Syysretki Viron lintumaille

Sunnuntaina 19.9.2021 ajeltiin iltapäivällä Outin kanssa Turusta Nummelle, Outin kotitalolle, yöksi. Ilta kului leppoisasti ja nukkumaan mentiin aikaisin, Outi aika lailla flunssaisena ja minä puolestaan valmiina varhaiseen herätykseen. Maanantaina 20.9.2021 lähdin klo 07.00, aamunpalan jälkeen, ajelemaan Mäntsälän Ohkolaan, jonne jätin auton noin viikoksi. Klo 08.45 lähdimme Ohkolasta muutaman muun retkeläisen kanssa Korhosen Karin (Skaftung Nature) kyydissä kohti Helsingin Katajanokkaa, jossa seuraamme liittyi vielä muutama retkeläinen. Ajettiin Viking Xpress-laivaan – edessä oli lähtö kohti Viron lintumaita. Seurueeseemme kuuluivat Karin ja minun lisäksi Kirjosen Jopi (samalla toisen auton kuljettaja), Antti Brander (jonka kanssa olen ollut Falsterbossa) sekä uusina tuttavuuksina Ari Saarinen, Martti Melkko, Hannele Heino, Olli Tuomi, Kimmo Nieminen, Tuula Kyllönen ja Esa Hämäläinen.

OLTIIN LIIKKEELLÄ KAHDELLA AUTOLLA
OLTIIN LIIKKEELLÄ KAHDELLA AUTOLLA

Laivamatkalla (2,5 tuntia) syötiin maittava lounas ja Tallinnaan saavuttiin klo 13. Koronajutuista ja -rokotuksista ei missään kysytty mitään ja ajoimme ensimmäiseksi Tallinnan länsireunalle, jossa tapasimme sovitusti Timo Nuorasen – tuoreen Viron Lintuoppaan kirjoittajan. Vaihdettiin kuulumisia ja muutama kirjakin jäi autoihimme. Matkalla majapaikkaamme, Puisen niemenkärjen tuttuun majataloon (Nina Talu), teimme muutaman pikku pysähdyksen ja saimme ensi tuntumaa lintutilanteeseen. Itätuuli oli edelleen navakkaa, taivas pääosin pilvinen ja lämpöä oli 12 astetta.

MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS LAULOI JOKA PÄIVÄ MAJAPAIKKAMME PIHASSA
MUSTALEPPÄLINTUKOIRAS LAULOI JOKA PÄIVÄ MAJAPAIKKAMME PIHASSA

Majoittumisen jälkeen staijailimme tunnin verran Puisen tornissa ja teimme vielä iltakierroksen niemen pohjoisrannalle ennen illallista majapaikassamme. Olipa hyvää kotiruokaa. Tänään ehdittiin nähdä mm. jalohaikara, 7 hiirihaukkaa, varpushaukka, 2 ruskosuohaukkaa, 2 tuulihaukkaa, n. 4000 valkoposkihanhea, 4 tundrahanhea, 50 lapasotkaa, ainakin 5 riuttatiiraa, 70 kapustarintaa, mustaleppälintu, 5 törmäpääskyä, n. 120 hemppoa ja aivan ilmeinen nokivaris (hieman liian nopea tilanne). Kaukana oli suosirrejä n. 50, mutta yllättäen kurjet loistivat lähes täysin poissaolollaan – vain 110 nähtiin.  Oletamme, että lisää kurkia on vielä tulossa. Mainittakoon vielä, että edellisen kerran olin (Outi silloin mukana) täällä Puisessa syyskuun lopulla 2015, silloinkin Korhosen Karin kanssa matkassa.

