Torstaina 13.11.2014 oli pilvistä ja kylmä itätuuli (10-12 m/s) pyyhki pitkin kyläaluetta. Lämpöä oli 7 astetta. Staijia vähän ja niukasti saaren kiertämistä. Merellä näkyi n. 150 allia, 3 haapanaa ja 2 riskilää, saaressa mm. varpushaukka, niittykirvinen, kiuru ja vuorihemppo hotellialueella. Päivän kohokohta oli meidän ruokinnalta iltapäivällä löytämäni keltahemppo, täydellinen yllätys tähän aikaan vuodesta! Otin pikaisesti muutaman kuvan ja hälytin muut paikalle. Pienen odotuksen jälkeen keltahemppo palasikin paikalle ruokailemaan kunnes hävisi hämärtyvään iltaan, näin onneksi muutkin pääsivät näkemään linnun. Illalla saareen saapuivat lintureissulle Saunamäki, Helstola sekä Nurmen Tarmo.
Perjantaina 14.11.2014 oli pilvistä mutta tuuli oli kääntynyt kaakkoon ja vähän heikentynyt (6-9 m/s), lämpöä oli 7 astetta. Staijia ja lähes koko saaren komppaus. Merellä oli edelleen hiljaista mutta nähtiin sentään mm. 160 allia, 3 pilkkasiipeä, ad–muuttohaukka jälleen Knivskärin merkillä sekä syksyn eka pikkukajava – 1kv yksilö muutti hienosti Patteriniemen vierestä aamupäivällä kohti kaakkoa. Saaressa nähtiin mm. 2 taivaanvuohta, 5 niittykirvistä, kiuru, 16 (!) peukaloista, rautiainen, 4 punarintaa, , kulorastas, tikli ja 2 vuorihemppoa.
Meidän ruokinnalla viihtyi edelleen keltahemppo ja myöhään aamupäivällä löysin Outin kanssa itärannalta fyllarin, josta ensin tuli (ajankohtakin huomioiden..) mieleen kashmirinuunilintu. Hälytimme muut paikalle ja lintua seurattiin ja kuvattiin porukalla iltapäivän ajan – hiljalleen alkoi ilmetä enemmän inomaisia kuin humeimaisia piirteitä. Illansuussa saatiin kuvat valmiiksi ja lintu äänitettyä ja määritys varmistui taigauunilinnun suuntaan. Maastossa määrittäminen hämäränä ja tuulisena marraskuun päivänä erittäin vilkkaasti liikkuvasta ja ensimmäiset tunnit äänettömästä linnusta on haasteellista. Kiikarilla tai kaukoputkella lintua ehti katsoa kerralla ehkä ”sekunnin” huonossa valossa ja siksi tarkkojen pukutuntomerkkien eteen teimme kameroilla sitkeästi töitä. Hienoa yhteistyötä koko porukalta, olihan tämä Suomen kaikkien aikojen myöhäisimpiä (myöhäisin?) taigauunilintuja. Vanhempia (1970-80 luvut) havaintoja ”kirjosiipiuunilinnuista” on kyllä pari marraskuun loppupuoleltakin mutta ehkä niissä piilee humein mahdollisuus? Järvisen Mikko ja Sällylä lähtivät aamulla mantereelle.
Lauantaina 15.11.2014 pilvipoutainen keli jatkui, lämpöä oli 7 astetta ja tuuli puhalsi edelleen kaakosta 8 m/s. Staijia ja komppia, merellä yhä hiljaista. Mainittavia olivat mm. ampuhaukka, 2 jänkäkurppaa, 2 taivaanvuohta ja itärannalla edelleen eilinen taigauunilintu. Uusia digikuvia ei saatu mutta oli iltahämärissä eiliseen tapaan myös äänessä ja Helstolan Jari sai mainion videopätkän linnusta äänineen. Muita pikkulintuja olivat mm. kangaskiuru, 3 kiurua, 4 niittykirvistä, luotokirvinen, 10 peukaloista, 2 rautiaista, 7 punarintaa, kulorastas, tiltaltti, 4 pyrstötiaista, kuusitiainen ja hotellilla vuorihemppo. Tänään lähtivät mantereelle Ville-Veikko perheineen, Saunamäki ja Outi, illalla saapui takaisin Järvisen Mikko. Ville-Veikolle kiitos koko syksyn retki- ja kuvausseurasta ja tuottoisista komppauksista!
Sunnuntaina 16.11.2014 taivas selkeni mutta ilma viileni, tänään oli 6 astetta lämpöä ja navakka (12-14 m/s) itäkaakkoinen tuuli. Staijia pitkin päivää ja niukasti komppausta. Nähtiin merellä mm. 2 Gaviaa, 44 kanadanhanhea, 2 ruokkia, 15 riskilää, 3 lapasotkaa, pilkkasiipi, 5 haapanaa ja n. 140 allia. Saaressa lenteli varpushaukka ja Knivskärin reunamerkillä istui jälleen ad–muuttohaukka. Taivaanvuohia nähtiin 2 ja pikkulinnuista mainittakoon kangaskiuru, 2 kiurua, niittykirvinen, 8 peukaloista ja 2 pulmusta, itärannan päivystys ei enää tuottanut inoa.