Tuulta piisaa – ja vuorihemppoja

Torstaina 5.3. 2015 oli vihdoin hieno sää – meri aamun ja aamupäivän lähes tyven, myöhemmin lounaistuulta 4-5 m/s. Aamupäivä oli pilvinen, iltapäivä aurinkoinen ja lämpöä 4 astetta. Aamulla oli tosi hieno näkyvyys, iltapäivällä paljon lämpöväreilyä. Staijasin runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja komppailin saarta eteläniemeä lukuun ottamatta. Merellä oli jo mukavaa liikettä, mm. 205 allia, 26 haahkaa, 47 tukkakoskeloa, 3 pilkkasiipeä, 36 riskilää ja 42 ruokkia. Etelä- ja länsipuolen luodoilla näkyi yhtä aikaa 24 merikotkaa! Hylkeitäkin näkyi noin 60.

HAAHKAT SAAPUVAT HILJALLEEN
HAAHKAT SAAPUVAT HILJALLEEN

Saaressa näin mm. sepelkyyhkyn, naakan, räkätin, 11 kiurua, rautiaisen, edelleen lapinsirkun (ruokintamme tuntumassa), itärannalla luotokirvisen ja keväälle uutena lajina vuorihempon.  Viimemainittu nousi äännellen helikopterikentän reunalta, laskeutui hetkeksi rannan pihlajaan ja hävisi. Huonon dokumenttikuvan ehdin sentään kaukaa roiskaista. Peukaloisia en löytänyt tänään yhtään – mahtavatko täällä talvehtineet peukut jo hiljalleen muuttaa kohti pesimäalueitaan? Saareen saapuivat iltapäivällä mm. Varesvuon Markus ja Minna.

MERIKOTKIA ON LÄHIVESILLÄ JA -SAARILLA PALJON
MERIKOTKIA ON LÄHIVESILLÄ JA -SAARILLA PALJON

Perjantai 6.3.2015 oli eilisen vastakohta – vesisadetta alkuiltaan saakka ja kovaa (15 m/s) lounaistuulta. Yritin staijata aamulla majakalla mutta optiikka vaan kastui – niinpä pari pientä kierrosta kylällä ja itäosassa. Lintuja mm. merihanhi, 18 räkättiä, 15 tilheä, peukaloinen, rautiainen, punarinta, 6 kiurua ja niittykirvinen. Iltalaivalla saareen saapui pari kaukoputkimiestä.

LUOTOKIRVINEN NÄYTTÄYTYY SILLOIN TÄLLÖIN ITÄRANNALLA
LUOTOKIRVINEN NÄYTTÄYTYY SILLOIN TÄLLÖIN ITÄRANNALLA

Lauantai 7.3.2015 alkoi sumuisena ja jatkui pilvisenä, iltapäivällä vähän vesisadettakin. Tuuli jälleen kova lounainen, 15-17 m/s, lämpöä 4 astetta. Meristaiji jäi sumun takia väliin mutta saari tuli kokonaan kierrettyä. Lintuja oli nyt vaisusti, mainittavia haahka, 3 naakkaa, niittykirvinen, kiuru, tilhi, rautiainen ja punarinta. Järvisen Mikko ja Anu saapuivat iltalaivalla saareen.

SADE TEKI MUSTARASTAALLE VESIHELMET
SADE TEKI MUSTARASTAALLE VESIHELMET

Sunnuntaina 8.3.2015 jatkui kova (15 m/s) lounaistuuli ja näkyvyys oli utuinen. Aamu pilvinen, iltapäivä aurinkoinen ja lämpötila kipusi 6 asteeseen. Staijattiin pari tuntia majakalla ja kierrettiin likimain koko saari. Merellä nähtiin mm. 14 haahkaa, ruokki, 2 riskilää, 7 allia, 9 tukkakoskeloa ja 15 laulujoutsenta. Saaresta löytyi mm. 6 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky, niittykirvinen, luotokirvinen, kiuru, kevään eka kottarainen (vasta nyt!) ja 8 tilheä. Mainittavimmat olivat kylä- ja hotellialueella pyörineet 4+1 vuorihemppoa, joita nyt pääsi ihan kohtuullisesti kuvaamaankin. Mukava jos tuuli hiljalleen hellittäisi…

VUORIHEMPOT ILAHDUTTIVAT
VUORIHEMPOT ILAHDUTTIVAT

Lisää kirjoituksia

Loppukevään laulajia ja lähtö mantereelle

Torstaina 30.5.2024 oli aamulla ja aamupäivällä vähän pilviäkin, sadetta ei vieläkään, ja loppupäivä...

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...