VALKOPOSKIHANHIA OLI MONESSA PAIKASSA SATAPÄISIÄ PARVIA
VALKOPOSKIHANHIA OLI MONESSA PAIKASSA SATAPÄISIÄ PARVIA

Tiistaina 21.9.2021 oli pilvistä, iltapäivällä vähän kevyttä sadettakin, ja lämpöä 8 astetta. Tuuli oli koillisesta 3-5 m/s. Aloitettiin tunnin aamustaijilla puisen tornilla klo 7-8, sitten aamiainen ja sen jälkeen lähialueiden kierrokselle. Käytiin mm. Kiidevassa, Pangassa, Haeskassa ja Rannajoen tornilla. Palattiin majapaikkaan klo 18.10, pidettiin iltahuuto sekä nautittiin illallinen ennen painumista pehkuihin. Tänään nähtiin mm. 20 jalohaikaraa, 10 laulujoutsenta, 40 tundrahanhea, 50 merihanhea, 4500 tundrametsähanhea, 8000 valkoposkihanhea, 2500 haapanaa, 4000 punasotkaa, 10 lapasotkaa, 600 telkkää ja 100 kurkea.

HAAPANA TAISI OLLA YLEISIN VESILINTU
HAAPANA TAISI OLLA YLEISIN VESILINTU

Petolintuja havaittiin merikotkien lisäksi 2 ruskosuohaukkaa, 5 sinisuohaukkaa, 2 varpushaukkaa, piekana, 3 hiirihaukkaa, ampuhaukka, tuulihaukka, nuolihaukka ja muuttohaukka. Kahlaajista mainittakoon mm. 200 kapustarintaa, 5 tundrakurmitsaa, 1500 töyhtöhyyppää, 20 suosirriä, 15 suokukkoa ja 15 taivaanvuohta. Sepelkyyhkyjä muutti 1300, varpuspöllö vihelteli aamuyöllä majapaikallamme, pikkutikka havaittiin ja pikkulinnuista mainittakoon 7 kangaskiurua, 2 isolepinkäistä, 8 mustaleppälintua, 20 pyrstötiaista, 7 viitatiaista, 4 pähkinänakkelia, 5 nokkavarpusta, vain 10 närheä, mutta n. 1000 haarapääskyä. Mukava päivä Matsalun lahden pohjoisreunalla, vaikka vaelluslintujen ja kurkien vähyys tuntuvat yllättäviltä. Illallinen syötiin taas majapaikassamme.

MUUTAMA TUNDRAKURMITSA NÄHTIIN PUISEN RANNALLA
MUUTAMA TUNDRAKURMITSA NÄHTIIN PUISEN RANNALLA

Keskiviikkona 22.9.2021 oli hyvä retkisää – pääosin aurinkoista, heikkoa suunnaltaan vaihtelevaa tuulta ja kylmän yön jälkeen päivällä lämpöä +12 astetta. Aamiaisen jälkeen ajeltiin Spithamiin, tarkemmin sanottuna Pöösaspean niemelle, merilintuja katsomaan. Paikalla oli mm. vakiotarkkailija Annika Forsten, joka olikin mukava tavata pitkästä aikaa. Vähän liiankin hienon ja tuulettoman sään takia muutto ei ollut kovinkaan vilkasta, mutta jotain toki nähtiin n. 3 tunnin staijin aikana. Spithamista siirryttiin muutaman pysäyksen kera Haapsaluun, jossa oli kaupungin lahti pullollaan lintuja. Käytiin illansuussa vielä Rannajoen tornilla ennen paluuta Puiseen ja illalliselle.

HAAPSALUN RANNASSA OLI TUHANSIA NOKIKANOJA
HAAPSALUN RANNASSA OLI TUHANSIA NOKIKANOJA

 

TYYTYVÄISEN NÄKÖINEN MIES PÖÖSASPEASSA, TAKANA ANNIKA STAIJAA
TYYTYVÄISEN NÄKÖINEN MIES PÖÖSASPEASSA, TAKANA ANNIKA STAIJAA

