Sade ei tuonutkaan lintuja

Maanantaina 15.5.2023 oli vieläkin lähes pilvetöntä ja lämpöä 15 astetta, itäkaakkoinen tuuli puhalsi 5-7 m/s ennakoiden etelästä lähestyvää sadealuetta. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja taas koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. 363 valkoposkihanhea, 10 kuikkaa, kaakkuri, 6 merikihua, 3 ruokkia, jp etelänkiisla 2 ruokin kanssa luoteeseen, muuttava lapinsirri ja valkoviklo. Saarikierroksella löytyi mm. nuolihaukka, 2 karikukkoa, tundrakurmitsa itärannalla, 9 pikkukäpylintua ja pikkulintuja mm. 3 satakieltä, 12 sinirintaa, kevään eka kultarinta, punavarpunen, 2 pikkusieppoa, ruokokerttunen, tilhi, järripeippo ja kevään eka kehrääjä, joka surisi aamulla Gamla Postenilla. Mantereelle lähtivät tänään mm. Tammerot ja Kostiainen, mutta päivällä saapui tilalle yli 25 lintuharrastajaa ja -kuvaajaa. Tuttuja joukossa oli paljon, mm. Jarmo T Koistinen, Mika Teivonen, Janda Käyhkö, Timo Lintula, Rami Metsäranta, Petri Ahti, Ilkka Laitinen, Erkki Jokinen, Jorma Hannu, Pauli Eriksson, Vesa Haapaniemi, Pertti Oksanen, Jouko Vuokko, Rauli Lumio, Heikki Minn, Seppo Paulamäki, Kimmo Hiltunen, Paavo Harri ja Jussi Jauhiainen. Kyllä nyt on lintujen vaikea olla tulematta löydetyiksi ja nähdyiksi…

SINIRINTOJEN PÄÄMUUTTO ON NYT
SINIRINTOJEN PÄÄMUUTTO ON NYT

Tiistaina 16.5.2023 oli pitkästä aikaa sadepäivä. Sade alkoi klo 7 aikoihin ja loppui klo 14 aikaan, myöhemmin oli utuista, jopa sumuista, ja pilvistä. Itäkaakkoinen tuuli puhalsi 4-8 m/s ja lämpöä oli 10 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppausta sateen lomassa. Nähtiin mm. valkoposkihanhi, 7 kuikkaa (+11 sp), 5 ruokkia, pikkulokki, isokuovi (etelään), pikkukuovi, töyhtöhyyppä, valkoviklo, tundrakurmitsa ja käki. Pikkulinnuista mainittavia olivat 3 satakieltä, 2 sinirintaa, 3 ruokokerttusta, 5 lehtokerttua, 20 mustapääkerttua, 3 sirittäjää, 3 pikkusieppoa, järripeippo ja 6 punavarpusta. Aika vaatimaton lintupäivä vuodenaika huomioiden, sade tietysti vaikutti.

KIVITASKU PEHMUSTAA PESÄKOLOAAN KOMEILLA HÖYHENILLÄ
KIVITASKU PEHMUSTAA PESÄKOLOAAN KOMEILLA HÖYHENILLÄ

Keskiviikko 17.5.2023 alkoi sumuisena ja kosteana, päivän mittaan näkyvyys parani ja iltapäivällä oli taas aurinkoakin. Lämpöä oli 9-10 astetta, mutta puuskainen ja kova (13-15 m/s) etelätuuli pakotti linnutkin vähän piiloon. Staijia pitkin päivää ja saari kompattiin, Kesnäs huonommin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 879 valkoposkihanhea, 70 kuikkaa, 276 Gaviaa, 53 pilkkasiipeä, 18 mustalintua, 11 merikihua, 9 ruokkia, harmaahaikara, sinisuohaukka, varpushaukka ja nuolihaukka.

TÄNÄÄN MUUTTI UTÖLÄISITTÄIN KOHTALAISESTI VALKOPOSKIHANHIA, PÄÄJOUKOT MENEVÄT TOKI IDEMPÄÄ
TÄNÄÄN MUUTTI UTÖLÄISITTÄIN KOHTALAISESTI VALKOPOSKIHANHIA, PÄÄJOUKOT MENEVÄT TOKI IDEMPÄÄ

Saaresta mainittavia olivat mm. 4 mustakurkku-uikkua, tundrakurmitsa, lapinsirri, valkoviklo, pikkukuovi ja pikkulinnuista 3 keltavästäräkkiä, satakieli, 3 ruokokerttusta, rytikerttunen, 3 sirittäjää, 2 pikkusieppoa, peukaloinen ja 5 punavarpusta. Hyönteissyöjiä oli eilistäkin niukemmin. Iltapäivällä lähtivät mantereelle mm. Rautanen, Hannu, Lintula, Harri, Eriksson, Haapaniemi, Oksanen ja Aalto. Itärannan muutamien ”harharetkeilijöiden” takia vielä kerran muistutan, että penkkien luota ei kannata mennä yhtään eteenpäin (kylttien toiselle puolelle), jotta linnut saavat rauhassa pesiä suojelualueella ja muuttavat linnut voivat rauhassa ruokailla rannalla. Näin meille lintuharrastajille riittää jotain katsottavaa ja ollaan esimerkkinä muillekin vierailijoille.

KIRJOSIEPPOJAKIN ON VIELÄ VÄHÄN
KIRJOSIEPPOJAKIN ON VIELÄ VÄHÄN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä (klikkaa auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...