Rarimpaa menoa

Maanantaina 14.9.2020 oli mukava sää – puolipilvistä, länsilounaista tuulta 4-6 m/s ja lämpöä 15 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja saarikierros, Enskärillä ei tosin käyty. Nähtiin mm. 26 mustalintua, syksyn ekat 2 allia, 25 muuttavaa haapanaa, 4 harmaahaikaraa, 4 uuttukyyhkyä, käpytikka, luhtakana itärannalla, 6 tuulihaukkaa, 16 varpushaukkaa, mehiläishaukka ja admuuttohaukka, syksyn eka. Kahlaajia nähtiin 4 valkovikloa, kapustarinta, 2 suosirriä, taivaanvuohi ja 4 suokukkoa.

VANHA MUUTTOHAUKKA PORHALSI KYLÄN YLI
VANHA MUUTTOHAUKKA PORHALSI KYLÄN YLI

Hyönteissyöjiä oli yöllä tullut kohtalaisesti, mm. fyllareita, punarintoja, harmaasieppoja, herne-, pensas- ja mustapääkerttuja, lisäksi nähtiin pikkusieppo, sinirinta, urpiainen, lapinkirvinen, 3 luotokirvistä ja 2 pikkulepinkäistä. Naaras nokkavarpunen näyttäytyi kylällä, iltapäivä kuluikin pihanurmikon leikkuussa. Öhmanin Ossi lähti mantereelle ja saareen saapui runsaasti lisää lintuporukkaa, mm. Jorma Knaapi, Leena Laitinen, Ansku Lehto, Teuvo Imponen, Reijo Nieminen, Kurt Taxell, Mika Nylund ja Kirsi Nisula.

NOKKAVARPUNEN NÄYTTÄYTYI KYLÄLLÄ
NOKKAVARPUNEN NÄYTTÄYTYI KYLÄLLÄ

Tiistaina 15.9.2020 oli komea lintupäivä! Yö ja aamu olivat utuisen kosteita, tuuli heikkoa. Päivällä oli pääosin pilvistä, lämpöä 15 astetta ja itäkaakkoista tuulta 4-7 m/s. Staijia aamulla pari tuntia ja koko saari kompattiin. Hyönteissyöjiä oli tullut iso annos yöllä. Nähtiin mm. n. 500 hippiäistä, n. 100 punarintaa, 5 pikkusieppoa, sinirinta, 3 lapinkirvistä, nokkavarpunen, 3 käpytikkaa, syksyn ensimmäiset 1-2 taigauunilintua kyläalueella ja sokerina Kirsin aamupäivällä itäniityn luoteiskulmasta löytämä naaraspukuinen sinipyrstö. Hyvin vilkas ja piilotteleva yksilö, josta hämärässä pilvikelissä sentään jonkinlainen dokumenttikuva saatiin. Iltapäivällä Tarsiger oli siirtynyt saunalahden perukkaan, josta vielä lyhyt havainto.

sinipyrstö_01_Korppoo_09_20

SINIPYRSTÖ JA SEN TARKKAILUA
SINIPYRSTÖ JA SEN TARKKAILUA

Muuttavana nähtiin mm. 4 kuikkaa, 25 mustalintua, 10 harmaahaikaraa, mehiläishaukka, hiirihaukka, ruskosuohaukka, 2 sinisuohaukkaa, 2 kanahaukkaa, 60 varpushaukkaa, 9 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 2 nuolihaukkaa ja 2 muuttohaukkaa. Kahlaajia nähtiin 2 kapustarintaa, 2 tylliä, 3 isokuovia, punakuiri, 14 suokukkoa, 45 suosirriä ja 2 valkovikloa. Päivän kruunasi vielä iltapäivällä Viron suunnasta saapunut 9 jalohaikaran parvi, joka laskeutui Kobbanin kallioille ja pyöri iltahämärään saakka satamalahden rannoilla ja itäniityn alueella. Laji tuli (jo aika odotetustikin) meille pihapinnaksi (226).

JALOHAIKARAPARVI KOBBANIN KALLIOLLA
JALOHAIKARAPARVI KOBBANIN KALLIOLLA

Keskiviikkona 16.9.2020 teimme ensimmäiset havainnot jo klo 00.30 kun jalohaikarat lentelivät äännellen pari kierrosta kylän yllä, majakan valoissa, kunnes hävisivät pohjoisen suuntaan. Aamulla niitä ei enää nähty. Päivästä tuli pilvinen, sumuinen ja utuinen – staiji jäi väliin. Etelätuuli kääntyi hiljalleen lännen kautta luoteeseen ja alkoi voimistua, yöksi tulleekin jo ennustettu pohjoismyrsky. Lämpöä oli tänään 15 astetta. Kierrettiin saaressa ja nähtiin mm. 4 haapanaa, 6 harmaahaikaraa, admuuttohaukka, ampuhaukka, nuolihaukka, 21 varpushaukkaa, 2 kanahaukkaa, 6 tuulihaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa, tundrakurmitsa, punakuiri, 2 myöhäistä metsävikloa, 2 suokukkoa, 4 taivaanvuohta ja syksyn eka isolepinkäinen. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 2 lehtokerttua, 13 mustapääkerttua, 12 hernekerttua, 15 kivitaskua, 14 urpiaista, 7 pikkusieppoa ja lammashaan reunalla nähty ääntelevä taigauunilintu. Mantereelle lähtivät Kirsi Nisula, Taxell ja Nylund ja saareen saapui muutama uusi lintuharrastaja, tuttuja Paavo Taimisto. Illansuussa tulikin tieto, että myrskyn takia ainakin huominen laivavuoro on peruutettu ja perjantaista ei vielä oikein tiedä.

TAIGAUUNILINTU NÄYTTÄYTYI MEIDÄN SAUNALLA
TAIGAUUNILINTU NÄYTTÄYTYI MEIDÄN SAUNALLA

Kuvat löytyvät isompina tiedostoina, exif-tietoineen, täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

 

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...