Piipahdus mantereelle

Torstaina 26.10.2017 vesisade loppui yöllä ja päivästä tuli pilvinen ja viileä (5 astetta). Tuuli kääntyi idästä pohjoiseen, voimaa oli 7-10 m/s. Staijia pari-kolme tuntia ja koko saari kierrettiin. Nähtiin merellä/muuttavana mm. lapasotka, A/B 14, pikkulokki ja 59 naakkaa. Saaressa havaittiin mm. varpushaukka, jänkäkurppa, 4 taivaanvuohta, lehtokurppa, puukiipijä, 3 rautiaista, 8 peukaloista, 110 räkättiä, isolepinkäinen, 2 tilheä, 2 pikkukäpylintua ja 1-2 nokkavarpusta (joista 1 lähti korkealla kohti Gotlantia). Illalla saareen saapui pari luontokuvaajaa, mm. Ilpo Aalto.

PEUKALOISIA RIITTÄÄ EDELLEEN
PEUKALOISIA RIITTÄÄ EDELLEEN

Perjantaina 27.10.2017 oli pilvistä mutta pieniä auringonpilkahduksiakin, ja viileää (3 astetta). Koillis-, myöhemmin pohjoistuuli oli maltillista 6-8 m/s. Staijia pari tuntia plus koko saaren kierros tuottivat mm. kuikan, laulujoutsenen, 3 ruokkia, 6 mustalintua, 2 varpushaukkaa, kanahaukan, hiirihaukan ja harmaahaikaran. Lisäksi nähtiin 4 taivaanvuohta, lehtokurppa ja 4-5 käpytikkaa. Pikkulintuja oli edellispäiviä enemmän liikkeellä, mm. kangaskiuru, 13 peukaloista, 8 rautiaista, 8 niittykirvistä, kulorastas, 2 puukiipijää, 5 tilheä, 3 tikliä, tundraurpiainen, 110 punatulkkua, pikkukäpylintu ja 6 pulmusta. Mukava lintupäivä vaikkei mitään ns. parempaa näkynytkään. Iltalaivalla saareen saapui ainakin kuusi lintuharrastajaa lisää, mm. Ari ja Anne Savola, Hannu Talvitie ja Markku Jämsä.

PUNATULKKUJA ON NYT PALJON MUUTOLLA
PUNATULKKUJA ON NYT PALJON MUUTOLLA

Lauantaina 28.10.2017 lähdin pitkästä aikaa käymään mantereella (viimeksi kävin 19.9.), samalla laivalla lähtivät myös melko pitkään saaressa olleet Nisulat ja Pekka Topp vaimonsa Elisabetin kanssa. Tänään satoi taas koko päivän vettä, tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja lämpö oli kohonnut 8 asteeseen. Saaressa tuntui olevan kohtalaisen paljon lintuja, matkalla laivalle näin parinsadan urpiaisen joukossa kauniin ad-tundraurpiaisenkin. Sateen takia laivamatkalta ei herunut havaintoja, Pärnäsissä oltiin nopeasti kolmessa tunnissa ja Turussa vähän alle viidessä tunnissa Utöstä lähdön jälkeen. Kohta palataan taas takaisin saareen. Saareen jääneet näkivät ja kuvasivat (kuva Tiirassa) iltapäivällä Gamla Postenilla tulipäähippiäisen – kolmas havainto Utöstä! Löytäjät olivat Ari ja Anne Savola.

JÄRRIPEIPPOJAKIN RIITTÄÄ EDELLEEN
JÄRRIPEIPPOJAKIN RIITTÄÄ EDELLEEN

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...