Tänään havaittiin mm. 156 kaakkuria, 25 kuikkaa, 105 Gavia sp, 2500 valkoposkihanhea, 250 lapasotkaa, 373 allia, 108 mustalintua, 490 pilkkasiipeä, 1500 telkkää ja 489 tukkakoskeloa. Lisäksi laskettiin mm. 80 harmaahaikaraa, peräti 230 jalohaikaraa (eniten Haapsalussa), 10 laulujoutsenta, 126 kurkea, 30 tundrahanhea, 1000 tundrametsähanhea, 500 harmaasorsaa, 3500 nokikanaa, 16 taivaanvuohta, 1000 sepelkyyhkyä, 4 ruskosuohaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 2 varpushaukkaa, 3 hiirihaukkaa, tuulihaukka ja 2 muuttohaukkaa. Muita mainittavia olivat mm. 2 pikkutikkaa, 6 kangaskiurua, luotokirvinen, 500 haarapääskyä, mustaleppälintu, 101 pyrstötiaista, viitatiainen ja nokkavarpunen. Kuvia syntyi tänäänkin.

VIITATIAISET EIVÄT OLLEET TÄLLÄ KERTAA OIKEIN KO-OPERATIIVISIA - HYVÄT KUVAT JÄIVÄT SAAMATTA
VIITATIAISET EIVÄT OLLEET TÄLLÄ KERTAA OIKEIN KO-OPERATIIVISIA – HYVÄT KUVAT JÄIVÄT SAAMATTA

Torstaina 23.9.2021 oli pilvistä ja klo 16.20 alkaen satoi vettä. Eteläkaakkoinen tuuli oli navakkaa, 10-13 m/s, ja ilma varsin viileä. Staijia aamulla pari tuntia Puisen kärjessä, lintutornin kupeessa, ja päivällä kierrettiin reitillä Puise – Keemu – Penijoe – Kloostri – Rannajoe ennen paluuta kämpille. Sauna lämpesi ja illallinen maistui sateen ropistessa.

PÄHKINÄNAKKELI NÄYTTI TUTTUA  PÄÄ ALASPÄIN LIIKKUMISTAAN
PÄHKINÄNAKKELI NÄYTTI TUTTUA PÄÄ ALASPÄIN LIIKKUMISTAAN

Mainittavia havaintoja tänään olivat mm. 2 kuikkaa, 90 jalohaikaraa, 40 laulujoutsenta, 50 tundrahanhea, 800 tundrametsähanhea, 2000 valkoposkihanhea, 4000 haapanaa, 3000 punasotkaa, 1500 nokikanaa, 160 kurkea, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, 9 hiirihaukkaa, varpushaukka, 2 tuulihaukkaa ja muuttohaukka. Lisäksi nähtiin 20 kapustarintaa, 3500 töyhtöhyyppää, 2 riuttatiiraa, palokärki, pikkutikka ja harmaapäätikka. Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 kangaskiurua, 4 mustaleppälintua, 15 pyrstötiaista, viitatiainen, pähkinänakkeli ja peräti 54 nokkavarpusta – kaikki Penijoeilla. Kloostrissa äänteli lehtopöllö.

RIUTTATIIROJA OLI VIELÄ USEITA
RIUTTATIIROJA OLI VIELÄ USEITA

Perjantaina 24.9.2021 ohjelmassamme oli retki Kablin lintuasemalle Etelä-Viroon. Hyvä, että lähdettiin sillä yöllisen sateen jälkeen paksua, pimeää ja tihkuista pilveä roikkui maan luoteisosan päällä, mutta Kablissa oli leppoisan puolipilvistä, lämmintä (15 astetta) ja heikkoa länsituulta plus erinomainen näkyvyys. Aamiaisen jälkeen ajeltiinkin suoraan Kabliin, n. 2 tuntia, ja viihdyttiin siellä klo 16 saakka. Sen jälkeen pieni koukkaus Vihulaan ja takaisin Puiseen iltahuutoon ja illalliselle. Melkein kaikki päivän havikset kertyivätkin Kablista, joka oli mukava tuttavuus.

