Pitkästä aikaa Utöseen

Torstaina 26.11.2009 oli pitkästä aikaa mahdollisuus lähteä taas Utöseen. Vaihteeksi tänään ei satanut ja jopa aurinko näyttäytyi muutaman kerran. Lämmintä oli 7 astetta ja lounaistuuli oli reipas, n. 14 m/s. Ajelin hiljalleen Nauvoon, kahvit ja kaupat tuttuun tapaan ennen m/s Eivorille siirtymistä. Väkeä oli laivassa niukahkoksi, lintuharrastajia lisäkseni Lammisen pariskunta Salosta tulossa Utöseen. Tarkkailin likimain koko matkan kannella ja näkyi mm. 7 merikotkaa, nuori maakotka Lohmin eteläpuolella, varpushaukka, 3 laulujoutsenta, 4 naurulokkia ja pilkkasiipi. Utöseen saavuttaessa vieressämme nilkutti Itämerelle m/s Silja Europa, joka oli matkalla Gdanskiin korjattavaksi toisen potkuriakselin katkettua muutama päivä sitten. Utöseen saavuttiin klo 15.30, tavarat sisälle ja saman tien pikainen kävely itärantaan ennen pimeyttä. Ehdin nähdä mm. 6 tukkakoskeloa, mustarastaan, niittykirvisen ja yllättäen aivan itäniityn rannassa uineen sepelhanhen, vanhan linnun. Brita oli tänään nähnyt kylällä edelleen varpuspöllön. Illalla olin saarelaisten kanssa (enköhän itsekin ole jo melkein saarelainen…?) majakassa aloittamassa adventtiaikaa ja juomassa glögiä, mukava tunnelma.
Perjantai 27.11.2009 oli leppoisa marraskuun lopun retkipäivä – puolipilvistä, vain muutama sadepisara, lämpöä lähes 8 astetta ja lounaistuulta 12-13 m/s. Tuulen takia meristaijaus jäi vähälle ja lyhyt valoisa aika tulikin kierrettyä saarta. Rannoilla näkyi 18 merimetsoa, 4 tukkakoskeloa, 2 naurulokkia ja pari allia, muuten aika hiljaista. Merikotka näyttäytyi ja itäniityn männyissä killisteli sarvipöllö. Hotellin pihlajissa ruokaili räkättirastas kaverinaan kulorastas, joka Britan mukaan ollut paikalla jo monta päivää. Hotellin ulkorakennusten luota löytyi päivällä naaraspukuinen mustaleppälintu, syksyisin aina mukava pikkurari. Saunalahden perukassa näkyi hetken kauniisti vuorihemppo mutta ennen kuvaamista se päätti nousta lentoon ja hävisi eteläniemeen päin. Muita mainittavia olivat mm. 4 peukaloista, rautiainen, niittykirvinen, 2 käpytikkaa, 2 peippoa ja 2 pikkukäpylintua.

kulora
Kulorastas viihtyi joka päivä hotellin pihlajissa

Lauantaina 28.11.2009 jatkui puolipilvinen sää, lämpöä 7 astetta mutta tuuli nyt heikompi – länsilounas 6-8 m/s. Saareen olivat eilen illalla saapuneet lintumiehistä Lundenin Jokke sekä Matti Halonen. Vähän staijausta mutta enemmän komppausta tuottivat mm. 3 merikotkaa, 4 naurulokkia, 10 tukkakoskeloa, 2 käpytikkaa, 2 niittykirvistä, luotokirvisen, 35 tilheä, 6 peukaloista, rautiaisen, 3 punarintaa, 3 mustarastasta, 6 räkättiä, peräti 3 kulorastasta, 2 peippoa, tiklin ja hempon. Lisäksi eilinen mustaleppälintu oleskeli edelleen hotellilla. Illalla katseltiin Jokken hienoja kuvia Galapagossaarilta.

musto
Mustaleppälinnut ovat syksyisin vähälukuisia Utössäkin

Sunnuntaina 29.11.2009 oli aika palata mantereelle, Jokke jatkoi vielä pariksi päiväksi Jurmoon. Aamu oli puolipilvinen, lounaistuuli 6 m/s ja lämpöä 6 astetta. Ei tunnu talvi tulevan vielä vähään aikaan. Meriveden pintalämpötilakin on täällä vielä 7.3 astetta. Ennen laivan lähtöä nähtiin mm. 12 naurulokkia, 2 haapanaa, 4 riskilää, 10 allia, kulorastas, n. 25 tilheä, hemppo, peukaloinen ja isolepinkäinen. Viikonlopun lajimäärä saaressa nousi 45 lajiin. Paluumatkalla Pärnäisiin havaittiin mm. kuikka, 3 riskilää, 4+2 mustalintua, 3 merikotkaa sekä 5 merisirriä heti ensimmäisellä luodolla Utön sataman ulkopuolella. Turussa olin klo 17.30 aikoihin taas kerran mukavan viikonlopun päätteeksi.

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...