Rarisirkun deja vu!

Keskiviikko 7.10.2009 alkoi vesisateen vihmoessa ja etelätuulen puhkuessa 20 m/s, puuskissa 24 m/s. Sade loppui puolilta päivin ja loppupäivä oli kauniin aurinkoinen, joskin tuulinen (SW 13). Lämpötila kipusi 12 asteeseen. Sateen jälkeen staijausta, komppausta ja kuvaamista taas uudella innolla, eikä turhaan! Merellä muutti pikkulokkeja yhteensä 264, lisäksi ruokki sekä jonkin verran alleja ja mustalintuja. Saaressa pörräsi juv-sinisuohaukka, ad-selkälokki oli paikallisena Pattskärillä ja kahlaajista nähtiin kapustarinta, 11 suosirriä, töyhtöhyyppä ja tylli. Itäniityllä oleskeli syksyn ensimmäinen suopöllö, joka lenteli illansuussa pari kierrosta meren yllä ollen jotenkuten kuvattavissa. Saaressa oleskeli myös kangaskiuru, n. 25 peukaloista, mustapääkerttu, 2 tiltalttia, n. 20 pikkukäpylintua ja punatulkku. Varsinainen yllätys oli kuitenkin illansuussa itäniityn rannalta uudelleen löytynyt nuori rusko/mustapääsirkku – sama, joka nähtiin saaressa viimeksi 30.9. Aikamoinen deja vu! Kuvasin sirkkua mahdollisimman monipuolisesti mutta taitaa olla niin vaikea lajipari että lopullista lajimääritystä ei pystytä tekemään. Hieno laji joka tapauksessa – suurharvinaisuus, kuten Lintutiedotus sen luokittelee. Päivällä juhlittiin Minnan synttäreitä hotellilla mainion kakkukahvin merkeissä!

sirkku
Nuori rusko/mustapääsirkku on haasteellinen määritettävä!

Torstaina 8.10.2009 oli vaihteeksi kaunis ja lempeä syyspäivä. Länsiluoteinen tuuli aamulla 10 m/s mutta lähes tyyntyi illaksi, taivas selkeä ja lämpöä 10 astetta. Staijausta ja komppausta ahkerasti ja lintujakin löytyi. Merellä mm. 3 kaakkuria, 29 kuikkaa, 84 Gaviaa, silkkiuikku, 7 metsähanhea (+ joukossa 1 pieni Anser), 1625 muuttavaa haahkaa, 385 allia, 20 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, 4 ruokkia, 20 riskilää ja 14 pikkulokkia. Petolintuja nähtiin 6 merikotkaa, 2 sinisuohaukkaa, ampuhaukka ja n. 30 varpushaukkaa. Kahlaajia edustivat 2 tundrakurmitsaa, kapustarinta, lehtokurppa, 3 taivaanvuohta ja jänkäkurppa, lisäksi Kimmo ja Juha kuulivat illansuussa lähes tyveneltä taivaalta keräkurmitsamaista hyrinää, lintua ei valitettavasti saatu näkyviin sinitaivaalta.

suopo
Syksyn ensimmäinen suopöllö nähtiin vasta nyt

Saaressa levähtävinä nähtiin mm. 3 haarapääskyä, 2 kangaskiurua, tilhi, n. 40 peukaloista, n. 150 punarintaa, n. 30 rautiaista, 15 kulorastasta, 6 mustapääkerttua, tiltaltti, vain 2 kuusitiaista, punatulkku, tikli ja n. 25 urpiaista. Pikkusieppoja oli tänään kaksi – toinen koulun notkossa, toinen helikopterikentän lähellä. Rusko/mustapääsirkkukin löytyi jälleen läheltä eilistä paikkaa itäkärjestä, katosi kuitenkin kylään päin eikä löydetty enää illalla. Auringonlaskun aikaan löytyi vielä 2 huuhkajaa istuskelemasta Ormskäristä – ovatkin olleet hiljaa ja näkymättömissä koko syksyn. Saareen saapui iltapäivällä paljon lisää lintuporukkaa, ainakin Helstolan Jari ja Nurmen Tarppi, Olli Sassi uuden porukan kanssa (Heikki ja Matti-Pekka Luokkamäki, Mika Virta ja Markku Kiviluoto), Heiskarin Timo, Aimo Mäkinen, Hakalan Jokke ja Pirkko jne, lisää taisi tulla kaikkiaan 12 henkeä. No, onpahan silmäpareja ja optiikkaa!

kulo
Kulorastaita on ollut saaressa poikkeuksellisen paljon koko syksyn

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...