Sepelrastas ja etelänsuosirri tykkien paukkeessa

Maanantaina 18.4.2011 puhalsi vaihteeksi reipas ja viileä 12-14 m/s luode-pohjoistuuli, taivas oli selkeä. Lintuja oli saaressa entistä vähemmän mutta jotain mukavaa kuvattavaa sentään. Aamustaijaus luotsiasemalla tuotti mainittavaa vain harmaahaikaran, 2 teertä, 2 mustakurkku-uikkua ja 4 isokuovia. Saaressa nähtiin tiltaltti, 2 tilheä, 5 kulorastasta, isolepinkäinen, tikli ja edelleen nokkavarpunen. Myös naaraspukuinen mustaleppälintu näyttäytyi, nyt kappelilla. Itärannalla lenteli harmaasorsapari ja levävallilta löytyi puolen päivän aikaan ruokailemasta kaunis etelänsuosirri – vasta 2. havainto Utöstä!

esuo
Värirengastettu etelänsuosirri on viihtynyt itärannalla

Kuvasimme lintua ja kuvista oli jopa luettavissa renkaan numero, linnulla oli myös kolme värirengasta. Illan kuluessa selvisi että kyseessä on Lumijoen Pitkänokalla vuonna 2005 syntynyt koiras-etelänsuosirri, joka on vuodesta 2007 lähtien pesinyt siellä joka vuosi. Nyt lintu siis tankkaa täällä Utössä muuttomatkallaan taas kohti Lumijokea – mielenkiintoinen havis! Eilen oli saareen saapunut Lausamon ”Naku” ja Forsellin Sven, aamulla mantereelle lähtivät Luokkamäet, Kiviluoto sekä Kärpijoki.

suopol
Kevään ensimmäiset suopöllöt ovat saapuneet

Tiistaina 19.4.2011 vallitsi luoteistuuli 7-4 m/s ja taivas oli pilvetön, lämpöä 5.5 astetta. Saaressa oli edelleen niukasti lintuja: teeripari, 2 ristisorsaa, 2 mustakurkku-uikkua, 2 käpytikkaa, 2 tikliä, mustaleppälintunaaras kappelin luona ja itärannalla illansuussa edelleen eilinen etelänsuosirri ja kannaksella myös ruokailemassa lähes jp punakuiri. Päivän ”stara” oli aamupäivällä meidän pihakalliolta löytämäni komea koiras-sepelrastas, joka hetken päästä näyttäytyi muillekin kaupan lähellä. Aina yhtä hieno lintu! Muuttavana nähtiin mm. 2 kuikkaa, 1 Gavia sp, 7 ruokkia, 12 isokuovia, varpushaukka, piekana, tuulihaukka, 2 metsävikloa ja klo 12.04 Enskärin yli pohjoiskoilliseen muuttanut suopöllö, joka laskeutui klo 12.24 Jurmoon (Helstola). Yhteistyö pelaa… Illalla näyttäytyi hyvin pikaisesti itäniityn reunalla toinen Asio, ilmeinen suopöllö sekin. Mainittakoon vielä, että pitkin päivää saapui avomereltä järripeippoparvia, yhteensä ehkä pari sataa yksilöä. Tänään Puolustusvoimat ampui kovilla kaikilla saaren tykeillä 6 vuoden tauon jälkeen ja siksi osa saaresta oli päivällä kulkukiellossa. Aikamoinen jyrinä kävi koko iltapäivän ja vesipatsaat nousivat yli 100 metrin korkeuteen runsaan 5 kilsan päässä etelässä. Outikin saapui tänään saareen ja lintuporukoista kaikki lähtivät mantereelle meitä ja Forselleja lukuunottamatta.

tykit
tykitu
Utön pääsaaren kaikilla tykeillä ammuttiin kovilla panoksilla yli 5 vuoden tauon jälkeen

Keskiviikkona 20.4.2011 tuuli oli kääntynyt etelään ja voimistunut 10 m/s, taivas oli pilvessä ja ajoittain heikkoja tihkukuuroja. Lämpöä oli kuitenkin vain 4.4 astetta ja saari edelleen yllättävän hiljainen linnuista. Vain punarintoja vähän runsaammin, n. 60 yksilöä. Muita mm. 2 ristisorsaa, teeri, itärannalla edelleen etelänsuosirri, luotokirvinen, 2 pikkuvarpusta ja naaraspukuinen mustaleppälintu, jälleen kappelin lähellä. Muuttavana havaittiin mm. kuikka, 2 valkoposkihanhea, 18 tavia, 5 jouhisorsaa (ja niiden seurassa flavistinen Anas, ilmeinen sinisorsa), 8 ruokkia, merikihu, 134 isokuovia (4a), 18 kapustarintaa ja 9 kurkea. Pihallamme hyöri katajanmarjojen joukossa jonkin aikaa 17 yksilön tilhiparvi, yllättävän iso näin kevään paluumuutolla.
Tänään löytyi ensimmäinen hautova haahkanaaras majakan alapuolelta – kevät etenee!

pkuiri
Itärannalla ruokaili keväälle uutena lajina punakuiri

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...