Talvi ajaa lintuja muutolle

Torstaina 3.11.2016 kova tuuli hiljalleen hellitti ja iltapäivällä oli enää koillistuulta 8-10 m/s. Päivä oli pilvinen ja lämpöä oli vain 1 aste, yöllä olivat lätäköt jäätyneet. Staijattiin kolmisen tuntia luotsiasemalla (väreily haittasi näkyvyyttä) ja kierrettiin koko saari. Mantereen lumisade ja pakkanen ajoivat jonkin verran lintuja liikkeelle ja niinpä muuttavana nähtiin mm. harmaahaikara, 35 valkoposkihanhea, 598 määrittämätöntä hanhea, 34 laulujoutsenta, sinisuohaukka, 4 piekanaa, 2 kanahaukkaa ja 3 varpushaukkaa. Saaressa nähtiin mm. helmipöllö, 12 pyrstötiaista, 100 tilheä, 160 räkättiä, 4 punakylkirastasta, 4 kiurua ja 10 peukaloista. Illalla saareen saapui Järvisen Mikko.

PIENIÄ MÄÄRIÄ ALLEJA NÄKYY PÄIVITTÄIN
PIENIÄ MÄÄRIÄ ALLEJA NÄKYY PÄIVITTÄIN
PIEKANAT MUUTTAVAT VIELÄ
PIEKANAT MUUTTAVAT VIELÄ

Perjantaina 4.11.2016 oli vaihteeksi kaunis ja heikkotuulinen (N-E 2-6 m/s) päivä, yöllä ja aamulla pakkasta, päivällä lämpöä pari astetta ja aurinkokin vielä vähän lämmitti. Staijia pari tuntia plus koko saari kompattiin. Muuttavana nähtiin mm. 42 laulujoutsenta (+42 cygnus sp, ilm kaikki laulujoutsenia), haahka ja 7 varpushaukkaa. Saaresta löytyi mm. helmipöllö, huuhkaja illalla Ormskärillä, jänkäkurppa, 2 rautiaista, 14 peukaloista, mustapääkerttu, 4 kiurua, 3 niittykirvistä, pyrstötiainen, 3 pulmusta ja hienoimpana 5 tunturikiurun parvi, joka käväisi aamupäivällä hetken aikaa Patteriniemellä, lähtivät pohjoiseen päin. Illalla saareen saapui huomisten kalakisojen takia paljon väkeä, lintuporukkaa ainakin Ismo Hyvärinen, Jarmo T Koistinen, Seppo Sällylä, Aleksi ja Matti Sarkola sekä Varesvuon Markus ja Minna.

HUUHKAJA ISTUU USEIN ILTAHÄMÄRISSÄ KOBBANILLA TAI ORMILLA
HUUHKAJA ISTUU USEIN ILTAHÄMÄRISSÄ KOBBANILLA TAI ORMILLA

Lauantaina 5.11.2016 oli kaunis syyspäivä – heikkoa koillistuulta, joka illalla voimistui 10 m/s, aurinkoista ja lämpöä 2 astetta. Staijia pitkin päivää ja saaren komppaus tuottivat muuttavana mm. 55 laulujoutsenta (+23 cygnuc sp), 7 valkoposkihanhea, 11 sepelhanhea, 300 allia, 32 mustalintua, 53 pilkkasiipeä, kuikka, kaakkuri ja 6 varpushaukkaa. Saaressa havaittiin mm. lapasotka, 7 merisirriä Hamnskärin luodoilla, jänkäkurppa, taivaanvuohi, 2 huuhkajaa, asio sp, helmipöllö GP:n männikössä ja pikkulinnuista 2 kangaskiurua, 4 kiurua, 12 niittykirvistä, 76 tilheä, 12 peukaloista, 2 rautiaista, pyrstötiainen, 4 tikliä, tundraurpiainen ja Kattrumpanilla ylilentävä tunturikiuru. Saaressa oli paljon touhua ja tohinaa vuotuisten kalakisojen merkeissä.

HELMIPÖLLÖ KILLISTELI JÄLLEEN GP:N MÄNNIKÖSSÄ
HELMIPÖLLÖ KILLISTELI JÄLLEEN GP:N MÄNNIKÖSSÄ

Sunnuntaina 6.11.2016 oli pääosin pilvistä ja ”tuttu” koillistuuli oli voimistunut 12-15 m/s. Kun lämpöä oli -1 aste niin ilma tuntui kovin raikkaalta. Luotsiaseman suojassa staijia koko aamupäivän, myöhemmin kierrettiin koko saari. Mantereen tyhjennys talven alun myötä jatkui: muuttavana nähtiin mm. 167 laulujoutsenta, 27 kanadanhanhea, valkoposkihanhi, 2 sepelhanhea, 40 määrittämätöntä hanhea, 3 haahkaa, 72 allia, 53 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, gavia ja 5 ruokkia. Pattskärin luodoilla ruokaili pitkään 6 merisirriä ja saaresta löytyi jänkäkurppa ja 2 taivaanvuohta. Pikkulintuja oli niukasti mutta mainittavia 3 kiurua, 3 niittykirvistä, västäräkki, 3 rautiaista, 3 peukaloista ja 2 tikliä. Mantereelle lähti tänään kaksi laivalastillista väkeä, lintuporukoista Sarkolat, Koistinen ja Jauhiainen. Nostettiin tänään toinenkin veneemme ylös.

LAULUJOUTSENIA MUUTTAA KIIVAASTI POIS SUOMESTA
LAULUJOUTSENIA MUUTTAA KIIVAASTI POIS SUOMESTA

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...