Takaisin Utöhön

Tiistaina 29.1.2013 lähdimme pienen tauon jälkeen Outin kanssa Utöhön, startti Turusta klo 06.00. Ajeltiin nollakelissä Pärnäisiin, kahviakaan ei matkalla vielä näin aikaisin saatu… Tuskallista. Laivalle kertyi melko vähän väkeä mutta lintuharrastajia riittää, nyt lisäksemme mm. Sällylä, Vienonen, Björklund, Saarijärvi, Huhtala ja Majaniemi. Saaressa oli jo paikalla Koistisen Jarmo. Lounaistuuli puhalsi 8 m/s, lämpöä oli pari astetta ja jäät loppuivat Nötöhön. Mainittavin havis matkalta oli uivelo Nötön telkkäparvessa, lisäksi nähtiin norppa jäällä Nötön aukolla. Utöhön saavuttiin jo klo 11.45, Aspö ja Jurmo jätettiin tällä kertaa väliin. Iltapäivän retkeily saaressa tuotti havaintoja mm. 4 lapasotkaa, 5 tukkasotkaa, 8 tukkakoskeloa, 2 naurulokkia, kettusirkku edelleen, 8 räkättiä, pikkuvarpunen ja itärannalla 2 luotokirvistä.

LUOTOKIRVISIÄ YRITTÄÄ TALVEHTIA 2-3 YKSILÖÄ

Vuoden alussa päätin etten itse enää kerää enkä tallenna Utössä yhteenvetoja päivän lajeista (esim. Tiiraan).  Saaressa käy nykyään ympäri vuoden niin paljon lintuporukoita, että tehtävä alkaa olla ylivoimainen – iltahuudoille ei löydy yhteistä sopivaa aikaa eivätkä lyhenevät illat enää mitenkään riitä kaikkiin puheluihin ja yhteenvetojen tekemisiin. Harrastus ei saa tuntua työltä!

Keskiviikkona 30.1.2013 lounaasta saapui jonkinmoinen talvimyrsky. Tuuli oli 16-18 m/s etelästä ja sateen takia näkyvyyttä alle kilometri, lämpöä 1-2 astetta. Iltapäivällä näkyvyys vähän parani ja vesisadekin hiipui. Pientä kiertelyä sateen lomassa. Nähtiin mm. 3 koirasuiveloa, naurulokki, punarinta, 2 peukaloista, luotokirvinen, pikkuvarpunen ja kettusirkku. Pari uutta kuvaakin tuli napattua kettusirkusta.

KETTUSIRKKU EI VÄLITÄ PAKKASISTA EIKÄ VESISATEISTA

Torstai 31.1.2013 alkoi paksupilvisenä ja hieman tihkusateisenakin, lämpöä oli 2 astetta ja lounaistuulta 10 m/s. Päivällä selkeni, tuuli heikkeni ja oli hetken aurinkoisen ”keväistä” – juotiin Outin kanssa päiväkahvitkin ulkona. Kierrettiin tänään koko saari mutta eipä löytynyt varsinaista uutta. Nähtiin mm. 7 uiveloa, 14 tukkakoskeloa, naurulokki, 2 luotokirvistä, 14 räkättiä, pikkuvarpunen ja kettusirkku. Huuhkaja huuteli illalla Kobbanin suunnassa ja muuttohaukkakin istuskeli taas Knivskärin reunamerkillä.  Illansuussa vesisateessa saareen saapui taas iso joukko bongareita, varmaankin tällä kertaa kuukausipinnoja metsästämässä… Niinpä.

TELKKÄMÄÄRÄT KASVAVAT TALVEN MYÖTÄ

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...