Sepelimylly pyöri Utössä!

Perjantaina 26.4.2013 eilinen nöyrä toiveeni toteutui ja lintuja tupsahti saareen. Tuuli oli kääntynyt etelään (7-9 m/s) ja lounaasta saapui sade, joka ripotteli puoleenpäivään saakka. Myöhemmin aurinkoista ja tuuli kääntyi länteen. Yöllinen sade toi saareen mukavasti mm. punarintoja, leppälintuja, hippiäisiä ja peukaloisia mutta varsinaisestihan tästä tuli oikea sepel-lintujen päivä! Aamu alkoi Mikon lammashaasta löytämällä +2kv koiras sepelsiepolla, joka viihtyi saaressa koko päivän – illemmalla tosin pääosin Anderssonin pihalla. Ensimmäinen huhtikuun havainto Utöstä kautta aikojen ja tänä vuonna sepelsieppo saapui tänne saareen ennen ainoatakaan kirjosieppoa!

ENSIMMÄINEN HUHTIKUINEN SEPELSIEPPO UTÖSSÄ
ENSIMMÄINEN HUHTIKUINEN SEPELSIEPPO UTÖSSÄ

Vähän myöhemmin, vielä vesisateen aikana, blokkasivat Koskiset itärannalta taskun, jonka identiteetti oli auki kunnes päästiin lintu kunnolla näkemään ja kuvaamaan – ad-koiras sepeltasku! Tämäkin pysyi koko päivän itäniityn alueella, vilkkaasti liikkuen pitkin niittyä ja rantoja. Minullekin napsahti ihan saarenpinna (no. 254). Kivitaskumaisen pyrstökuvioinnin perusteella (ks. kansioni ’Uusimmat’)  yksilö lienee variegata-alalajia, jota ei ole Suomessa koskaan aiemmin havaittu.

SEPELTASKU LÖYTYI VESISATEESSA

SEPELTASKU LÖYTYI VESISATEESSA
TÄSSÄ KUVASSA NÄKYVÄT MONET TUNTOMERKIT: MUSTAT SIIVEN ALAPEITINHÖYHENET, PUNERRUS VAIN RINNAN YLÄOSASSA JA  LEVEÄ JA KAUAS NISKAAN ULOTTUVA KAULASEPEL. MUISSA KUVISSA NÄKYY MYÖS LAAJALTI PUHTAANVALKOINEN YLÄPERÄ.
TÄSSÄ KUVASSA NÄKYVÄT MONET TUNTOMERKIT: MUSTAT SIIVEN ALAPEITINHÖYHENET, PUNERRUS VAIN RINNAN YLÄOSASSA JA LEVEÄ JA KAUAS NISKAAN ULOTTUVA KAULASEPEL. MUISSA KUVISSA NÄKYY MYÖS LAAJALTI PUHTAANVALKOINEN YLÄPERÄ.

Iltapäivällä löysin Teerikallion nurkilta vielä peräti 4 sepelrastaan parven, useimmat muutkin ehtivät paikalle kunnes koko parvi lähti korkealla Jurmon suuntaan. Sanomattakin lienee selvää, että sepelkyyhkykin nähtiin tänään mutta täyskädestä jäi sentään sepelhanhi puuttumaan…;-). Muita havaintoja tänään olivat mm. 3 harmaasorsaa, liro, valkoviklo, 3 mustaleppälintua, 2 luotokirvistä ja nokkavarpunen. Huh, mikä lintupäivä!

SEPELRASTAISTA EI SAATU KUNNON KUVIA MUTTA TÄSSÄ "KAUKOKUVASSA" PARI SERAA.
SEPELRASTAISTA EI SAATU KUNNON KUVIA MUTTA TÄSSÄ ”KAUKOKUVASSA” PARI SERAA.

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...