Taas kovia kelejä

Lauantaina 20.1.2024 lähdettiin aamulla Outin kanssa taas Utöhön. Päivä oli pilvinen, pakkasta merellä 4-5 astetta ja itäkoillista tuulta 5 m/s. Nauvossa käytiin kahvilla, m/s Utölle tuli alle kymmenen matkustajaa, lintuväkeä Vesa Virtanen Jurmoon. Paraisilla näkyi hiirihaukka ja laivamatkalla nähtiin mm. 18 allia ja merisirrejä yhteensä 9. Sirreistä 4 oli ”sisäsaaristossa” Björkön luoteispuolella ja 5 Gråharunilla Utön lähellä.

BOKULLAN LOISTO JA MUUTAMA MERIMETSO
BOKULLAN LOISTO JA MUUTAMA MERIMETSO

Laivamatka meni joutuisasti, 3t15min, kun ei käyty muualla kuin Jurmon satamassa. Utössä oli paikalla lintuja katsomassa mm. Kirsi Nisula sekä Heidi Suikkanen ja Simo Niskanen. Illansuussa huuteli huuhkaja melko ahkerasti Gamla Postenilla.

UTÖN YLLÄ OLI "TULIPILVIÄ"
UTÖN YLLÄ OLI AURINGONLASKUN JÄLKEEN ”TULIPILVIÄ” 

Sunnuntaina 21.1.2024 oli pilvistä, vähän tihkusadettakin välillä, lounaistuulta 14 m/s ja lämpöä 2 astetta. Ei staijia, mutta kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 42 tukkasotkaa, 7 lapasotkaa, koiras uivelo ja uutena yllätyksenä koiras punasotka muiden vesilintujen joukossa Fladanilla. Edellisestä punasotkasta onkin jo muutamia vuosia, niin harvinainen laji on nykyään varsinkin ulkosaaristossa. Lisäksi nähtiin mm. 21 merisirriä itärannalla, 2 peukaloista ja pikkuvarpunen. Muut lintuharrastajat lähtivät päivällä mantereelle.

TALVINEN PUNASOTKA UTÖSSÄ
TALVINEN PUNASOTKA UTÖSSÄ

Maanantaina 22.1.2024 lounaasta saapui voimakas matalapaine ja koko ”valoisa” aika satoi vaakasuoraan vettä. Samalla puhalsi myrskyisä etelätuuli, enimmillään 20 m/s (puuskat 24), lämpöä oli 3 astetta. Lumet sulivat taas kovaa kyytiä, mutta ulkona ei juurikaan pystynyt liikkumaan. Käytiin sentään päivällä Enskärin laiturissa yhteysaluksella ennakkoäänestämässä pressanvaaleissa, muutaman muun saarelaisen kera. Olipahan oikea vaali-ilma! Jospa huomenna pystyisi taas käyttämään edes kiikaria.

KYHMYJOUTSENIA ON PALJON SAAREN VESILLÄ
KYHMYJOUTSENIA ON PALJON SAAREN VESILLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 23.1.2024 oli pilvipoutaa, lämpöä 3 astetta ja lounaistuulta 9-13 m/s. Lumet on lähes kokonaan sulaneet pois. Staijia aamulla puolisen tuntia majakalla ja kierrettiin koko saari. Mainittavampia pikkulintuja ei tänään osunut reitille, mutta vesilintuja oli kohtalaisen monipuolisesti ajankohta huomioon ottaen. Nähtiin mm. 109 kyhmyjoutsenta, 65 merimetsoa, pilkkasiipi, tukkakoskelo, 3 allia, ruokki, 7 lapasotkaa, punasotka ja uivelo edelleen sekä itärannalla tavi. Merisirrejä oli pääsaaren rannalla yhteensä 22. Luotokirvistä ei enää ole löytynyt, lieneekö viimeinenkin lähtenyt.

MERISIRRIKUVAUSTA ITÄRANNALLA
MERISIRRIKUVAUSTA ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 24.1.2024 saapui lounaasta seuraava sadealue, nyt tuli vettä ja räntää koko päivä klo 9.30 alkaen. Tuuli oli etelästä 8-9 m/s ja lämpöä 1-2 astetta. Staijia puoli tuntia aamulla majakalla, lisäksi sateessa tehtiin kierros itäosassa ja kyläalueella. Mainittavia olivat mm. 90 tukkasotkaa, 8 lapasotkaa, edelleen punasotka ja uivelo Fladanilla, tukkakoskelo, tavi ja 4 merisirriä itärannalla sekä räkättirastas ja ampuhaukka kylällä. Outi joutui lähtemään iltapäivällä mantereelle.

KOMEA KOIRAS UIVELO VIIHTYY FLADANILLA
KOMEA KOIRAS UIVELO VIIHTYY FLADANILLA

Uusimmat kuvat isompina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...