Säät koettelevat

Maanantaina 3.11.2014 sumuinen keli jatkui, näkyvyys oli heikko ja valoa kovin vähän, lounaistuulta 16-18 m/s mutta lämpöä vielä 10 astetta. Kierrettiin etelä- ja itäosat, ei staijia, mutta Ville-Veikon kanssa keskityttiin pikku-uikkua kuvaamaan – huonot valot tosin haasteena. Mainittavimmat havainnot olivat töyhtöhyyppä, 4 lehtokurppaa, tiltaltti, västäräkki, 11 punakylkirastasta ja pikku-uikku, joka viihtyi koko päivän venevajojen liepeillä, piileskelevä lajityypilliseen tapaan. Mantereelle lähtivät mm. Vienon Ilkka sekä Laaksosen Juha.

PIKKU-UIKKU RANTAVAJOJEN HEIJASTEISSA
PIKKU-UIKKU RANTAVAJOJEN HEIJASTEISSA

Tiistaina 4.11.2014 kehnot kelit jatkuivat – sumua, tihkusadetta ja kovaa (15-19 m/s) etelälounaista tuulta, lämpöä 10 astetta. Merelle ei nähnyt ja saaressa oli vähän lintuja. Nähtiin mm. töyhtöhyyppä edelleen, lehtokurppa, 5 taivaanvuohta, jänkäkurppa, pikkutikka, tilhi sekä itärannan ruovikossa äänteli 1-2 luhtakanaa. Pikkulinnuista mainittakoon 3 västäräkkiä, 7 peukaloista, 3 rautiaista, 2 punarintaa ja tiltaltti. Pikku-uikkua ei enää löytynyt, oli jatkanut matkaansa viime yönä.

PIKKUVARPUSIA VIIHTYY EDELLEEN SAARESSA
PIKKUVARPUSIA VIIHTYY EDELLEEN SAARESSA

Keskiviikkona 5.11.2014 nähtiin vihdoin taas merelle ja niinpä staijattiin luotsiasemalla useita tunteja. Taivas oli pilvessä ja tuuli oli kääntynyt pohjoiseen (10-12 m/s) ja myöhemmin koilliseen (13 m/s), lämpötila putosi 4-5 asteeseen. Nähtiin muuttavana/merellä mm. 11 laulujoutsenta, jouhisorsa, 14 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, 22 muuttavaa merikotkaa, kanahaukka, 3 varpushaukkaa, hiirihaukka, piekana, 2 pikkulokkia ja 67 naakkaa. Länsipuolella lenteli 4 merisirriä ja pääsaaren ympärillä viihtyi pari tuntia admuuttohaukka, joka päivemmällä lähti korkealla lounaaseen. Pikkulinnuista mainittavin oli Patteriniemeltä noussut tunturikiuru, joka lensi hotellin suuntaan mutta ei löydetty enää uudelleen. Syksyn jo neljäs ”ere”! Muita pikkulintuja olivat mm. västäräkki, 11 tilheä, 7 peukaloista, punarinta, 4 puukiipijää, 3 pulmusta ja pajusirkku. Sällylä lähti mantereelle ja saareen saapuivat lintumiehistä Tittosen Jouni ja Jarmo Koivisto.

MANTEREEN PAKKANEN PISTÄÄ HILJALLEEN LAULUJOUTSENET LIIKKEELLE
MANTEREEN PAKKANEN PISTÄÄ HILJALLEEN LAULUJOUTSENET LIIKKEELLE

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...