Takaisin Utöhön

Torstaina 28.10.2021 oli aika taas palata Utöhön. Ajelin pilvisenä aamupäivänä Nauvoon, Outi jäi vielä mantereelle. Nauvossa kahvit ja pieni kävelylenkki, sitten m/s Baldurille Pärnäisiin. Laivalle kertyi paljon väkeä, syksyinen saaristo vetää. Lintuväkeä kuitenkin varsin vähän, Jurmoon pari ja Utöhön Henrik Westerholm. Laivamatkalla reipasta lounaistuulta ja vesisadetta, joten ei havaintoja tällä kertaa. Utöhön saavuttiin klo 17.40, lämpöä oli ulkona 10,5 astetta ja sade loppui sopivasti juuri ennen Utöhön rantautumista.

TAVEJA ITÄRANNAN KUOHUISSA
TAVEJA ITÄRANNAN KUOHUISSA

Perjantaina 29.10.2021 oli jälleen tuulista (kuten koko syksy..), nyt lounaasta 10-13 m/s, puuskat 16-17. Aurinko pilkotti muutaman kerran, mutta pääosin matalalla roikkuvaa pilveä ja näkyvyys huono. Lämpöä oli 10 astetta. Vähän staijattiin, mutta oikein mitään ei liikkunut, saari kompattiin kokonaan. Lintuja on kovin niukasti, mainittavia mm. varpushaukka, 7 tavia, taivaanvuohi, närhi, 3 niittykirvistä ja n. 80 merelle lähtenyttä sinitiaista. Päivän laji oli naaraspukuinen taviokuurna, joka rauhallisesti söi Enskärillä viimeisiä pihlajanmarjoja – kovan tuulen takia pysytteli paljon maassa.  Oli kuulemma havaittu jo eilen, tämä Utössä harvinainen vieras.

TAVIOKUURNA ENSKÄRILLÄ, LAJITYYPILLISEEN TAPAAN VARSIN PELOTON
TAVIOKUURNA ENSKÄRILLÄ, LAJITYYPILLISEEN TAPAAN VARSIN PELOTON

Lauantaina 30.10.2021 jatkui etelätuuli, 7-10 m/s, ja pääosin pilvinen ja sumuinen sää. Lämpöä oli edelleen 10 astetta. Huonon näkyvyyden takia ei staijattu lainkaan merelle vaan kierrettiin saarta, taas aikalailla kokonaan. Lintuja, etenkin rastaita, saapui mantereelta pitkin päivää. Mainittavia olivat mm. varpushaukka, närhi, isolepinkäinen, 2 sepelkyyhkyä, 750 räkättirastasta, 50 punakylkirastasta, 8 laulurastasta, 35 mustarastasta, kulorastas ja Enskärillä edelleen naaraspukuinen taviokuurna, nyt Varesvuon pihapihlajassa. Pikkulinnuista mainittakoon 2 hemppoa, 2 kiurua, 9 niittykirvistä, puukiipijä, 9 punatulkkua, 4 punarintaa, 2 peukaloista ja 2 mustapääkerttua. Sauna lämpesi taas illalla.

räkättirastas_03_Korppoo_10_21

RÄKÄTTI- JA PUNAKYLKIRASTAITA ON TULLUT RUNSAASTI MANTEREELTA
RÄKÄTTI- JA PUNAKYLKIRASTAITA ON TULLUT RUNSAASTI MANTEREELTA

Sunnuntaina 31.10.2021 etelätuuli puhalsi 8-11 m/s, näkyvyys oli taas utuinen, mutta aurinko kuitenkin pilkotti pääosan päivästä. Lämpöä oli runsaat 10 astetta. Meristaiji jäi vajaaseen tuntiin eikä ollut oikein mitään liikettä huonossa näkyvyydessä. Koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 11 haapanaa, varpushaukka, suopöllö, peräti 12 lehtokurppaa, taivaanvuohi, 4 närheä, sepelkyyhky ja isolepinkäinen. Rastaita oli eilistä vähemmän, mutta silti n. 250 räkättiä, 60 punakylkirastasta ja 30 mustarastasta. Pikkulintuja havaittiin mm. 3 puukiipijää, 3 mustapääkerttua, myöhäinen hernekerttu (aamulla luotsiasemalla), 18 peukaloista, 6 punarintaa, 2 rautiaista, 9 niittykirvistä, luotokirvinen, kiuru, nokkavarpunen ja 2 hemppoa. Jonkun verran oli yöllä tullut lintuja lisää, hippiäisiäkin oli vielä parikymmentä. Taviokuurnaa ei enää tänään löydetty.
Päivän kummallisuuksiin kuuluu em. rautiainen, joka hätkähdytti vaalealla kurkullaan – ”valkokurkkurautiainen”. Sain kähmyilevästä linnusta muutaman huonon dokumentin, joista toki selviää, että kyse on ihan meikäläisestä rautiaisesta. Kyllä tällaisista on joitain hajahaviksia Suomesta ennenkin, mutta minulle eka kerta kun osuu kohdalle.

VALKOKURKKUINEN RAUTIAINEN TÄNÄÄN
VALKOKURKKUINEN RAUTIAINEN TÄNÄÄN (pari lisäkuvaa löytyy Uusimmat-kansiosta, johon linkki alla)
PARI HEMPPOA PYÖRII SAARESSA
PARI HEMPPOA PYÖRII SAARESSA
LOKAKUUN VIIMEISENÄ OLI KAUNIS AURINGONNOUSU
LOKAKUUN VIIMEISENÄ OLI KAUNIS AURINGONNOUSU

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina on nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...