Rauhallista

Torstaina 3.9.2020 oli pitkästä aikaa pilvinen päivä. Lämpöä oli kuitenkin 18 astetta, itäkaakkoinen tuuli puhalsi 7-10 m/s ja ennustetut sade/ukkoskuurot menivät kaikki Utön ohi. Ei vettä. Staijia aamulla runsas tunti luotsiasemalla ja kiersin saaren itäosat ja vähän kyläaluettakin. Havaintoja olivat mm. 10 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, 16 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, kalasääski (laskeutui hetkeksi telkkariantennille!), hiirihaukka ja mehiläishaukka. Kahlaajia näkyi 3 tylliä, 41 suokukkoa, 2 punajalkavikloa, 2 isokuovia, töyhtöhyyppä, kapustarinta, 19 suosirriä ja pikkusirri. Pikkulintuja on edelleen kovin niukasti, vähän pajulintuja, hernekerttuja ja (paljon) västäräkkejä.

METSÄKIRVISIÄ NÄKYY USEITA PÄIVITTÄIN, MUUTTO JATKUU
METSÄKIRVISIÄ NÄKYY USEITA PÄIVITTÄIN, MUUTTO JATKUU

Perjantaina 4.9.2020 oli sateinen päivä. Vettä tuli pitkin päivää, lämpöä oli 17 astetta ja etelälounainen tuuli vaihteli välillä 6-11 m/s. Sadekuurojen välissä staijia tunti aamulla luotsiasemalla ja kiersin itäosan ja kyläalueen. Linturintamalla on rauhallista. Mainittavia olivat mm. harmaahaikara, 13 haapanaa ja jouhisorsa muuttavina, nuolihaukka, 6 tuulihaukkaa, 6 varpushaukkaa ja kahlaajia 68 suokukkoa, töyhtöhyyppä, punajalkaviklo, 9 suosirri ja tylli. Päivä kului paljolti kotinurkilla.

VARPUSHAUKAN KATSE
VARPUSHAUKAN KATSE

Lauantaina 5.9.2020 oli pilvistä ja aamupäivällä sateistakin. Lämpötila oli 17 astetta ja lounaistuuli melko navakkaa, 8-11 m/s. Staijia tunti aamulla majakan suojassa ja päälle pitkähkö itäosan kierros päivällä. Havaintoja olivat mm. 5 harmaahaikaraa, 5 tuulihaukkaa, 5 varpushaukkaa ja kahlaajia 2 isokuovia, 28 suokukkoa, 9 suosirriä, kuovisirri, töyhtöhyyppä, 2 tylliä, punajalkaviklo ja valkoviklo. Hysyjä oli tullut jonkin verran, lähinnä fyllareita, mutta myös muutama harmaasieppo, hernekerttu ja leppälintu. Merellä liikkui lähinnä vain lokkeja (mm. 2 nuorta selkälokkia) ja pieni määrä (n. 20) koirashaahkoja matkalla lounaaseen. Ilta kuluikin maaottelua katsellessa.

AAMULLA OLI KOMEA AURINGONNOUSU
AAMULLA OLI KOMEA AURINGONNOUSU

Sunnuntaina 6.9.2020 oli puolipilvistä, lämpöä 17 astetta ja 8-10 m/s lounaistuulta. Staijia tunti majakan suojassa ja kierros saaren itäosissa, muuten retkeily jäi vähälle ja aika vierähti taas maaottelun parissa. Hyönteissyöjiä tullut taas selvästi lisää, lähinnä pajulintuja, harmaasieppoja, kirjosieppoja ja hernekerttuja. Mainittavimpia muita olivat 2 kuikkaa, 6 mustalintua, 2 harmaahaikaraa, 4 tuulihaukkaa, 5 varpushaukkaa ja kahlaajia 22 suokukkoa, tylli, töyhtöhyyppä, 4 suosirriä, 2 lapinsirriä ja kuovisirri. Saaressa on silloin tällöin pitkin kesää näkynyt urpiainen, välillä kaksikin, ja myös pari lentopoikasta. Tänään sain vasta aikuisesta linnusta kuvan ja kovin näyttää ruskourpiaiselta. Jo toinen vuosi, kun on pesinyt täällä saaressa. Huomenna täytyykin kuukauden tauon jälkeen lähteä käväisemään mantereella.

RUSKOURPIAINEN TÄNÄÄN
RUSKOURPIAINEN TÄNÄÄN
ITÄRANNALLA ON SUOSIRREJÄ, TYLLI, KUOVISIRRI YM
ITÄRANNALLA ON SUOSIRREJÄ, TYLLI, KUOVISIRRI YM

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...