Talvimyrskyjä piisaa

Maanantaina 2.1.2012 vesisade piiskasi saarta koko valoisan ajan. Lounaasta saapunut matalapaine nosti kaakkoistuulen joka vinkui yöstä alkaen 15-18 m/s ja ulkoilu jäikin kovin niukaksi tällä kelillä. Montaa lintuhavaintoa ei kertynyt mutta mainittavia olivat sentään 14 muuttavaa laulujoutsenta, itäniityltä lentoon ponkaissut taivaanvuohi, n. 20 tilheä ja pari peippoa ja mustarastasta. Tittosen Jouni ja Marita sekä meidän vieraamme lähtivät aamulaivalla mantereelle.

NAURULOKKEJA TALVEHTII UTÖSSÄ USEITA, TÄSSÄ YKSI "NISKAT NURIN"...

Tiistai 3.1.2012 oli matalapaineiden välipäivä: puolipilvistä, lounaistuuli 10-12 m/s ja lämpöä 3 astetta, ei sadetta. Staijausta majakalla tunnin verran, muuten kierrettiin saarta.  Mereltä mainittakoon mm. 19 laulujoutsenta, 5 merimetsoa, 4 allia, 5 haahkaa, tukkakoskelo, 18 naurulokkia ja lähistöllä kiertelevä merikotka. Saaressa havaittiin mm. merisirri, 13 tilheä, laulurastas, 3 räkättiä, peukaloinen, 5 pikkuvarpusta, 8 peippoa ja 2 urpiaista. Lisäksi saareen oli ilmestynyt sepelkyyhky ja koululle tundraurpiainen. Juha perheineen ja Järvisen Mikko lähtivät mantereelle ja Saarnion Japi ja Tarja saapuivat linturetkelle Utöseen. Huomiseksi luvataankin taas vaihteeksi myrskyä ja sadetta…

JOKUNEN HAAHKA VIIVYTTELEE UTÖN VESILLÄ

Keskiviikko 4.1.2012 olikin ennusteiden mukainen sadepäivä – vettä tuli taivaalta koko valoisan ajan. Myrskytuuli puhalsi etelästä 15-22 m/s, puuskat tätä enemmänkin ja merivesi nousi korkealle (+87 cm) peittäen laiturit ja koululle menevän tien. Tein päivällä noin 1,5 tunnin kierroksen ja löytyihän tänään sentään lintujakin. Kyläalueella nähtiin mm. mustapääkerttu, sepelkyyhky, kiuru, laulurastas, punakylkirastas, mustarastas, 2 räkättiä, urpiainen ja 3 pikkuvarpusta. Itärannan levävalleilla ruokaili 3 merisirriä ja yllättäen itäniityn tulvalammen rannalle oli ilmestynyt myöhäinen niittykirvinen. Suojan puolen rannalla pyöri ainakin 6 naurulokkia ja uiskenteli mm. 3 tukkakoskeloa. Outi kävi illansuussa kuvaamassa hienon synkkiä ”talvimaisemia” eteläkärjessä.

MEIDÄN LAITURIMMEKIN JÄI HETKITTÄIN VEDEN ALLE

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...