Talviset lintupäivät jatkuvat

Perjantaina 22.1.2016 oli tuuli kääntynyt eteläkaakkoon ja heikentynyt 5-6 m/s. Taivas oli pilvessä ja lämpötila oli noussut -1 asteeseen. Illansuussa pilkisti aurinkokin. Staijia tunnin verran luotsiasemalla ja koko saaren komppaus, paikalla olivat myös eilen illalla saapuneet Mikko Pärssinen, Esko Sillanpää, Rami Aho ja Tapani Rantanen. Merellä nähtiin mm. lapasotka, 3 uiveloa, tukkakoskelo, edelleen haapana, 2 naurulokkia ja Pattskärin rannassa 2 merisirriä. Saaren yli lensi piekana ja itärannalta löysin uimasta ad-naaras allihaahkan. Kaikki pääsivät stellerin hienosti näkemään ennen kuin merikotkat pölläyttivät vesilinnut hajalle.

NAARAS ALLIHAAHKA ITÄRANNALLA
NAARAS ALLIHAAHKA ITÄRANNALLA

Saarikierroksella nähtiin myös edelleen 2 kangaskiurua ja kiuru, lisäksi 5 räkättiä, 22 tilheä, peukaloinen, kuusitiainen, 2 pikkuvarpusta, 2 vihervarpusta, 6 urpiaista ja niiden seurassa tundraurpiainen. Illalla saareen saapui Ismo Hyvärinen lintureissulle.

KAKSI PIKKUVARPUSTA TALVEHTII SAARESSA
KAKSI PIKKUVARPUSTA TALVEHTII SAARESSA

Lauantaina 23.1.2016 oli hieno sää – aurinkoista, lounaistuulta 6-8 m/s ja lämpötila nousi illansuussa jopa hiukan plussalle. Näkyvyys merelle pitkästä aikaa erinomainen, väreilyä hyvin niukasti. Staijia vajaa pari tuntia sekä koko saari kierrettiin. Pärssisen Mikon porukka vietti tämän päivän Jurmossa, palasivat illalla Utöhön. Merellä nähtiin mm. tpkuikka, 6 naurulokkia, riskilä, 2 lapasotkaa, 190 allia, 3 tukkakoskeloa, haapana, tavi ja edelleen naaras allihaahka, nyt Pattskärin rannassa. Bådanilla ruokaili ja lenteli enimmillään noin 60 merisirriä. Pääsaaressa pyöri varpushaukka ja muuttohaukka istui aamulla pitkät tovit Knivskärin linjataululla. Saaressa nähtiin myös edelleen 2 kangaskiurua ja kiuru, lisäksi 4 peukaloista, punarinta, 32 räkättiä, 85 tilheä, kuusitiainen, järripeippo, 7 vihervarpusta, 12 urpiaista ja edelleen tundraurpiainen. Päivän lajimäärä oli 40, aika hyvä näin tammikuun lopulla.

SAARESSA ON VIELÄ 4-6 PEUKALOISTA
SAARESSA ON VIELÄ 5-6 PEUKALOISTA

Sunnuntaina 24.1.2016 oli yöllä satanut lunta ja päivä oli pilvinen ja hämärä. Lämpötila oli nollan tuntumassa ja länsituuli heikkeni päivän mittaan 12-5 m/s. Runsas tunti staijia majakalla (näkyvyys huonohko) ja koko saari kierrettiin tänäänkin. Mainittavimpia olivat mm. haapana, lapasotka, 52 merimetsoa, 3 naurulokkia, piekana, varpushaukka, huuhkaja ja itärannalla oli edelleen uimassa naaras allihaahka. Knivskärin linjataululla istuskeli jälleen muuttohaukka.

TILHIÄ ON SAARESSA VIELÄ YLLÄTTÄVÄN PALJON VAIKKA MARJOJA EI OLE JUURI LAINKAAN
TILHIÄ ON SAARESSA VIELÄ YLLÄTTÄVÄN PALJON VAIKKA MARJOJA EI OLE JUURI LAINKAAN

Pikkulinnuista mainittakoon 2 kangaskiurua, 3 peukaloista, pulmunen, 32 tilheä, 22 räkättiä, järripeippo, 4 peippoa ja 2 vuorihemppoa. Vuorihempot oleskelevat museon lähellä mutta ovat harvoin olleet näkyvillä vaikka tulivat saareen jo tammikuun alussa. Kiurua ei tänään enää nähty, mahtoiko paikalla lennellyt varpushaukka tehdä siitä selvää… Mantereelle lähtivät Aho, Sillanpää ja Hyvärinen.

MUSEON TIELLÄ RUOKAILEE LINTUJA, JOIDEN JOUKOSSA AJOITTAIN VUORIHEMPPOKIN
MUSEON TIELLÄ RUOKAILEE LINTUJA, JOIDEN JOUKOSSA AJOITTAIN VUORIHEMPPOKIN

Maanantaina 25.1.2016 oli edessä lähtö mantereelle. Sää oli pilvinen ja sumuinen, lämpötila 1-2 astetta pakkasella ja meri lähes tyven. Tehtiin kierros itäosassa ja kyläalueella ennen lähtöä ja nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, haapana, 2 tukkakoskeloa, 29 räkättiä, 28 tilheä, järripeippo, kuusitiainen ja museon luona 2 vuorihemppoa. Laivamatkan mainittavin havainto oli admuuttohaukka, joka jälleen istuskeli Knivskärin linjataululla. Myös Pärssinen ja Rantanen lähtivät mantereelle. Utön lajimäärä tänä vuonna on nyt 56 lajia.

LAULUJOUTSENIA ILMAANTUI ITÄRANNALLE
LAULUJOUTSENIA ILMAANTUI ITÄRANNALLE

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...