Syysmuutto piristyy

Torstai 14.8.2014 alkoi kovalla ukkosella – aamuyöllä ja aamulla rajua salamointia, vettä ja rakeita sekä ankaria tuulenpuuskia. Sade hellitti aamupäivällä ja loppupäivä pääosin pilvinen, illemmalla uudelleen heikompaa vesisadetta.

RÄNNEISTÄ VALUI LUMI/RAE-KASOJA TALON NURKKIIN
RÄNNEISTÄ VALUI LUMI/RAE-KASOJA TALON NURKKIIN

Kiersin itäosassa ja kylällä ja lintuja näkyi mm. 7 harmaahaikaraa, pikkukuovi, 3 töyhtöhyyppää, 2 mustavikloa, 8 liroa, 12 suosirriä ja 1 paikallinen + 41 (1a) muuttavaa tundrakurmitsaa. Itäniityn pohjoisreunassa oli nyt peräti 4 kirjokerttua yhtä aikaa näkyvillä – 1 ad-naaras ja 3 1kv lintua. Hyvärisen Ismo lähti tänään kohti mannerta. Utön majakan 200-vuotisjuhlia vietettiin tänään jollakin ”hienolla” kutsuvierasporukalla, jotka tuotiin (ja vietiin) mantereelta, outoa ettei saaren omaa väkeä harvaa poikkeusta lukuun ottamatta noteerattu…

VALKOVIKLOJA NÄKYY MUUTAMA PÄIVITTÄIN
VALKOVIKLOJA NÄKYY MUUTAMA PÄIVITTÄIN

Perjantaina 15.8.2014 oli pääosin aurinkoista, länsituulta enimmillään 9 m/s ja lämpöä 21 astetta – mukava ulkoiluilma. Staijia aamulla majakalla Mikon kanssa pari tuntia, vähän saarikomppausta ja illalla itäosassa kuvausta. Mikko ja Anu asustelevatkin täällä Utössä ainakin vuoden verran tästä eteenpäin eli lisää ”vakiorneja”. Lintuja näkyi tänään mm. 2 harmaahaikaraa, tuulihaukka, varpushaukka, luhtakana edelleen itärannalla, 2 kirjosiipikäpylintua, satakieli ja 2 kirjokerttua, joista toinen (1kv) meidän saunapuskassa satakielen seurana.

NUORI KIRJOKERTTU SAUNAN KULMALLA - VIELÄ TODELLA KUVIOTON JA TUMMASILMÄINEN
NUORI KIRJOKERTTU SAUNAN KULMALLA – VIELÄ TODELLA KUVIOTON JA TUMMASILMÄINEN

Muuttokahlaajiakin oli melko monipuolisesti, mm. tundrakurmitsa, 2 kapustarintaa, 26 suosirriä, 2 kuovisirriä, isosirri, lapinsirri, nuori pikkutylli, 13 suokukkoa, 3 töyhtöhyyppää, 16 liroa, 4 mustavikloa, 5 valkovikloa ja taivaanvuohi. Hyönteissyöjä- eli ”hysy”muutto on jo myös selvästi käynnissä, saapunut mm. kirjo- ja harmaasieppoja, pajulintuja ja ruokokerttunen. Hyvärisen Ismo lähti aamulla mantereelle, Outi saapui illalla saareen.

ITÄRANNALLA RUOKAILI PARI KAPUSTARINTAA, VANHA JA NUORI
ITÄRANNALLA RUOKAILI PARI KAPUSTARINTAA, VANHA JA NUORI
NUORI PIKKUTYLLI RUOKAILI ITÄRANNALLA
NUORI PIKKUTYLLI RUOKAILI ITÄRANNALLA

Lauantaina 16.8.2014 oli aamulla tyventä ja puolipilvistä kunnes lounaasta saapui muutaman tunnin ukkossade. Iltapäivästä taas aurinkoa ja pohjoistuulta 7 m/s. Parin tunnin staiji ennen sadetta, myöhemmin tehtiin koko etelä- ja itäosan kierros. Havaintoja mm. 3 kuikkaa, mustalintu, heinätavi-naaras (harvinainen laji Utössä!), 13 harmaahaikaraa, tuulihaukka, 5 varpushaukkaa, luotokirvinen, peltosirkku ja itärannalla luhtakana ja nyt 3 poikasta.  Kahlaajia eilistä niukemmin, nyt 12 suosirriä, lapinsirri, jänkäsirriäinen, 6 suokukkoa, 4 valkovikloa, mustaviklo, 11 liroa, taivaanvuohi, pikkukuovi ja isokuovi. Kuuselan Arska ja Haukilan Mervi lähtivät aamulaivalla mantereelle.

LAPINSIRREJÄ NÄKEE SILLOIN TÄLLÖIN
LAPINSIRREJÄ NÄKEE SILLOIN TÄLLÖIN

Sunnuntaina 17.8.2014 oli liki kuukauden ”putken” jälkeen mentävä hetkeksi pistäytymään mantereella, Outin kanssa matkattiin nyt m/s Aspöllä Pärnäisiin. Päivä oli aurinkoinen ja heikkotuulinen, lämpöäkin vielä 20 astetta. Staijattiin aamulla pari tuntia ennen laivan lähtöä ja nähtiin mm. 5 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, 2 varpushaukkaa, tuulihaukka, nuolihaukka, käki, 3 suosirriä, 13 suokukkoa, valkoviklo ja 2 liroa. Hysyjä oli tullut vähän lisää, mm. pensastaskuja näkyi luotsiasemalta ainakin 5. Laivamatka sujui leppoisassa säässä ja Turussa olimme klo 17. Kohta takaisin saareen…

VANHAT KUOVISIRRIT OVAT JO REIPPAASTI VAIHTAMASSA PUKUA
VANHAT KUOVISIRRIT OVAT JO REIPPAASTI VAIHTAMASSA PUKUA

 

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...