Rariovi raollaan

Torstaina 11.5.2023 etelästä virtasi lisää lämmintä ilmaa, päivällä oli jo 13 astetta. Merellä oli kovaa lämpöväreilyä. Aurinkoa taas koko päivä ja lempeää 4-6 m/s etelätuulta. Staijia vajaa 2 tuntia ja kompattiin koko saari. Lämmin yö oli tuonut mukavasti uusia pikkulintuja ja keväälle uusia lajeja havaittiinkin useita. Havaintoja olivat mm. 3 kuikkaa (+5 sp), 16 ruokkia, 3 merikihua, varpushaukka, nuolihaukka, 2 kurkea, isokuovi, liro ja koko päivän saaressa huhuillut ja lennellyt turkinkyyhky. Lisäksi nähtiin huuhkaja Kobbanilla, mustavaris, tilhi, 2 pikkukäpylintua, 2 pikkulepinkäistä, järripeippo, 2 punavarpusta ja mukavasti hysyjä – 5 satakieltä, 16 sinirintaa, 2 mustaleppälintua, 12 leppälintua, 14 pensastaskua, 56 hernekerttua, 2 pensaskerttua, lehtokerttu, 18 mustapääkerttua, sirittäjä, 4 harmaasieppoa, 3 pikkusieppoa, kirjosieppo ja aamulla raripuskan luona sirissyt pensassirkkalintu.

KEVÄÄN EKA PIKKUSIEPPO
KEVÄÄN EKA PIKKUSIEPPO

Päivän laji oli (taas) sepelsieppo, joita nähtiin yhteensä kolme: 2kv koiras lammashaassa ja 2 kv koiras ja naaras saunalahden pohjukassa. Saareen saapui illalla muutama uusi lintuharrastaja, tuttuja Petri Vainio ja Hannu Ruotsalainen.

SEPELSIEPPO LYMYILEE SAUNALAHDEN PUSKISSA
SEPELSIEPPO LYMYILEE SAUNALAHDEN PUSKISSA

Perjantaina 12.5.2023 jatkui eteläinen (4-6 m/s) lämmin (jopa 16 astetta) ilmavirtaus ja aurinko porotti koko päivän. Merellä oli taas väreilyä, mutta staijattiin silti pari tuntia. Taas kompattiin koko saari. Muutolla nähtiin mm. 23 valkoposkihanhea, 160 allia, 16 pilkkasiipeä, 33 kuikkaa, kaakkuri, 10 merikihua, 9 ruokkia, yhteensä 254 punakuiria (4a), suopöllö ja tervapääsky. Lisäksi havaittiin mm. 2 harmaahaikaraa, varpushaukka, naaras sinisuohaukka, 4 karikukkoa, tilhi, mustavaris ja 9 pikkukäpylintua. Aamupäivällä löysin kompostorin läheltä hienon +2kv koiras arosuohaukan, jonka hälytykseni jälkeen kaikki muutkin näkivät kun macro laskeutui joksikin aikaa itäniitylle ja käväisi vielä myöhemmin eri puolilla saarta ennen kuin poistui itään päin.

VANHA AROSUOHAUKKAKOIRAS ITÄNIITYN REUNALLA
VANHA AROSUOHAUKKAKOIRAS ITÄNIITYN REUNALLA

Pikkulintuja oli saaressa eilistä vähemmän, mainittavia mm. 2 keltavästäräkkiä, satakieli, 14 sinirintaa, naaraspukuinen mustaleppälintu, pensassirkkalintu lyhyesti äänessä hautausmaan luona, 2 ruokokerttusta, rytikerttunen, 6 lehtokerttua, 7 harmaasieppoa, pikkusieppo ja 3 punavarpusta. Illalla saareen saapuivat mm. Tammerot ja muutama muu lintuharrastaja/-kuvaaja.