KABLIN LINTUASEMA OLI MUKAVA TUTTAVUUS - KUVASSA HELGOLAND-FELLA
KABLIN LINTUASEMA OLI MUKAVA TUTTAVUUS – KUVASSA HELGOLAND-FELLA

Mainittavia havaintoja olivat mm. kuikka, 16 jalohaikaraa, 14 laulujoutsenta, 4 paikallista pikkujoutsenta, 4 lapasotkaa, mehiläishaukka, kanahaukka, 6 varpushaukkaa, piekana, 5 hiirihaukkaa, nuolihaukka ja nuori muuttohaukka. Lisäksi nähtiin 120 kurkea, 6 tylliä, tundrakurmitsa, 20 kapustarintaa ja 3 isolepinkäistä.

NUORI MUUTTOHAUKKA PYYHÄLSI PARI KERTAA TORNIN OHI, MUUTENKIN NÄHTIIN USEITA MUUTTOHAUKKOJA
NUORI MUUTTOHAUKKA PYYHÄLSI PARI KERTAA TORNIN OHI, MUUTENKIN NÄHTIIN USEITA MUUTTOHAUKKOJA

Kablin lintutornin läheisyydessä nähtiin ja kuultiin kahteen otteeseen tammitikka ja juuri ennen poislähtöä paikalle ilmestyi myös koiras valkoselkätikka – makea tikkapaikka! Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. mustaleppälintu, 31 pyrstötiaista, 15 hömötiaista ja 2 pähkinänakkelia. Kablin rengastusasemaa ja Helgoland-fellaa ympäröi hieno monimuotoinen vanha rantametsä, jossa kiertelimme samalla tutustuen alueen luontokeskukseen. Olipa mukava päivä taas.

KOIRAS VALKOSELKÄTIKKA ILMESTYI KABLIN TORNIN LÄHELLE
KOIRAS VALKOSELKÄTIKKA ILMESTYI HETKEKSI KABLIN TORNIN LÄHELLE
TAMMITIKASTA SAIN VAIN EPÄTARKAN LENTOKUVAN TAKAA PÄIN - MUISTO SEKIN...
TAMMITIKASTA SAIN VAIN EPÄTARKAN LENTOKUVAN TAKAA PÄIN – AINA EI VOI ONNISTUA, MUTTA MUISTO TÄMÄKIN…

Lauantaina 25.9.2021 oli aamulla täyspilvistä yön sateen jälkeen, mutta päivän kuluessa hiljalleen selkeni illan auringonpaisteeksi. Länsiluoteinen tuuli oli aluksi heikkoa, myöhemmin 6-8 m/s. Lämpöä oli 14 astetta. Aamu alkoi n. 3 tunnin staijilla Puisen kärjessä, myöhemmin siirryttiin Kiidevaan ja Haeskaan sekä tehtiin lukuisia tienvarsipysähdyksiä. Nähtiin mm. kuikka, 50 jalohaikaraa, 8 laulujoutsenta, 600 kurkea, 50 tundrahanhea, 50 merihanhea, 3000 tundrametsähanhea, 3000 valkoposkihanhea, 20 lapasotkaa, ruskosuohaukka, varpushaukka, 90 hiirihaukkaa, nuolihaukka ja 2 muuttohaukkaa. Lisäksi nähtiin 190 kapustarintaa, 7 tundrakurmitsaa, 2000 töyhtöhyyppää, 150 suosirriä, 7 suokukkoa, 30 taivaanvuohta, jänkäkurppa, 5 punakuiria, isokuovi, 5 valkovikloa, mustaviklo, 8 tylliä, 15 riuttatiiraa, pikkutikka, 8 kangaskiurua, isolepinkäinen, keltavästäräkki, 7 mustaleppälintua, 90 pyrstötiaista, 100 tikliä ja 15 nokkavarpusta. Aamulla Puisen pihan reunalla kävi kultasakaali, jonka Kari ja Jopi havaitsivat – löysivät äänestä ja koirien reaktiosta. Päivän tapahtumiin lukeutuu vielä Saabin takarenkaan hajoaminen, mutta onneksi oli sekä vararengas että tomerat renkaanvaihtajat matkassa.

