Talviset kelit jatkuvat Utössäkin

Torstaina 11.1.2024 Turku-viikon jälkeen oli aika palata Utöhön. Outi on vielä Hesassa, itse ajelin aamulla Nauvoon kahville ja sieltä m/s Utölle. Väkeä oli niukasti, mutta Järvisen Mikko ja Anu tulivat Utöhön ja Jurmoon meni ainakin pari lintuharrastajaa, Annika Vaaranto ja Teijo Saari. Päivä oli aurinkoinen, pakkasta 3 astetta, mutta napakka yli 10 m/s pohjoistuuli viilensi.  Illaksi tuuli rauhoittui n. 5 m/s. Matkalla nähtiin mm. 10 merikotkaa, alli ja parisataa telkkää. Utössä oltiin klo 17.45, tavarat kotiin ja illanviettoa.

JÄÄLLÄ ON JO ENSIMMÄISIÄ KUOLLEITA KYHMYJOUTSENIA MERIKOTKIEN JA KORPPIEN ILOKSI
JÄÄLLÄ ON JO ENSIMMÄISIÄ KUOLLEITA KYHMYJOUTSENIA MERIKOTKIEN JA KORPPIEN ILOKSI

Perjantaina 12.1.2023 satoi räntää ja vettä puoleen päivään saakka, iltapäivällä oli pilvipoutaa. Aamulla ja illalla pakkasta oli pari astetta, päivällä +2 astetta. Tuuli 7-13 m/s, aluksi luoteesta mutta kääntyi pohjoisen kautta koilliseen ja voimistui. Sateen takia ei staijia, mutta kierrettiin lähes koko saari. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, pilkkasiipi, 4 merisirriä itärannalla, luotokirvinen kylän rannassa, 2 peukaloista, 5 kuusitiaista ja 40 urpiaista. Gamla Postenilla torkkui taas huuhkaja.

HUUHKAJA GAMLA POSTENILLA
HUUHKAJA GAMLA POSTENILLA

Satamalahdelle on alkanut kerääntyä hiljalleen vesilintuja, kun saaristo on osin jäätynyt – nyt mm. 55 tukkasotkaa, 5 lapasotkaa, 25 isokoskeloa, koiras uivelo ja 150 telkkää, lisäksi sinisorsia ja merimetsoja (n. 30). Saareen saapui illalla lintureissulle Petri Laine.

UIVELO FLADANILLA
UIVELO FLADANILLA

Lauantaina 13.1.2023 oli ikävä sää – koko päivä pöllyävää lumisadetta ja kovaa (15 m/s) etelätuulta, pakkasta 1 aste. Lyhyt staiji aamulla luotsiaseman pohjoispäässä, muuten lähes koko saaren komppaus. Nähtiin mm. 2 laulujoutsenta, 47 tukkasotkaa, lapasotka, 160 telkkää, 50 merimetsoa, 18 isokoskeloa ja koiras uivelo edelleen. Merisirrejä löytyi yhteensä 30 eri puolilta, niistä yksi kuolleena Enskäriltä. Muita olivat mm. luotokirvinen, 2 käpytikkaa, peukaloinen, tikli, pikkuvarpunen ja 2 peippoa. Meidän ilmalämpöpumpun propelli on vaurioitunut (jäätä) ja on toistaiseksi poissa pelistä, palataan joksikin aikaa sähköpattereihin ja toki kakluuniin voi latoa puuta.

MERISIRREJÄ NÄKYY EDELLEEN JOKA PÄIVÄ
MERISIRREJÄ NÄKYY EDELLEEN JOKA PÄIVÄ

Sunnuntaina 14.1.2023 oli vaihteeksi mukava talvikeli. Pilvistä ja pakkasta 2 astetta, itätuuli hyvin maltillista 2-6 m/s. Merelle oli hyvä näkyvyys ja siksi staijattiin luotsiasemalla n. 2,5 tuntia, saarikin kierrettiin. Merellä ja lähivesillä nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, 72 kyhmyjoutsenta, 4 pilkkasiipeä, 3 mustalintua, 2 allia, 3 tukkakoskeloa, 46 tukkasotkaa ja 4 lapasotkaa. Merisirrejä nähtiin yhteensä 34, lisäksi 3 merilokkia, joista yksi oli harvemmin nähty 3kv. Muita havaintoja olivat mm. huuhkaja Kobbanilla, ad koiras ampuhaukka, kuollut kanahaukka itäniityllä ja pikkulintuja mm. luotokirvinen, 2 peukaloista, tikli, pikkuvarpunen, 2 peippoa ja 2 tundraurpiaista. Petri Laine lähti päivällä mantereelle.

MUUTAMIA LAPASOTKIA TALVEHTII UTÖSSÄ
MUUTAMIA LAPASOTKIA TALVEHTII UTÖSSÄ

Maanantaina 15.1.2024 täytyi taas lähteä käymään mantereella. Sää oli niin ikävä, ettei ihan hirveästi harmittanut – lumisadetta koko aamu ja aamupäivä, pakkasta 7 astetta ja koillistuulta 12 m/s. Ei staijia eikä oikein komppaustakaan, mutta ennen laivan lähtöä nähtiin mm. 4 lapasotkaa, merisirri, ampuhaukka (sama kuin eilen) ja pikkuvarpunen. Myös Järvisen Mikko ja Anu lähtivät mantereelle ja saareen saapuivat lintureissulle Ari Vuorio ja Joni Räsänen. Laivamatkalla Pärnäisiin ei mainittavia havaintoja, varsin vähän oltiin kannella.

MUUTAMA LAULUJOUTSEN ON JÄÄNYT UTÖN VESILLE
MUUTAMA LAULUJOUTSEN ON JÄÄNYT UTÖN VESILLE

Uusimmat kuvat isompina nähtävinä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...