”Pikkukivaa”

Tiistaina 8.4.2014 oli aika palata Utön kevääseen, johan sitä tuli päivä oltuakin ruuhkaisessa Turussa. Laiva lähti klo 08.30 eli melko aikaisin lähtö Turusta – kahviakaan ei saanut ennen kuin m/s Eivorilla… Mukana laivalla oli mm. Jukka Brunell vaimonsa kanssa sekä Peter Silvendoin pienellä porukalla, kaikki Utöhön. Laivalla mukana myös Ritavuoret. Matkalla nähtiin mm. kalasääski, kuikka, muutama ruokki ja 9 mustalintua. Utöhön saavuttiin jo klo 12, sää oli puolipilvinen ja nouseva itätuuli (illalla jo 12 m/s), lämpöä oli 5 astetta.

PUNAKYLKI- JA LAULURASTAITA ON SAAPUNUT REIPPAASTI
PUNAKYLKI- JA LAULURASTAITA ON SAAPUNUT REIPPAASTI

Tavarat sisään ja retkelle – lintuja olikin aika mukavasti näin iltapäivälläkin. Mainittavia olivat mm. harmaahaikara, 9 kurkea, 4 piekanaa, 2 isokuovia, 2 töyhtöhyyppää, 11 taivaanvuohta, 2 lehtokurppaa, metsäviklo ja punajalkaviklo. Pikkulintujakin melko paljon, mm. isolepinkäinen, lapinsirkku itäniityllä, 2 luotokirvistä, 12 rautiaista ja illansuussa sepelrastas kylän pihoilla. Löytyi ensin Disan pihalta ja myöhemmin illalla viihtyi jonkin aikaa koulun pihalla rastasparvessa. Hämärissä sain jonkinmoiset kuvatkin ”serasta”. Kiitos Disalle ja Britalle ajan tasalla pitämisestä kevään eka sepelrastaan liikkeistä.

KEVÄÄN EKA SEPELRASTAS ON VIIHTYNYT PIHANURMIKOILLA
KEVÄÄN EKA SEPELRASTAS ON VIIHTYNYT PIHANURMIKOILLA

Keskiviikkona 9.4.2014 puhalsi kova itätuuli – voimaa 16-19 m/s. Aamulla oli pilvistä, myöhemmin aurinkoa ja lämpöä 5 astetta. Staijia tunti aamulla mutta muuttoa ei ollut kovan tuulen ja lounaassa olevan saderintaman takia. Kevyt retkeily tuotti mm. 10 mustalintua, mustavariksen, 2 lapinsirkkua, 2 tikliä, puukiipijän ja naaras mustaleppälinnun (upseerikerhon luona). Eilinen sepelrastas oleskeli koko päivän kylän eteläreunan pihoilla – vaikea paikka päästä kuvaamaan aiheuttamatta häiriötä, siksi montaakaan kuvaa ei syntynyt lisää.

MUSTALEPPÄLINTU - JO KEVÄÄN KYMMENES YKSILÖ
MUSTALEPPÄLINTU – JO KEVÄÄN KYMMENES YKSILÖ

Torstaina 10.4.2014 aurinko jatkoi porotusta mutta tuuli alkoi hiljalleen heiketä ja kääntyä kaakkoon, illalla enää 8 m/s. Lämpöä oli tänään enimmillään 4 astetta. Staijia pari tuntia, muuten kierrettiin likimain koko saari. Muuttavana nähtiin mm. 7 valkoposkihanhea, 57 mustalintua, pilkkasiipi, 2 haapanaa, kalasääski, hiirihaukka (vasta nyt kevään eka!), isokuovi ja iltapäivällä/illansuussa yhteensä 840 kurkea pohjoiseen. Kaakkoistuuli oli laittanut kurjet Virosta liikkeelle ja tuuli painoi niitä mukavasti tänne länteen, jossa niitä harvoin keväisin näkee näin paljon. Aamupäivällä saapui lounaasta avomereltä kevään eka suopöllö eteläniemeen. Saaressa näkyi mm. 2 ristisorsaa, mustavaris, 2 peukaloista, lapinsirkku, 2 tikliä, tiltaltti ja edelleen sekä naaras mustaleppälintu että edellispäivien sepelrastas, nyt Patteriniemen tyvellä. Iltapäivällä saareen saapui muutama orni ja kuvaaja lisää.

KEVÄÄN EKA SUOPÖLLÖ SAAPUI ITÄMERELTÄ ETELÄNIEMEEN
KEVÄÄN EKA SUOPÖLLÖ SAAPUI ITÄMERELTÄ ETELÄNIEMEEN

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...