLUT LÄPI TALVEN USEIMPINA PÄIVINÄ

Sunnuntaista 24.2.2019 tuli lintujen suhteen ns. välipäivä. Kova sumu esti näkyvyyden puoleen päivään saakka ja vaikka loppupäivä oli aurinkoinenkin ja lämmin (6 astetta), niin mahdolliset muuttolinnut jäivät tulematta. Länsiluoteinen tuuli oli navakkaa, 10-13 m/s, koko päivän. Keskityin kirjoitus- ja kotihommiin, iltapäivällä tunti staijia majakalla ja itäosa tuli kierrettyä – linnut vaan olivat kateissa. Mainittavia olivat laulujoutsen, tilhi ja punarinta. Mantereelle lähtivät tänään ainakin Rytkönen ja Sintosen Antti.

VAIHTEEKSI SELFIE LUOTSIASEMAN STAIJIPAIKALTA
VAIHTEEKSI SELFIE LUOTSIASEMAN STAIJIPAIKALTA

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...