Sepelsieppo ja saarikisailua

Maanantai 17.5.2010 ”valkeni” jälleen kerran tiukassa sumussa ja merelle ei nähnyt mitään. Ilma selkeni vähän vasta klo 9 maissa ja myöhemmin oli aurinkoista, +15 astetta ja heikko pohjoistuuli. Komppausta, kuvausta ja jonkin verran staijausta päivällä keväisessä saaressa. Muuttavana nähtiin mm. 11 Gaviaa, 6 kuikkaa, nuolihaukka, kalasääski, määrittämätön suohaukka, 8+13 pikkukuovia, 30 punakuiria, 3 valkoposkihanhea, 3 ruokkia, 6 sepelkyyhkyä ja 33 naakkaa. Saaresta löytyi mm. tuuli- ja varpushaukka, suosirri, 4 lapinsirriä ja 2 liroa. Pikkulintupuolta edustivat mm. satakieli, 4 sinirintaa, ruokokerttunen, kevään eka luhtakerttunen, 5 kultarintaa, komea ad-koiras mustaleppälintu (luotsiaseman kallioilla), 10 punavarpusta, koiras-isokäpylintu, kuusitiainen ja peltosirkku. Eilinen turturikyyhky oli aamulla edelleen hotellin lähellä kallioilla ja idänuunilintu löytyi taas pajuista Patteriniemen läheltä. Iltapäivällä löysin 2kv-koiras sepelsiepon kompostorilta ja soitin kaikki katsomaan kaunista lintua – mieluusti toki tulivat ja muutamalle napsahti eliskin. Tämä kevään 2. sepelsieppokoiras pysytteli paikalla pari tuntia ja salli mukavasti kuvaamisen. Saareen olivat eilen illalla saapuneet kuvaajakaverit Heikki Vuonokari ja Eero Inkeroinen, lisäksi Pekka Kuusinen ystävineen.

sesieppo
Sepelsieppo tuntuu olevan jokakeväinen mutta harvinainen vierailija saaressa

Tiistai 18.5.2010 oli sään puolesta edellisten toisinto – heikko tuuli, sumua ja utua, välillä aurinkoa ja lämpöä 14 astetta. Merimuutto ei tänäänkään tarjonnut juhlaa – vain 20 Gaviaa, 8 kuikkaa, 2 kanadanhanhea, 14 valkoposkihanhea ja ruokki. Muuten havaittiin mm. 4 kurkea, teeri, 2 törmäpääskyä, ylimuuttaneet tundrakurmitsa, pikkukuovi ja pikkutylli sekä 10 naakkaa. Itärannalla oli suosirri, lapinsirri, suokukko, liro ja 2kv-pikkulokki. Hysyjä oli kohtalaisen runsaasti, mm. satakieli, mustaleppälintu (n-pukuinen), 15 pensastaskua, 8 ruokokerttusta, 3 rytikerttusta, luhtakerttunen, 22 kultarintaa, kirjokerttu-koiras, 2 pikkusieppoa, 20 pikkulepinkäistä, nokkavarpunen, urpiainen ja 3 rautiaista. Punarinnat alkavat jo loppua – tänään enää yksi. Illansuussa löytyi kylältä viitakerttunen, joka lauloikin illalla kauniisti. Kompostorilla oleskeli edelleen koko päivän 2kv-koiras sepelsieppo uusien havainnoitsijoiden iloksi. Mantereelle lähtivät tänään mm. ”Gamlingarna”-porukka, Pekka Kuusinen sekä Sintosen Antti ja saareen puolestaan saapuivat Kuusiston Kimmo, Tarmo ”Tarppi” Nurmi ja Jukka Brunell.

puva
Punavarpuset viihtyvät koulun pihalla

Keskiviikko 19.5.2010 oli edelleen aamusumuinen, päivemmällä aurinkoista ja reipas 11 m/s itätuuli. Tänään kiitettävästi staijausta ja retkeilyä sillä kisattiin leikkimielistä (?) saaripinnakisaa LÃ¥gskärin, Kökarin, Ristisaaren ja Iin Ulkokrunnien kanssa. Muuttavana nähtiin tänään mm. 10 Gaviaa, 16 kuikkaa, kaakkuri, 16 valkoposkihanhea, mehiläishaukka, nuolihaukka, 2 tuulihaukkaa, kurki, 90 tundrakurmitsaa (1a), 30 isosirriä (sqvattiparvessa), pikkukuovi, 2 isokuovia (lounaaseen), 2 ruokkia ja 4 törmäpääskyä. Muuten havaittiin mm. 2 kanadanhanhea, harmaasorsa, 4 ristisorsaa, teeri, pikkutylli, 14 suosirriä ja 7 merikotkaa. Tänään nähtiin kevään ensimmäiset kaksi haahkanpoikuetta. Majakan alapuolella uiskenteli illalla naaras-allihaahka – ilmeisesti sama joka oleskeli kuun alussa Finnskärin vesillä. Pikkulintuja oli paljon eilistä vähemmän mutta mainittakoon 2 punarintaa, pensassirkkalintu, 3 ruokokerttusta, rytikerttunen, luhtakerttunen, 5 kultarintaa, 2 pikkusieppoa, tikli, urpiainen, 3 pikkukäpylintua (+5 sp), 20 punavarpusta ja 4 peltosirkkua. Idänuunilintuja oli tänään saaressa ainakin 4 ja päivällä itäniityltä löytyi kauniin punakurkkuinen lapinkirvinen. Vuoden lajimäärä Utössä nousi tänään 185:een. Saaripinnakisan voitimme tällä kertaa, tulokset olivat: Utö 101, Iin Ulkokrunnit 98, Kökar 97, Ristisaari 95 ja LÃ¥gskär 91 lajia.

kapylintu
Koulun ruokinta vetää paikalle pikkukäpylintujakin

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...