Utön lintukevät vauhdittui

Torstaina 5.3.2020 oli aika palata Utöhön. Outin kanssa ajeltiin Nauvoon kahville ja pienelle kävelylle, kunnes siirryttiin m/s Kökariin Pärnäisissä. Väkeä oli kohtalaisesti ja lintuporukkaa tuli Utöhön lisäksemme Hyvärisen Ismo sekä 7 pirkanmaalaista, tuttuja mm. Matti Sulko, Hannu Kianen, Erkki Sipilä ja Hannu Sippola. Sää oli puolipilvinen, lounaistuulta 6-7 m/s ja lämpöä 4 astetta. Laivamatkalla staijattiin ahkerasti ja nähtiin mm. yhteensä 90 muuttavaa laulujoutsenta, 6 metsähanhea, 7 merihanhea, 6 kanadanhanhea, 6 haahkaa, varpushaukka, 2 hiirihaukkaa, 6 riskilää, naurulokki ja 6 uuttukyyhkyä. Utöhön saavuttiin klo 17.30, tavarat kotiin ja linturuokinnan täyttö vielä ennen pimeän tuloa.

SATAMALAHDELLA TALVEHTII PIENI MÄÄRÄ TUKKASOTKIA
SATAMALAHDELLA TALVEHTII PIENI MÄÄRÄ TUKKASOTKIA

Perjantaina 6.3.2020 oli keväisen kaunis päivä. Aurinkoista, lämpöä 5 astetta (yöllä oli nollassa) ja lounaistuulta 6 m/s, joka tyyntyi kokonaan illaksi. Näkyvyys oli erinomainen. Staijia 3-4 tuntia ja koko saari kompattiin. Näkyvä muutto oli jo varsin mukavaa, mutta saareen oli vielä tullut niukasti lintuja. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, 2 kaakkuria, tundrahanhi, 4 metsähanhea, 16 merihanhea, 83 haahkaa, 47 allia, 8 mustalintua, 6 pilkkasiipeä, 13 tukkakoskeloa, 21 riskilää, 31 ruokkia, 2 naurulokkia, harmaahaikara, 3 uuttukyyhkyä ja 28 naakkaa.

MERIHANHIA ON SAAPUNUT JO USEITA
MERIHANHIA ON SAAPUNUT JO USEITA

Utön kaakkoispuolen hyljeluodoilla hyöri pitkin päivää n. 35 merikotkaa sekä ainakin n. 500 yksilön ”pilvimäinen” merisirriparvi! Sama paikka, jossa keväällä 2017 oli samanlaisia useiden satojen yksilöiden merisirripotteja. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), luhtakana, närhi, 2 niittykirvistä, luotokirvinen, 8 peukaloista, rautiainen, 9 punarintaa, 7 kottaraista ja 3 pikkuvarpusta. Mukava lintupäivä. Illalla saareen saapui Marko Virkki lintureissulle.

RAUTIAISIA ON EDELLEEN PARI KAPPALETTA SAARESSA
RAUTIAISIA ON EDELLEEN PARI KAPPALETTA SAARESSA

Lauantaina 7.3.2020 tuuli oli kääntynyt itään, aluksi 5-7 m/s ja taas lähes tyyntyi illaksi. Tänään oli puolipilvistä ja lämpö käväisi taas 5 asteessa. Staijia pitkin päivää, ainakin n. 4 tuntia, ja koko saari taas kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. tp-kuikka, 4 merihanhea, 75 haahkaa, 88 allia, 8 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, peräti 49 tukkakoskeloa, 30 riskilää, 58 ruokkia ja 3 tp naurulokkia. Kaakkoispuolen luodoilla lenteli jälleen eilinen n. 500 merisirrin parvi. Saaresta löytyi mm. huuhkaja (Kobbanilla), 2 ääntelevää luhtakanaa, 2 närheä, 4 kottaraista, 2 niittykirvistä, 10 peukaloista, 11 punarintaa, mustapääkerttu ja 2 puukiipijää. Hyvärisen Ismo näki aamupäivällä koulun rannassa pikkusirkun – lintu on ollut toista kuukautta kateissa hävittyään talvehtimispaikaltaan saunalahden rannasta. Nyt oli siis taas täsmälleen samassa paikassa, josta ko. yksilö löytyi 11. marraskuuta viime vuonna!

HARMAAHAIKARA LEVÄHTI TYKKIKALLION LAELLA (Kuva: Outi Sarjakoski)
HARMAAHAIKARA LEVÄHTI TYKKIKALLION LAELLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 8.3.2020 oli pääosin aurinkoista kylmän yön jälkeen. Etelälounainen tuuli oli aamulla 5 m/s, mutta voimistui pitkin päivää ja iltapäivällä puhalsi jo 12 m/s. Lämpöä oli 5 astetta. Staijia runsas 2 tuntia ja koko saaren komppausta. Merellä nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 2 tp kuikkaa, 5 haahkaa, 12 allia, 13 tukkakoskeloa, 16 riskilää, 24 ruokkia ja muuttavana lisäksi mm. harmaahaikara, 2 töyhtöhyyppää, 2 uuttukyyhkyä, varpushaukka ja mustavaris. Kaakkoispuolen luodoilla pyöri edelleen n. 500 merisirrin parvi, itäniityllä nähtiin aamulla kevään eka suopöllö, huuhkaja päivysti Kobbanilla ja 2 luhtakanaa oli äänessä itäosassa. Itärannalle oli ilmestynyt kevään ensimmäiset 3 ristisorsaa.

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN RISTISORSA
KEVÄÄN ENSIMMÄINEN RISTISORSA

Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 7 kiurua, niittykirvinen, luotokirvinen, 11 peukaloista, rautiainen, 9 punarintaa, mustapääkerttu, puukiipijä ja 4 pikkuvarpusta. Pikkusirkku löytyi tänäänkin – nähtiin pariin otteeseen koulun-lammashaan alueella ja pikaisen kuvankin sain roiskaistua. Mantereelle lähtivät päivällä mm. Pirkanmaan 7 lintuharrastajaa sekä Marko Virkki.

PIKKUSIRKKU KOULUN PORTIN LUONA
PIKKUSIRKKU KOULUN PORTIN LUONA

Lukijalle vielä ”muistutuksena”, että blogikuvia ja muita tuoreita kuvia on aina nähtävissä isompina tiedostoina (exif-tietoineen) veppisivujeni www.jtenovuo.com kansiossa ”Uusimmat Suomesta” (tai Uusimmat ulkomailta) ulkomaisten linturetkien jäkeen.

 

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...