Sinipyrstö ja muuta mukavaa

Torstaina 23.3.2023 oli vihdoin aurinkoinen päivä! Lämpöä oli jo 5 astetta ja aamun kova (12-14 m/s) lounaistuuli moinasi pitkin päivää ja illansuussa oli hyvin heikkoa länsituulta. Illalla levisi taas sakea sumu. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja kompattiin Kesnäs, itäosat ja kyläalue. Merellä nähtiin mm. 7 laulujoutsenta, merihanhi, 64 haahkaa, 6 allia, tukkakoskelo, 11 riskilää ja 8 ruokkia.

HAAHKAMUUTTO ON MUKAVASTI KÄYNNISSÄ
HAAHKAMUUTTO ON MUKAVASTI KÄYNNISSÄ

Lisäksi nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, pikku-uikku edelleen kylän rannassa, 2 lehtokurppaa, 5 tylliä, 7 naakkaa, 2 kulorastasta, 4 räkättirastasta ja 30 kottaraista. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 8 kangaskiurua, 12 kiurua, 2 punarintaa, 5 rautiaista, 6 pajusirkkua ja itärannalla 3 pulmusta sekä jälleen naaras kivitasku, varmaankin sama kuin jo 20.3. Mukava retkipäivä taas. Saareen saapuivat illalla lintureissulle Jukka Taskinen ja Roger Egan.

PAJUSIRKKUJA ON ITÄRANNALLA PÄIVITTÄIN
PAJUSIRKKUJA ON ITÄRANNALLA PÄIVITTÄIN

Perjantaina 24.3.2023 oli puolipilvistä, mutta klo 16 alkaen taas reipasta vesisadetta lounaasta. Lämpöä oli enimmillään 6 astetta, etelälounainen tuuli puhalsi 5-9 m/s. Staijia aamulla vajaa pari tuntia ja kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Enskäriä. Merellä nähtiin mm. 15 laulujoutsenta, 16 metsähanhea, 7 merihanhea, 67 haahkaa, 6 allia, 3 ruokkia, 3 riskilää, tukkakoskelo ja 8 mustalintua. Lisäksi nähtiin mm. pikku-uikku yhä kylän rannassa, 5 harmaahaikaraa, Kesnäsissä suopöllö, lehtokurppa, kevään eka taivaanvuohi itäniityllä, 5 tylliä, uuttukyyhky, 2 sepelkyyhkyä, 55 mustarastasta, 4 punakylkirastasta ja kevään eka laulurastas. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. punatulkku, 11 punarintaa, 2 peukaloista, 6 rautiaista, 2 pulmusta ja kevään eka niittykirvinen. Taskinen ja Egan näkivät mm. västäräkin ja 2 nokkavarpusta. Marko Virkki saapui illalla lintureissulle.

ITÄRANNALLA ON VIIVYTELLYT MUUTAMA PULMUNEN
ITÄRANNALLA ON VIIVYTELLYT MUUTAMA PULMUNEN

Lauantaina 25.3.2023 vesisade loppui aamulla, muuten oli puolipilvistä ja kovaa luoteistuulta (13, puuskat 18 m/s). Lämpöä oli tänään nollan molemmin puolin asteen verran ja tuuli heikkeni pitkin päivää. Iltapäivästä alkaen ajoittain tiheääkin räntäsadetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja kompattiin koko saari, Kesnäs vähän huonommin. Merellä nähtiin mm. 3 merihanhea, 35 haahkaa, 13 allia, 2 pilkkasiipeä, 6 mustalintua, tukkakoskelo, 5 riskilää ja ruokki. Lisäksi nähtiin 2 ristisorsaa, 9 kurkea, suopöllö, varpushaukka, 3 harmaahaikaraa, 3 meriharakkaa, 23 töyhtöhyyppää, 4 lehtokurppaa, 95 sepelkyyhkyä ja kyläsatamassa edelleen pikku-uikku.

