Toukokuun rareja

Maanantaina 10.5.2021 oli aamu ja aamupäivä sateista, sade loppui klo 13 aikoihin. Tuuli oli etelälounaasta 7-11 m/s ja lämpötila 6 astetta nousi illalla jo 10 asteeseen. Lyhyt staiji aamulla, pääasiassa komppailtiin saarta. Nähtiin mm. 180 valkoposkihanhea, 4 ristisorsaa, tuulihaukka, 8 punakuiria, valkoviklo, 3 kulorastasta, mustavaris, tilhi ja koko iltapäiväksi saareen ilmestynyt soidintava turkinkyyhky.

TURKINKYYHKY ON JOKAVUOTINEN VIERAS
TURKINKYYHKY ON JOKAVUOTINEN VIERAS

Hyönteissyöjiä oli sateen mukana tullut mukavasti, mainittavia mm. 2 ruokokerttusta, lehtokerttu, 35 hernekerttua, 80 mustapääkerttua, 6 pensaskerttua, kevään eka harmaasieppo, 5 kirjosieppoa, 3 sinirintaa, 3 satakieltä ja 8 keltavästäräkkiä. Lisäksi nähtiin edelleen kangaskiuru, 2 urpiaista, peräti 5 nokkavarpusta, 2 punatulkkua ja 2 naaraspukuista mustaleppälintua. Outi lähti käymään mantereella ja saaresta poistui myös Öhmanin Ossi. Uusia vierailijoita tuli saareen runsaasti, lintuväkeäkin n. 15 henkeä – tuttuja mm. Koistinen, Teivonen, K Vuorinen, Lindeman, Metsäranta, Ahti, Jokinen, I Laitinen ja Aromäki. Taitavat olla ”toukokuun ruuhkaviikot” – saa nähdä kuinka kauan kaikki halukkaat mahtuvat laivalle, jonka kapasiteetti on edelleen koronan takia puolitettu. Koistinen, Teivonen ym löysivät illalla vielä itärannalta pikkusirkun.

SAARESSA OLI PALJON MUSTAPÄÄKERTTUJA, PAIKOITTAIN JOPA PARVINA
SAARESSA OLI PALJON MUSTAPÄÄKERTTUJA, PAIKOITTAIN JOPA PARVINA

Tiistaina 11.5.2021 vallitsi voimakas lämmin etelävirtaus. Taivas oli pilvetön, merellä oli kova väreily ja lämpötila nousi 13 asteeseen. Eteläkaakkoinen tuuli puhalsi tasaisesti 6-9 m/s. Staijia yritettiin, mutta mitään ei liikkunut ja lämpöväreily oli liian voimakasta. Saarta kompattiin ahkerasti isolla porukalla. Nähtiin mm. 120 valkoposkihanhea, harmaahaikara, kurki, tuulihaukka, varpushaukka ja kahlaajia mm. valkoviklo, 4 lapinsirriä, heinäkurppa itäniityllä ja illansuussa itärannalla Erkki Jokisen löytämä avosetti, joka laskeutui hetkeksi, mutta jatkoi pian lounaaseen. Jo kevään toinen avosettihavis saaresta. Pikkulintuja oli monipuolisesti, mainittakoon mm. satakieli, 3 sinirintaa, 2 kultarintaa, sirittäjä, ruokokerttunen, harmaasieppo, 3 pikkusieppoa, kangaskiuru, 5 keltavästäräkkiä, 2 pikkulepinkäistä, 2 kuusitiaista, peltosirkku ja 3 mustaleppälintua (2 n-puk, 1 ad koiras). Runsaimpia olivat hernekerttu (50), mustapääkerttu (30), leppälintu (15) ja pensastasku (15) ja fyllareita toistasataa. Monipuolinen lintupäivä!

KARIKUKKOJA NÄKEE PÄIVITTÄIN
KARIKUKKOJA NÄKEE PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 12.5.2021 jatkui eteläinen lämpövirtaus, nyt tuuli oli kaakosta 6-9 m/s. Aurinkoista ja 13 astetta lämmintä. Merellä oleva kova lämpöväreily esti jälleen meristaijin, mutta saarta kompattiin sitä ahkerammin. Nähtiin mm. 2 ristisorsaa, harmaahaikara, suopöllö, mustaviklo, valkoviklo, liro, lapinsirri, IK 150, käki, kevään eka kehrääjä, törmäpääsky ja saaressa edelleen viihtyvä turkinkyyhky. Petolintuja havaittiin tuulihaukka, nuolihaukka ja illalla itäniityllä jonkin aikaa hienosti kierrellyt ad naaras niittysuohaukka. Monelle saarenpinna.

NIITTYSUOHAUKKA ITÄNIITYN ILTAVALOISSA
NIITTYSUOHAUKKA ITÄNIITYN ILTAVALOISSA

Pikkulinnuista mainittavimpia olivat mm. 5 satakieltä, 2 sinirintaa, 2 kultarintaa, 2 ruokokerttusta, 3 rytikerttusta, 2 sirittäjää, nokkavarpunen, urpiainen, 2 pikkusieppoa ja kyläalueelta löytyneet 2 sepelsieppoa – 2kv koiras ja +2kv koiras. Ensin mainittu oli hyvin näkyvissä iltaan asti. Mainio lintupäivä taas! Mantereelle lähtivät Jouni Rautanen, Kari Aromäki, Jarmo Lehtonen ja Mauno Niskanen ja uusia lintuharrastajia-/kuvaajia saapui mm. Timo Lintula, Heidi Tammero, Paavo ja Hanna Taimisto sekä Tero Linjama, Jussi Murtosaari, Yrjö Kahila sekä pari muuta.

SEPELSIEPOT OVAT AINA YHTÄ TOIVOTTUJA TOUKOKUUN VIERAITA
SEPELSIEPOT OVAT AINA YHTÄ TOIVOTTUJA TOUKOKUUN VIERAITA
MUUTAMA TUKKAKOSKELO OLESKELEE SAAREN RANNOILLA
MUUTAMA TUKKAKOSKELO OLESKELEE SAAREN RANNOILLA

Uusimpia kuvia isompina tiedostoina löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...