Toukokuun alun pikkurareja

Torstaina 2.5.2019 lännestä saapunut syvä matalapaine pudotti reippaasti vettä ja räntää lähes koko päivän. Vain aamulla oli pari tuntia satamatta. Lämpö vaihteli 1-4 plusasteen välillä, tuuli oli aluksi heikkoa luoteesta, illalla jo yli 10 m/s. Lyhyt aamustaiji ja kyläalueen plus Enskärin kierros tuli tehtyä, muuten tein kotihommia. Hyvä päivä tehdä mm. veroilmoitus… Havaintoja olivat mm. 76 mustalintua, 2 ristisorsaa, 10 ruokkia, 2 merikihua, 2 valkovikloa, harmaahaikara, nuolihaukka, 2 naaraspukuista mustaleppälintua ja 4 pikkukäpylintua. Päivän paras oli aamulla pohjoiseen muuttanut koiras punasotka – oikea rari täällä Utössä, varsinkin nykyään. Illalla saareen saapui lisää lintuporukkaa, mm. Aleksi Sarkola, Jesse Hätönen ja Mikko Heini sekä Hannu Ruotsalainen, Aimo Hoffren ja Petri Vainio.

MERIKIHUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ, VAALEITAKIN JO USEITA
MERIKIHUJEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ, VAALEITAKIN JO USEITA

Perjantaina 3.5.2019 sade oli ohi, mutta kova ja kylmä pohjoistuuli (10-18 m/s) piti muuton hiljaisena. Puolipilvistä ja lämpöä oli enimmillään 4 astetta. Staijia pari tuntia luotsiaseman suojassa ja isohkolla porukalla koko saarikin tuli kierrettyä. Muuttavana nähtiin mm. 3 kuikkaa, harmaahaikara, 48 mustalintua, 3 merikihua, 7 valkovikloa, 2 isokuovia, varpushaukka, naaras sinisuohaukka ja jonkin aikaa saaren itäpäässä ja Ormskärillä pyörinyt admuuttohaukka, koosta päätellen koiraslintu.

MUUTTOHAUKKA VIUHTOI ITÄRANNAN OHI
MUUTTOHAUKKA VIUHTOI ITÄRANNAN OHI

Saaressa nähtiin mm. rantasipi, 2 karikukkoa, punakuiri, 4 harmaasorsaa, luotokirvinen, 2 tilheä ja majakan edustalla iltapäivällä jonkin aikaa uinut ja lennellyt kokonaan valkoinen haahka! Aamupäivällä satamalahdelta, Fladanilta, löytyi koiras allihaahka, joka viihtyi haahkojen seurassa koko päivän. Ilmeisesti sama lintu, joka nähtiin jo 26.4. Fladanilla. Illalla saareen saapui lisää porukkaa, mm. Antti Sintonen, Pekka Vainio, Petri Päivärinta, Keijo Karell ja Vesa Suuronen sekä Varesvuon Markus ja Minna.

KOIRAS ALLIHAAHKA VIIHTYI PAIKALLA PARI PÄIVÄÄ
KOIRAS ALLIHAAHKA VIIHTYI PAIKALLA PARI PÄIVÄÄ

Lauantaina 4.5.2019 yölämpötila oli nollassa, päivällä 5 astetta, mutta pääosin oli aurinkoista. Tuuli oli pohjoisluoteesta 4-6 m/s, näkyvyys hyvä. Staijia ainakin 4 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppausta. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 19 kuikkaa, kaakkuri, 35 Gaviaa, 41 mustalintua, 42 pilkkasiipeä, 4 Anser-hanhea, 2 harmaahaikaraa, 29 ruokkia, jouhisorsa, 5 merikihua ja kahlaajia 13 kapustarintaa, 8 pikkukuovia, 7 valkovikloa, 2 mustavikloa, 2 liroa ja länsi-eteläpuolen luodoilla vielä yhteensä 27 merisirriä (5,2,20). Petolintuja muutti tänään piekana, naaras sinisuohaukka, naaras ruskosuohaukka, 2 tuulihaukkaa, nuolihaukka ja admuuttohaukka.

KAKSI PARIA HARMAASORSIA ILMEISESTI YRITTÄÄ PESIÄ SAARELLA
KAKSI PARIA HARMAASORSIA ILMEISESTI YRITTÄÄ PESIÄ SAARELLA

Saaressa nähtiin mm. 2 ristisorsaa, koiras allihaahka edelleen (aamulla itärannalla), 4 harmaasorsaa, karikukko, jänkäkurppa, 3 taivaanvuohta, nokkavarpunen, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 2 ruokokerttusta, 9 mustapääkerttua, pensaskerttu, luotokirvinen ja päivän ”parhaina” peräti 2 pikkusirkkua. Pikkusirkut nähtiin ja kuvattiin samanaikaisesti hotellialueella ja koulun tuntumassa, kuvien perusteella olivat selvästi erinäköiset yksilöt ja kuvausajatkin menivät päällekkäin. Harvinainen sattuma, varsinkin näin keväällä. Illalla olikin mukava saunailta.

PIKKUSIRKKUJA LÖYTYI TÄNÄÄN PERÄTI KAKSI!
PIKKUSIRKKUJA LÖYTYI TÄNÄÄN PERÄTI KAKSI!

Sunnuntaina 5.5.2019 tuuli oli kääntynyt lounaaseen, 5-8 m/s, ja taivas oli kirkas. Lämpötila oli maksimissaan 8 astetta. Staijia runsaat 3 tuntia ja saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Saaressa kuitenkin edelleen niukasti pikkulintuja ja hyönteissyöjät lähes poissa. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 12 kuikkaa, kaakkuri, 13 Gaviaa, 67 ruokkia, 14 pilkkasiipeä, 4 muuttavaa merikihua ja kahteen otteeseen etelänkiisla, klo 6.26 luoteeseen ja klo 7.52 kaakkoon – ehkä sama yksilö? Merisirrejä oli länsipuolen luodoilla 2 yksilöä. Muuttavana nähtiin myös kalasääski ja naaras sinisuohaukka, saaressa mainittavimmat allihaahka edelleen, 2 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, luotokirvinen, 2 pensastaskua ja naaras mustaleppälintu. Mantereelle lähti tänään paljon lintuväkeä, saareen jäivät meidän lisäksi vielä mm. Varesvuot ja Koskiset.

MUSTAPÄÄKERTTUJA ON TOISTAISEKSI OLLUT NIUKASTI
MUSTAPÄÄKERTTUJA ON TOISTAISEKSI OLLUT NIUKASTI

 

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...