Syysmyrsky ja syyslintuja

Torstaina 17.9.2020 puhkui oikea syysmyrsky. Pohjoisluoteinen tuuli oli kovaa heti aamusta ja nousi vielä päivän mittaan, keskituuli oli tuntikausia 21-22 m/s ja puuskat 29-30 m/s. Aamulla vähän sadetta, myöhemmin oli puolipilvistä ja lämpöä oli koko päivän 11 astetta. Sähköt olivat poissa klo 11.30-18.30 eli 7 tuntia. Tänään ei staijia eikä juuri komppaustakaan, mutta iltapäivällä ja illalla retkeiltiin saaren itäosassa.

POHJOISLUOTEINEN MYRSKY EI NOSTATA UTÖSSÄ IHMEEMPÄÄ AALLOKKOA, VÄHÄN SENTÄÄN ROISKEITA SATAMALAHDELLA
POHJOISLUOTEINEN MYRSKY EI NOSTATA UTÖSSÄ IHMEEMPÄÄ AALLOKKOA, VÄHÄN SENTÄÄN ROISKEITA SATAMALAHDELLA

Mainittavia havaintoja myrskyn keskellä olivat mm. jouhisorsa, 21 metsähanhea (2a), 10 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 2 sinisuohaukkaa, nuori muuttohaukka, 3 suokukkoa, 2 tylliä ja nuori tundrakurmitsa. Mieleenpainuva päivä!

ILLANSUUSSA MUUTTOHAUKKA AHDISTELI SINISUOHAUKKAA ÖSTERÄNGILLÄ
ILLANSUUSSA MUUTTOHAUKKA AHDISTELI SINISUOHAUKKAA ÖSTERÄNGILLÄ

Perjantaina 18.9.2020 oli tilanne rauhoittunut, myrsky oli ohi. Päivä oli puolipilvinen, länsiluoteinen tuuli 6-9 m/s ja lämpöä oli 14 astetta. Staijattiin aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja likimain koko saari kompattiin. Pikkulinnut ovat selvästi vähentyneet aiemmista päivistä, luoteistuuli ja selkeä yö tekevät tehtävänsä. Nähtiin muuttavana mm. 2 kuikkaa, kaakkuri, 5 metsähanhea (+5 Anser sp), 8 merihanhea, syksyn eka sepelhanhi, 3 allia, 132 mustalintua, 3 harmaahaikaraa, 19 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja 4 sinisuohaukkaa. Kahlaajiakin näkyi vielä muutama: 15 suosirriä, suokukko, kapustarinta, tundrakurmitsa ja rantasipi.

NUORI TUNDRAKURMITSA ON JO JONKIN AIKAA OLESKELLUT ITÄRANNALLA
NUORI TUNDRAKURMITSA ON JO JONKIN AIKAA OLESKELLUT ITÄRANNALLA

Muista mainittakoon 2 pikkusieppoa, 5 leppälintua, 2 lapinkirvistä, 2 keltavästäräkkiä ja myöhään iltapäivällä saareen tupsahtanut vuoden eka pähkinähakki, joka pian löysi saaren ainoan sembramännyn. Willströmin Vili näki tänään hiekkatien reunalla kehrääjän. Knaapi ja Laitinen lähtivät aamulla mantereelle ja iltalaivalla saareen saapui paljon lintu- ja kuvaajaväkeä, mm. Ismo Hyvärinen, Tommi Laurinsalo, Timo Palomäki, Jussi Murtosaari, Yrjö Kahila, Jorma Rasi, Henrik Westerholm, Mika Grönroos ym.

PÄHKINÄHAKKI TUPSAHTI VÄHÄN YLLÄTTÄEN SAAREEN. NÄYTTÄÄ LÄNTISELTÄ ALALAJILTA.
PÄHKINÄHAKKI TUPSAHTI VÄHÄN YLLÄTTÄEN SAAREEN. NÄYTTÄÄ LÄNTISELTÄ ALALAJILTA.

Lauantaina 19.9.2020 vallitsi raikas luoteisvirtaus, 8-10 m/s, ja taivas oli selkeä. Lämpöä oli 14 astetta. Kirkas yö ja luoteistuuli olivat nyt aika tehokkaasti tyhjentäneet saarta hyönteissyöjistä. Aamun 2 tunnin staiji luotsiasemalla ja koko saaren komppaus tuottivat kuitenkin kirjattavaakin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 9 kuikkaa, 2 kaakkuria, 6 Gaviaa, 2 metsähanhea, 24 mustalintua, 3 allia, 1200 haahkaa ja petolintuja 4 sinisuohaukkaa, 35 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 4 ampuhaukkaa ja 2 muuttohaukkaa. Kahlaajia havaittiin tundrakurmitsa edelleen, 2 tylliä, 3 suokukkoa, 5 suosirriä ja 2 taivaanvuohta. Muita havaintoja olivat mm. huuhkaja Kobbanilla, 3 harmaahaikaraa, 34 kurkea, 2 käpytikkaa, 2 kulorastasta, lapinkirvinen, 2 keltavästäräkkiä, pähkinähakki edelleen, 2 pikkusieppoa ja aamulla lyhyesti Hannan kahvilan luona nähty ja äännellyt taigauunilintu. Ansku Lehto, Nieminen ja Imponen lähtivät aamulaivalla mantereelle.

PARI TYLLIÄ ON VIELÄ NÄKYNYT SAAREN RANNOILLA
PARI TYLLIÄ ON VIELÄ NÄKYNYT SAAREN RANNOILLA

Sunnuntaina 20.9.2020 oli lounaistuulta 6-10 m/s, kirkas yö ja puolipilvinen päivä, lämpöä oli 15 astetta. Aika hiljaista on tällä hetkellä saaren lintumaailmassa, varsinkin pikkulinnut ovat vähissä. Aamulla 2 tuntia staijia luotsiasemalla, myöhemmin staijia majakalla ja saari kompattiin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 3 kuikkaa, 11 Gaviaa, 3 silkkiuikkua, 105 allia, 190 mustalintua, 1000 haahkaa, 3 harmaahaikaraa, ruskosuohaukka, 2 sinisuohaukkaa, 27 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja 2 ampuhaukkaa. Kahlaajia nähtiin tundrakurmitsa, 6 kapustarintaa, 6 suokukkoa, 2 tylliä, 27 suosirriä ja 2 taivaanvuohta. Luhtakana äänteli itärannan ruovikossa. Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. pikkusieppo, lapinkirvinen ja 3 peukaloista. Mantereelle lähti runsaasti väkeä, varmaan lähes 100 ihmistä, lintuporukkaa mm. Taimisto, Palomäki ja Laurinsalo.

NUOLIHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI
NUOLIHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA OLLA JO OHI

Uusimmat kuvat löytyvät isompina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...