Utön keskitalvea

Keskiviikkona 14.2.2018 lähdin takaisin Utöhön, Outi jäi vielä mantereelle. Aamulla oli nollakeli ja puolipilvistä, kun ajelin Nauvoon kahville ja kauppaan. M/s Eivorille tuli parikymmentä matkustajaa, ei muita lintuihmisiä Utöhön, Mikko Ylitalo Jurmon asemalle. Matkalla nähtiin mm. hiiripöllö Aspössä, 2 laulujoutsenta Nötössä sekä 7 merikotkaa, merellä oli kovin niukasti lintuja. Utöhön saavuttiin klo 15.10, saari on lähes lumeton ja jäätä ei ole missään. Iltapäivä kului kotihommissa ja linturuokintaa täydentäessä, satamalahdella sentään näkyi 8 lapasotkaa.

HIIRIPÖLLÖ PÄIVYSTI ASPÖN KYLÄLLÄ, KUVASIN LAIVAN KANNELTA
HIIRIPÖLLÖ PÄIVYSTI ASPÖN KYLÄLLÄ, KUVASIN LAIVAN KANNELTA

Torstaina 15.2.2018 katselin talviolympialaisia, mutta tulihan sitä retkeiltyäkin. Keli oli pääosin pilvinen, tuuli kaakosta 7-8 m/s ja lämpöä 1 aste. Illalla meni pakkaselle. Stajia runsas tunti, mutta merellä ei oikein mitään liikettä, ei edes merisirrejä löytynyt tänään. Saarikierroksella (ei Kesnäsiä) näin mm. 6 tukkakoskeloa, 12 lapasotkaa, laulurastaan, 19 räkättiä, rautiaisen (edelleen meidän ruokinnalla), peipon ja sekä niittykirvisen että luotokirvisen itärannalla. Tuttuja talvehtijoita on edelleen saaressa.

LUOTOKIRVINEN VIIHTYY EDELLEEN SAARESSA, EI LÄHESKÄÄN JOKAVUOTINEN TALVEHTIJA
LUOTOKIRVINEN VIIHTYY EDELLEEN SAARESSA, EI LÄHESKÄÄN JOKAVUOTINEN TALVEHTIJA

Satamalahden itäosasta, Kattrumpanin edustalta, löysin uimasta 2 naaras allihaahkaa, joista sain muutaman lentokuvan. Viihtyivät isokoskeloiden seurassa, mutta hävisivät jonnekin iltapäivällä. Mukava uusi pihapinna (no. 219), sillä kaikki aiemmat stellerit ovat olleet avomeren puolella tai itärannan edustalla, nyt (vihdoin) myös satamalahdella.

SATAMALAHDEN ALLIHAAHKAT
SATAMALAHDEN ALLIHAAHKAT

Perjantaina 16.2.2018 satoi suurin osa päivästä lunta – ei sakeasti, mutta vei silti näkyvyyden. Meristaiji jäi väliin ja muutenkin kiertelin vain kyläalueella ja Enskärillä. Pakkasta oli asteen verran, tuuli kaakosta 10 m/s. Mainittavimmat havainnot olivat 12 lapasotkaa, 4 räkättiä, punarinta ja rautiainen. Tuli taas katselua olympialaisia.. Järvisen Mikko saapui illalla saareen.

RAUTIAINEN OLI LUMENTULOSTA IHMEISSÄÄN
RAUTIAINEN OLI LUMENTULOSTA IHMEISSÄÄN

Lauantaina 17.2.2018 oli mukava ”talvipäivä”. Jäitä ei ole ja luntakin vain nimeksi, aurinko pilkotti pilvien lomasta, pohjoistuuli oli heikkoa (4-7 m/s) ja pakkasta oli 2 astetta. Hyvä ulkoiluilma! Staijailtiin runsaat 2 tuntia luotsiasemalla plus kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 12 lapasotkaa, 54 tukkasotkaa, 80 merimetsoa, 8 allia, riskilä ja lähiluodoilla yhteensä noin 95 merisirriä. Saaressa havaittiin mm. ad-kanahaukka, laulurastas, 9 räkättiä, 20 mustarastasta, 24 tilheä, 2 niittykirvistä, luotokirvinen, 3 peukaloista, 2 punarintaa, rautiainen ja vuodelle uutena hemppo. Ei hullumpi lintupäivä tämäkään näin helmikuussa.

MERISIRREJÄ LUOTSIASEMAN EDUSTAN LUODOILLA
MERISIRREJÄ LUOTSIASEMAN EDUSTAN LUODOILLA

Sunnuntaina 18.2.2018 talvinen korkeapaine jatkui, kuten ilmeisesti koko ensi viikonkin. Eipä taida tulla muuttolintuja… Tänään oli puolipilvistä, heikkoa (5 m/s) pohjoistuulta ja pakkasta 2 astetta. Staijia tunti ja koko saari kierrettiin, mutta varsinaisesti uutta ei löytynyt. Mainittavimmat olivat edelleen 12 lapasotkaa, kanahaukka, laulurastas, 18 räkättiä, hemppo, niittykirvinen, luotokirvinen, tundraurpiainen, cabaret-tyypin ruskourpiainen, 2 peukaloista, punarinta ja rautiainen. Kyhmyjoutsenia laskettiin tänään 35. Huuhkaja istuskeli aamulla Kobbanin kalliolla.

LAULURASTAS VIIHTYY MUSEON LUONA JA KÄY HIEKKATIELLÄ POIMIMASSA JYVIÄ
LAULURASTAS VIIHTYY MUSEON LUONA JA KÄY HIEKKATIELLÄ POIMIMASSA JYVIÄ
URPIAISET OVAT JO SELVÄSTI VÄHENTYNEET TAMMIKUUN MÄÄRISTÄ
URPIAISET OVAT JO SELVÄSTI VÄHENTYNEET TAMMIKUUN MÄÄRISTÄ

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...