PESIVÄ KALALOKKI HERMOSTUI OHILENTÄVÄSTÄ NUORESTA MERIKOTKASTA
PESIVÄ KALALOKKI HERMOSTUI OHILENTÄVÄSTÄ NUORESTA MERIKOTKASTA

Lauantaina 13.5.2023 jatkui aurinkoinen toukokuu. Pilvetöntä, lämpöä 12 astetta ja aluksi 3-4 m/s lounaistuulta, myöhemmin 5-6 m/s lännestä. Staijia runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja taas koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 1716 valkoposkihanhea, 1 tundrahanhi (valkkariparvessa), 95 kuikkaa, 42 Gaviaa, 15 merikihua (2 vaaleaa), 15 ruokkia, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, 6 pikkukuovia ja valkoviklo. Aamun erikoisin muuttohavainto oli avomereltä etelästä saapunut hiiripöllö, joka jäi hetkeksi tolpan päähän eteläkärkeen, kunnes katosi kallioiden taakse. Ei nähty enää myöhemmin. Aamun saldoa oli myös Ismon löytämä ad koiras kyhmyhaahka paikallisten haahkojen joukosta Patteriniemen rannasta, spekta pysytteli paikalla koko aamun kaikkien iloksi. Hiiripöllön tapaan oli kevään toinen havis Utöstä. Keväälle uutena nähtiin heinätavipari, illansuussa itärannalla.

KYHMYHAAHKA PATTERINIEMEN RANNALLA KUVATTUNA LUOTSIASEMAN TUNTUMASTA
KYHMYHAAHKA PATTERINIEMEN RANNALLA KUVATTUNA LUOTSIASEMAN TUNTUMASTA

Pikkulintuja oli saaressa taas vähän eilistä vähemmän, erityisesti punarinnat alkavat hiipua. Mainittavia olivat 2 satakieltä, 13 sinirintaa, keltavästäräkki, 26 leppälintua, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, katkonaisesti sirisevä pensassirkkalintu, 2 ruokokerttusta, rytikerttunen, 6 harmaasieppoa, pikkusieppo ja 2 kirjosieppoa. Nisulan Timo näki aamupäivällä Gamla Postenilla vilkkaasti liikkuneen ad koiras sepelsiepon, joka katosi Enskärin suuntaan. Ei löydetty uudelleen, mutta oli jo kevään neljäs sepelsieppo. Aamulla lähti mantereelle melko paljon väkeä, lintuporukoista mm. Tonteri kavereineen, Lindeman, Nurmi, Hiltunen ja Varesvuot. Saareen saapui mm. Ilpo Aalto.

RUOKOKERTTUSET SAAPUIVAT
RUOKOKERTTUSET SAAPUIVAT

Sunnuntaina 14.5.2023 oli edelleen pilvetöntä auringonpaahdetta. Lämpöä oli 14 astetta ja etelätuuli heikkoa, 4-6 m/s. Staijia vajaa 3 tuntia ja kierrettiin koko saari. Muutolla/merellä nähtiin mm. 586 valkoposkihanhea, 19 kuikkaa (+13 sp), 350 allia, silkkiuikku, 7 merikihua, 9 ruokkia, 2 isokuovia, valkoviklo ja 2 varpushaukkaa. Eilen löytynyt koiras kyhmyhaahka uiskenteli edelleen Patteriniemen rannoilla haahkojen seurassa. Saaressa nähtiin myös heinätavipari edelleen, 3 karikukkoa, liro, mustavaris, 4 satakieltä, 5 sinirintaa, pensasirkkalintu, rytikerttunen, 2 pikkusieppoa, 2 pikkulepinkäistä, koiras mustaleppälintu ja 11 pikkukäpylintua. Iltapäivällä naaraspukuinen sepelrastas lensi itäniityltä läheisille saarille Kobbanin suuntaan. Päivällä lähti mantereelle melko lailla vierailijoita, lintuväkeä mm. Nisula, Hyvärinen, Ruotsalainen, Vainio ja Lindholmit.

PUNARINTOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA
PUNARINTOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki!) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...