Pyhäinpäivän lintuja

Torstai 2.11.2017 valkeni tihkusateisena ja näkyvyys oli vain 1-2 km – aamustaiji jäi tänään väliin. Päivän kuluessa ilma vähän selkeni, tosin oli täyspilvistä ja reipasta kaakkoistuulta (12-7 m/s), lämpöä oli 7 astetta. Kierrettiin Outin kanssa koko saari ja nähtiin mm. kiertelevä 2kv koiras sinisuohaukka, lehtokurppa, naurulokki, 2 naakkaa, 2 kottaraista, 55 tilheä, kiuru, niittykirvinen, 2 punakylkirastasta, 2 peukaloista ja sarvipöllö (lennossa Gamla Postenilla).

SINISUOHAUKKA LEIJUI VIELÄ ITÄNIITYLLÄ
SINISUOHAUKKA LEIJUI VIELÄ ITÄNIITYLLÄ

Mainittakoon vielä, että 9.lokakuuta Utössä näkemäni ja kuvaamani värirengastettu sepelhanhi (rengastettu Hollannissa vuonna 2010) oli tänään saamani tiedon mukaan Utön jälkeen kontrolloitu Saksassa ja nyt viimeksi Ranskassa – mukava kuulla hanhen matkoista. Illalla saareen saapuivat lintureissulle Jouko Vuokko, Antero Lindberg, Tuure Nyholm, Seppo Paulamäki sekä Kuusiston Kimmo ja Järvisen Mikko.

NAAKKA ON HIENO LINTU
NAAKKA ON HIENO LINTU

Perjantaina 3.11.2017 oli pääosin aurinkoista, kohtalaista (5-9 m/s) luoteis-, myöhemmin lounaistuulta ja lämpöä 7 astetta. Staijia vajaa kolme tuntia ja koko saaren komppaus tuottivat 49 lajia (syyslaskentaan). Mereltä mainittavia olivat 70 allia, 15 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, 2 lapasotkaa, jouhisorsa, 27 haapanaa, 7 naurulokkia ja 5 merisirriä. Saaresta löytyi mm. harmaahaikara, 2 varpushaukkaa, suopöllö, sepelkyyhky, 5 taivaanvuohta, jänkäkurppa ja 4 käpytikkaa. Erittäin myöhäinen syysmuuttaja oli iltapäivällä itärannalla lennossa nähty isokuovi. Pikkulinnuista mainittavia olivat 3 punarintaa, 13 peukaloista, tiltaltti (itärannan levällä), tikli, 12 tilheä, 19 kottaraista, 3 tundraurpiaista, 4 niittykirvistä ja västäräkki. Illalla saareen saapui lintuväkeä Christer Casagrande, Jaakko Hynninen ja Istvan Kecskeméti.

TILHET OVAT SAAPUNEET MYÖHÄÄN TÄNÄ VUONNA
TILHET OVAT SAAPUNEET MYÖHÄÄN TÄNÄ VUONNA

Lauantaina 4.11.2017 oli Utön vuotuinen kalakisapäivä. ”Osallistuttiin” yhteislähdön seurantaan sekä iltapäivän punnitustilaisuuteen vaan itse kisassa emme olleet mukana. Sen sijaan staijattiin pitkään majakalla ja kompattiin saarta. Tuuli oli navakkaa – 12-16 m/s – lounaasta, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä lähes 10 astetta, näkyvyys oli erinomainen. Saaressa oli niukasti lintuja, mutta meristaiji palkitsi enemmän. Merellä nähtiin mm. kuikka, 650 allia, 3 pilkkasiipeä, lapasotka ja 4 ruokkia. Parhaimmat palat olivat klo 11.40-11.45 eteläpuolitse hienosti länteen muuttanut 1kv pikkukajava ja iltapäivällä Kimmon näkemät 2 naaraspukuista allihaahkaa, nekin lennossa eteläpuolitse länsilounaaseen. Saaressa havaittiin mm. suopöllö, 2 taivaanvuohta, västäräkki ja tiltaltti. Kovasta tuulesta huolimatta (tai ehkä juuri siksi..) ihan mukava lintupäivä.

URPIAINEN JA TUNDRAURPIAINEN SAMASSA RUOKAPÖYDÄSSÄ
URPIAINEN (VAS) JA NUORI TUNDRAURPIAINEN (OIK) SAMASSA RUOKAPÖYDÄSSÄ

Sunnuntai 5.11.2017 oli puolestaan lintujen suhteen aika lailla ns. välipäivä. Tuuli oli kääntynyt etelään (10-13 m/s), ilma oli utuinen ja paksut pilvet roikkuivat matalalla, pimeää. Lämpöä oli 9 astetta. Staijia ja saaren kierto, mutta lintuja kovin niukasti niin merellä kuin maallakin. Mainittavia olivat ainoastaan lapasotka, 15 allia, 4 naurulokkia ja 4 peukaloista. Mantereelle lähti kaksi laivalastillista väkeä, lintuporukoista Vuokko, Lindberg, Nyholm, Paulamäki ja Kuusiston Kimmo.

HIPPIÄISTEN SYYSMUUTTO ALKAA OLLA OHI
HIPPIÄISTEN SYYSMUUTTO ALKAA OLLA OHI
PYHÄINPÄIVÄN KUUN NOUSU OLI UPEA
PYHÄINPÄIVÄN KUUN NOUSU OLI UPEA

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...