Syyskelejä Utössä

Torstaina 20.9.2012 oli aika palata Utöseen. Outin kanssa ajeltiin Nauvon kauppaan ja kahville ja jo siellä treffattiin Skaftung Naturen retkiporukka, vetäjinä Korhosen Kari ja Katajan Mikko, tulossa Utöseen. Laivalla oli muutenkin aika lailla väkeä, Utöseen lintuharrastajia mm. Kari ja Ulla Vuorinen ja Liisa Hynynen. Merimatka oli vilpoisa 10 m/s länsituulessa ja kirkkaassa ilmassa. Lintuja nähtiin mm. 3 Gaviaa, 4 hiirihaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 2 harmaahaikaraa, 2 kurkea ja muutama merikotka. Utöseen saavuttiin kl0 15.45 ja meillä kului Outin kanssa loppupäivä s/y Taivaanvuohen nostossa ja pesussa talvisäilytystä varten. Ruohonleikkuutakin harrastettiin. Saaressa oli tänään niukasti lintuja, itse ehdin nähdä vain muutaman varpushaukan ja 2 tuulihaukkaa. Alkuviikollahan saaressa oli nähty mukavasti rarejakin – tunturikihu, arosuohaukka, turturikyyhky ja syksyn summaksi jo 4 taigauunilintua.

VARPUSHAUKKA LEVÄHTÄÄ ETELÄNIEMEN SAMMALEISILLA KIVILLÄ, MERI TAUSTALLA

Perjantaina 21.9.2012 puhalsi edelleen lounaistuuli 7-10 m/s, illalla heikkeni. Aurinko paistoi kunnes myöhään illalla lounaasta levisi sadealue. Staijausta ja komppausta harrastettiin melko ahkerasti. Muuttavana nähtiin mm. 4 Gaviaa, 13 mustalintua, n. 4000 haahkaa (niistä 3700 koiraita), 4 jouhisorsaa, 9 haapanaa, ruokki, uuttukyyhky, 7 selkälokkia ja 1200 kalalokkia. Petolintuja havaittiin nuori muuttohaukka, 3 tuulihaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 32 varpushaukkaa, 4 merikotkaa ja illalla Kobbanilla istuskellut huuhkaja. Kahlaajista mainittakoon 6 kapustarintaa, 2 tundrakurmitsaa, tylli, suokukko ja taivaanvuohi. Pikkulintuja muutti aamulla mm. 80 niittykirvistä, 20 metsäkirvistä, 400 vihervarpusta, 23 rautiaista, lapinsirkku ja saaressa nähtiin mm. kulorastas, 3 lapinkirvistä, 2 keltavästäräkkiä, 3 pikkusieppoa, 4 harmaasieppoa, 12 fyllaria, pikkulepinkäinen, mustapääkerttu, törmäpääsky, 2 kivitaskua ja lyhyesti lammashaan reunassa hysyparvessa syksyn viides taigauunilintu. Lumiaron Riku näki naarasuivelon, yllättävä laji tähän aikaan. Laulujoutsen uiskenteli Ormskärin rannoilla. Aamulla mantereelle lähtivät Knaapi, Laitinen, Salminen ja Brunell ja iltalaivalla saapuivat Kalle Larsson ja Sällylä. Illalla sateessa tapahtui erittäin vilkasta yömuuttoa – rastaista kahlaajiin (mm. kapustarintoja), klassinen pudotuskeli.

NUORI SINISUOHAUKKA MUUTOLLA SYYSHARMAATA PILVITAIVASTA VASTEN

Lauantaina 22.9.2012 saari kuhisi lintuja kuten yömuutto ennakoikin. Aamulla oli vielä sateista, samoin illalla, mutta päivällä pilvipoutaa ja kaakkoistuulta 9 m/s ja ihan mukava retkisää. Merelle ei juurikaan staijailtu mutta saarta kompattiin ahkerasti. Isompia lintuja nähtiin mm. härkälintu, kurki, 14 harmaahaikaraa, 35 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky, myöhäinen lapintiira, 1200 muuttavaa haahkaa, käki, pikkutikka, tervapääsky ja petolinnuista n. 100 varpushaukkaa, 5 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 3 nuolihaukkaa, 2-3 muuttohaukkaa (ainakin 2 ad), kalasääski, 6 sinisuohaukkaa (1 koiras), ruskosuohaukka, 2 mehiläishaukkaa (toisella antenni selässä!) ja B/P 1. Kahlaajia havaittiin 17 kapustarintaa, 3 tylliä, lehtokurppa, 2 taivaanvuohta ja punakuiri.

MAASTOSSA ON JO SYKSYN VÄREJÄ - KUVASSA PEUKALOINEN

Pikkulintuja oli paljon, joitakin lukuja: kangaskiuru, 2 lapinkirvistä, 30 metsäkirvistä, 60 niittykirvistä, 4 keltavästäräkkiä, 10 rautiaista, 60 punarintaa, 2 pensastaskua, 60 leppälintua, n. 1000 laulurastasta, 2 kulorastasta, 70 räkättiä, ruokokerttunen, rytikerttunen,  15 hernekerttua, 15 lehtokerttua, 30 mustapääkerttua, pensaskerttu, 200 hippiäistä, 20 fyllaria, 50 harmaasieppoa, kirjosieppo, 6 pikkusieppoa, 150 vihervarpusta, 2 lapinsirkkua ja 1-2 taigauunilintua (mm. illalla Gamla Postenilla). Hieno lintupäivä ja mukavia kuviakin syntyi.

HYVÄN MUUTTOYÖN JÄLKEEN SAARESSA OLI KYMMENIÄ LEPPÄLINTUJA

Sunnuntai 23.9.2012 oli reipas sadepäivä aamusta alkaen. Tuuli oli kääntynyt pohjoiseen ja voimistui iltapäiväksi jo yli 15 m/s – aika syksyinen fiilis. Retkeily jäi melko vähälle mutta jotain sentään löytyi. Isommista linnuista mainittakoon 2 metsähanhea, 3 tuulihaukkaa, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, 20 varpushaukkaa ja 1kv muuttohaukka, lisäksi kahlaajia tylli, 2 kapustarintaa, tundrakurmitsa ja 2 taivaanvuohta. Pikkulintupuolta edustivat mm. peukaloinen, 4 pikkusieppoa, 5 harmaasieppoa, lapinkirvinen, 2 keltavästäräkkiä, 3 lehtokerttua, 3 hernekerttua, 3 mustapääkerttua, 9 leppälintua, 220 hippiäistä ja lapinsirkku. Gamla Posten-lammashaka alueella oli edelleen ainakin 1 taigauunilintu, varmaan sama yksilö kuin edellisinä päivinä. Mantereelle lähti aamupäivällä iso joukko lintuharrastajia – saareen jäivät meidän lisäksi Ville-Veikko, Sällylä, Varesvuo, Koistinen ja Lumiaro.

HIPPIÄISIÄ OLI MEIDÄN PIHALLA ENIMMILLÄÄN KYMMENIÄ - TÄMÄN KUVAN OTIN LAAJAKULMALLA

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...