ENSIMMÄISET KÄÄRMEET ON NÄHTY --TÄSSÄ PIKIMUSTA KYY
ENSIMMÄISET KÄÄRMEET ON NÄHTY –TÄSSÄ PIKIMUSTA KYY

Yömuuttajia oli tullut taas sateen mukana mukavasti, mm. 12 punarintaa, 6 rautiaista, 7 peukaloista, 2 västäräkkiä, 3 laulurastasta, 11 punakylkirastasta, 2 kulorastasta, 2 niittykirvistä, luotokirvinen, puukiipijä, punatulkku, 7 pulmusta, 2 nokkavarpusta ja 4 kangaskiurua. Itärannalla nähtiin jälleen pariin otteeseen saaressa oleskellut naaras kivitasku. Keväälle uusia lajeja olivat myös tikli ja mustavaris. Päivän laji oli kuitenkin naaraspukuinen sinipyrstö, joka osui Outin kiikariin lammashaan kulmassa ja saimme sen ehti hyvin hallintaan ja kuvattavaksi. Lintu pysytteli kaikkien iloksi paikalla ja osoittautui, että on Suomen kaikkien aikojen aikaisin keväthavainto tarsigerista. Lintu houkutteli paikalle iltapäivällä mantereelta taksiveneellisen (7 henkeä) kk-pinnabongareita, jotka saman tien helposti hoitivat pinnan plakkariin. Myös maaliskuinen kivitasku löytyi. Päivän päätteeksi Jukka Taskinen näki vielä jalohaikaran kylän yllä, jallu näytti laskeutuvan Patteriniemen suuntaan, mutta ei iltahämärässä enää löytynyt uudelleen. Olipahan hieno maaliskuinen lintupäivä!

SINIPYRSTÖ ILAHDUTTI
SINIPYRSTÖ ILAHDUTTI

Sunnuntaina 26.3.2023 oli pilvistä, koillistuulta 6-8 m/s ja pakkasta vajaa 1 aste. Staijia 1,5 tuntia luotsiasemalla ja kompattiin lähes koko saari. Merellä näkyi mm. 210 haahkaa, 16 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, 6 allia, 2 tukkakoskeloa, 14 riskilää, 6 ruokkia, 2 jp naurulokkia ja 2 merihanhea. Nähtiin myös mm. vuoden eka tuulihaukka, n. 200 sepelkyyhkyä, 11 töyhtöhyyppää, 3 lehtokurppaa, 2 laulurastasta, 7 punakylkirastasta ja satamassa edelleen pikku-uikku. Pikkulinnuista mainittakoon 8 kangaskiurua, niittykirvinen, luotokirvinen, västäräkki, 9 punarintaa, 8 rautiaista, edelleen kivitasku itärannalla, nokkavarpunen, 2 pulmusta ja edelleen koko päivän naaraspukuinen sinipyrstö lammashaan kulmalla. Lisäksi hotellialueelta löytyi kevään eka naaraspukuinen mustaleppälintu. Iltapäivällä löydettiin Outin kanssa vielä jalohaikara, joka pitkään päivysti majakan alapuolen luodolla, varmaankin sama yksilö kuin eilen. Iltahämärissä meidän pihan reunapuussa istuskeli vielä sarvipöllö.

Iltapäivällä saareen saapui uusi venelastillinen (9 henkeä) sinipyrstöbongareita, joille maistui tarsigerin lisäksi mukavasti myös pikku-uikku ja maaliskuinen kivitasku. Yhteysaluksella lähti päivällä mantereelle iso joukko väkeä, lintuporukasta Marko Virkki, Jukka Taskinen ja Roger Egan.

JALOHAIKARA TAKANAAN TRATTENIN LOISTO
JALOHAIKARA TAKANAAN TRATTENIN LOISTO

Maanantaina 27.3.2023 jouduimme lähtemään mantereelle putkiremppakokoukseen. Yöllä ja koko maanantai satoi lunta, navakan koillistuulen kera. Pakkastakin oli 3 astetta – kaikki kevätfiilis katosi hetkessä. Ennen laivan lähtöä tehtiin pieni kyläkierros ja nähtiin mm. 2 lehtokurppaa, sarvipöllö Gamla Postenin männyissä ja edelleen sinipyrstö. Tarsigerin mielipaikka oli yöllä jäätynyt ja peittynyt lumeen, mutta lintu löytyi kähmyilemästä rantavajojen ja talojen seinustoilta Fladanin rannalta, vain 100 m alkuperäiseltä löytöpaikalta. Ehkä se selviää tästä takatalvimyräkästä.. Laivamatka mantereelle sujui sisätiloissa ja samalla ennakkoäänestettiin m/s Baldurilla totuttuun tapaan. Rankka lumentulo jatkui iltaan saakka ja ajomatka Pärnäisistä Turkuun oli yksi hankalimmista, mitä ollaan koko Utö-aikanamme koettu.

SINIPYRSTÖ SUOJAUTUI TALOJEN ALLE
SINIPYRSTÖ SUOJAUTUI TALOJEN ALLE

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki!) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...