Projektina pensassirkkalintu

Aurinkoisena ja lämpimänä maanantai-iltana 12.6.2006 lähdin illaksi ajelemaan mökille Angelniemelle tarkoituksena varhain aamulla käydä Salon Halikonlahdella lintuja katsomassa. Erityisesti toiveena oli saada kuvia jostakin yölaulajasta ja Halikonlahdella tiesin ainakin ”pensassirkkelin” sirisevan. Pysähdyin kuitenkin ensin illansuussa Paimion puhdistamolle, jossa lauloi melko ahkerasti viitakerttunen. Paikalla oli aiemmin ollut luhtakerttunenkin mutta nyt sitä ei kuulunut. Viitakerttusen sain muutaman kerran näkyviin mutta aina vain korkeintaan 2-3 sekunniksi kunnes lintu oli taas kadonnut puskiin. Erittäin vaikeasti kuvattava yksilö… No, joskus toiste, nyt ei kuvia syntynyt. Jatkoin yöksi mökille, rannassa ”jankutti” rytikerttunen, käki kukkui ja punavarpunen vihelteli kun punainen aurinko laski tyynen ulapan taakse.

sirkkeli

Aamuyöllä herätyskello soi 04:00, nopeasti aamupala ja matkaan. Yö oli ollut hyvin kostea, sumua leijui vielä lähellä Halikonlahteakin. Pensassirkkalintu löytyi heti nuotitetusta kohdasta varhaisessa aamuauringossa mutta lintu pysytteli pitkään pensaiden suojassa piilossa. Kärsivällisyys kuitenkin palkittiin ja tunnin aikana lintu tuli pari kertaa hetkeksi kohtuullisesti näkyviin, toki jokunen vadelmanoksa oli aina vähän edessä… Ahkerasti lintu lauloi edelleen. Lähistöllä lauloi myös luhtakerttunen mutta vielä paljon hankalammassa paikassa enkä sitä yrittänytkään vangita muistikortille. Siirryin klo 06:n maissa piilokojuun mutta syysmuuttavat kahlaajat olivat vielä tiukassa: vain 1 mustaviklo käväisi pari sekuntia kivillä kunnes naurulokki ajoi sen samantien matkoihinsa. Lahdella lenteli toitottaen 10 laulujoutsenen parvi, harmaasorsia näkyi pari, kaulushaikara puhalteli, pikkulokki ja muutama lapasorsa ja haapana. Klo 06.45 lähdin autolle, vaihdoin aamukasteessa kostuneet housut ja ajelin töihin, jossa olin jo 07.35. Mukava aamuretki!
Iltapäivällä pyörähdin helteisessä auringonpaisteessa vielä Hirvensalon Friskalanlahdella kuvaamassa paikallisia keltavästäräkkejä, pensastaskuja ja niittykirvisiä.

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...