HÖMÖTIAISTA EN OLLUT NÄHNYT MUUTAMAAN VUOTEEN, EIPÄ NIITÄ UTÖSSÄ OLE..
HÖMÖTIAISTA EN OLLUT NÄHNYT MUUTAMAAN VUOTEEN, EIPÄ NIITÄ UTÖSSÄ OLE..
PYRSTÖTIAISILLA OLI PIENTÄ VAELLUSTA
PYRSTÖTIAISILLA OLI PIENTÄ VAELLUSTA

Sunnuntai 26.9.2021 oli paluupäivä Suomeen. Aamiaisen jälkeen staijattiin Puisessa aamumuuttoa klo 10.30 saakka mukavassa säässä: aurinkoista, luoteistuulta 4-6 m/s ja lämpöä 10 astetta. Aamustaijin  tulos oli mm. 8 jalohaikaraa, 50 valkoposkihanhea, ruskosuohaukka, varpushaukka, hiirihaukka, 2000 kurkea (hienosti aivan matalalla yli aamuvarhaisella), kapustarinta, 6 riuttatiiraa, 2 käpytikkaa, 6 pikkutikkaa, harmaapäätikka, 3 palokärkeä, kangaskiuru, 180 pyrstötiaista, viitatiainen, 45 närheä ja pihalla viihtyneet 2 mustaleppälintua.

KURKIA MATKASI ETELÄÄN KAUNISSA AAMUVALOSSA TOITOTTAEN
KURKIA MATKASI ETELÄÄN KAUNISSA AAMUVALOSSA TOITOTTAEN
NÄRHIÄ NÄHTIIN KOVIN VÄHÄN VERRATTUNA AIEMPIIN SYKSYIHIN
NÄRHIÄ NÄHTIIN KOVIN VÄHÄN VERRATTUNA AIEMPIIN SYKSYIHIN

Keittolounaan jälkeen lähdettiin ajelemaan kohti Tallinnaa, jossa siirryttiin Tallink Megastar alukseen runsaan turistimäärän jatkoksi. Korona ”hellittää”.. Helsinkiin saavuttiin klo 15.30 aikoihin ja osa meistä jatkoi Karin autolla Mäntsälään. Satamassa kuluikin pitkä aika, reilusti toista tuntia, kun nyt myös autoilla saapunut iso ihmismäärä tarkastettiin koronarokotusten ja koronatestausten suhteen – aikamoinen operaatio. Mäntsälästä ajelinkin sitten omalla autolla Turkuun, jonne saavuin klo 19.30 aikoihin.

Olipa mukava Karin järjestämä syysmatka mukavassa seurassa – pitkästä aikaa tuli käytyä oikein ulkomailla, edellinen reissunihan oli joulukuussa 2019 Egyptiin. Virossa on aina paljon lintuja, tosin tällä kertaa kurkia, kahlaajia ja hyönteissyöjiä oli epätavallisen vähän. Kurjet lähtivät Suomesta voimalla liikkeelle juuri tänään, mutta Viroon oli ehtinyt vasta melko vähäinen määrä. Vajaan viikon reissumme lajimäärä oli 125, jonkin verran niukemmin kuin aiemmilla syysreissuilla tänä samana ajankohtana.

KABLISSA KUVASIMME VILKASTA KÄRPPÄÄ
KABLISSA KUVASIMME VILKASTA KÄRPPÄÄ
TUNDRAMETSÄHANHIA NÄHTIIN RUNSAASTI, JOUKOSSA MYÖS LUKUISASTI TUNDRAHANHIA
TUNDRAMETSÄHANHIA NÄHTIIN RUNSAASTI, JOUKOSSA MYÖS LUKUISASTI TUNDRAHANHIA

Retken kuvat ovat nähtävänä isompina tiedostoina (exif-tietoineen) täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...