Talven merkkejä Utössäkin

Torstai 18.11.2010 valkeni vesi- ja räntäkuurojen tahdittamana, mantereella sade tuli lumena ja eteläinenkin Suomi oli kuulemma maa valkoisena, täällä ei. Navakka koillistuuli heikkeni päivän mittaan ja sadekin loppui hiljalleen – merimuutto kuitenkin seis ja saaressa komppailukaan ei paljon tänään jättänyt käteen. Mainittavaa mereltä olivat mm. 8 muuttavaa laulujoutsenta, 12 naurulokkia, haapana, 2 tavia, 3 riskilää ja 2 merikotkaa. Saaressa näimme mm. 15 tilheä, peukaloisen, punarinnan, 2 pikkuvarpusta, 2 kottaraista ja edelleen 1kv tundraurpiaisen – nyt muutaman urpiaisen kera koulun ruokinnalla. Tänään pääsin sitä kohtuullisesti kuvaamaankin, hyvä juttu. Katsotaan laittaako mantereella yhä kylmenevä ilma vielä lintuja liikkeelle kohti ulkosaaristoa ja etelän maita…

joutsenet
Pakkaset mantereella ajoivat laulujoutsenia muutolle

Perjantaina 19.11.2010 päätettiin Mikon kanssa staijata kunnolla luotsiasemalla ja viihdyttiinkin paikalla yhtä kyytiä liki 7 tuntia. Komppaus jäi siis kovin vähälle tänään, mm. itäniityllä ei ehditty käydä lainkaan. Päivä oli puolipilvinen, tuuli kova 11-14 m/s koillisesta ja pakkasta 1 aste koko päivän. Jonkinlaista liikettä havaittiin vielä näin marraskuun lopulla, mainittakoon muuttavista mm. kuikka, 56 merimetsoa (+10 paikallista), 35 laulujoutsenta (4a), 57 kanadanhanhea (3a), 7 Anser/Brantaa, 33 isokoskeloa, 5 merikotkaa (+4 paikallista), nuori sinisuohaukka, varpushaukka (+1 paikallinen) ja mustavaris. Lisäksi klo 8.57 muutti 35 kanadanhanhen parvessa yksinäinen metsähanhi lounaaseen aivan saaren päältä. Paikallisina havaittiin mm. haapana, 13 tavia, 15 naurulokkia, 24 tilheä, punarinta, laulurastas, pikkuvarpunen ja edelleen 1kv tundraurpiainen – nyt koko päivän omalla ruokinnalla. Mainittakoon vielä, että aamuisella sinisuohaukalla oli erikoinen valkoinen täplä oikeassa siivessä, sekä ala- että yläpuolella. Huomiseksi povataankin taas (lumi)sadetta.

kanada
Koskaan aiemmin ei Utössä ole nähty niin paljon kanadanhanhia kuin nyt loppusyksyllä

Lauantaina 20.11.2010 oli ikävä marraskuinen retkisää. Vesi- ja räntäsadetta koko ”valoisa” aika, höysteeksi navakka 14 m/s itätuuli ja lämpötila nollan huitteissa. Maastossa kulku hankalahkoa alijäähtyneen veden jäätymisen takia, liukasta oli. Kolmen tunnin kierros sateessa ja tuulessa tuotti mm. 2 punakylkirastasta, laulurastaan, punarinnan, rautiaisen, kiurun, 2 pikkuvarpusta, tundraurpiaisen (edelleen omalla ruokinnalla), jänkäkurpan itärannan levävallilta sekä 8 naurulokkia. Saareen olivat eilen illalla saapuneet Jorma Vickholm, Kalle Larsson sekä Varesvuon Markus ja Minna. Katajan Mikko lähti käväisemään mantereella.

tilet
Tilhet hakevat epätoivoisesti viimeisiä pihlajanmarjoja

Sunnuntaina 21.11.2010 oli aika lähteä välillä mantereelle töihin ja loppuviikolla kuvausmatkalle vähän etelämmäs, jossa toivottavasti valoa mukavammin. Nyt sunnuntaina taivas oli edelleen paksussa pilvessä, tuuli 10 m/s koillisesta ja lämpöä + 2 astetta. Ennen laivan lähtöä ehdittiin nähdä mm. 3 tavia, pilkkasiipi, 5 mustalintua, peukaloinen, 2 niittykirvistä, kiuru, 2 pikkuvarpusta, edelleen tundraurpiainen ja 5 naurulokkia. Saaressa vieraillutta turistiporukkaa opastanut mies (minulle tuntematon) kertoi nähneensä koulun lahdella aamulla viiksitimalin – kävimme sitä porukalla hakemassa mutta ei löytynyt. Lajistahan on Utöstä vain 6 havista kautta aikojen… Saareen jäivät Varesvuon Markus ja Minna ja Katajan Mikko taitaa tulla tänään takaisin. Matkalla Pärnäisiin tarkkailu kannella jäi niukaksi kylmän ja navakan vastatuulen takia – päivitänkin tämän jo täältä laivalta. Varesvuon Markus soitti, että itäniitylle oli iltapäivällä ilmestynyt lentelemään myöhäinen töyhtöhyyppä.

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...