Vapunaika Utössä

Perjantaina 26.4.2019 oli aika palata kotiin Utöhön. Sää oli lämmin, heikkotuulinen ja puolipilvinen. Ajelimme iltapäivällä Nauvoon ja tällä kertaa Pärnäisistä lähtikin m/s Kökar kohti ulkosaaria. Syynä oli kovin matala merivesi, jolloin vedenkorkeus ei salli Eivorin kulkua mm. Jurmon satamaan. Väkeä oli paljon, lintuporukkaa Utöhön tuli meidän lisäksi Heidi Tammero ja Öhmanin Ossi, saaressa oli mm. Torniaisen Jyrki ja Kaisa, Antti Fager-Pintilä, Mikko ja Janne Suominen ym.

UTÖSSÄ YRITTÄÄ JÄLLEEN PESIÄ SUOMEN ETELÄISIN MUSTAKURKKU-UIKKUPARI
UTÖSSÄ YRITTÄÄ JÄLLEEN PESIÄ AINAKIN YKSI MUSTAKURKKU-UIKKUPARI

Lauantaina 27.4.2019 oli pilvetöntä, heikkoa itätuulta ja lämpöä lähes 16 astetta! Staijia noin 3 tuntia ja lähes koko saaren komppaus tuottivat mm. harmaahaikaran, 20 kuikkaa (+sp), 58 ruokkia, 2 ristisorsaa, 2 taivaanvuohta, 20 kapustarintaa, 4 valkovikloa, 3 suokukkoa, ampuhaukan, tuulihaukan, naaras sinisuohaukan, mustavariksen, haarapääskyn ja 4 räystäspääskyä. Saaressa nähtiin myös sarvipöllö, heinätavipari, 5 hernekerttua, 2 mustapääkerttua, kevään eka sirittäjä, 3 kirjosieppoa, 3 pensastaskua, nokkavarpunen ja 3 naaraspukuista mustaleppälintua. Päivän paras havainto olivat itäniityn reunalla lennelleet 2 närheä – kova laji täällä, erityisesti keväällä. Saareen saapuivat illalla lintureissulle mm. Pirkko ja Timo Koskinen, Taxellit, Helge Wikström, Ari Savola vaimonsa kanssa sekä Kaisa Kivinen.

NÄRHI ON UTÖSSÄ HARVINAISUUS - ETENKIN KEVÄÄLLÄ
NÄRHI ON UTÖSSÄ HARVINAISUUS – ETENKIN KEVÄÄLLÄ

Sunnuntaina 28.4.2019 sää muuttui – yöllä alkoi voimakas itätuuli (16-19 m/s), joka hieman hellitti päivän aikana. Pilvetöntä ja lämpötila oli pudonnut 7 asteeseen. Staijia pari tuntia ja saari kierrettiin, mutta linnut olivat selvästi vähentyneet eilisestä. Toki punarintoja ja laulurastaita riittää. Muita mainittavia olivat 4 kuikkaa, kanadanhanhi, heinätavipari, harmaasorsapari, 2 ristisorsaa, 16 muuttavaa kurkea, 2 pikkukuovia, 2 suokukkoa, tuulihaukka ja 2 nuolihaukkaa. Muutaman herne- ja mustapääkertun lisäksi voi mainita vielä 2 naaraspukuista mustaleppälintua ja tilhen. Mantereelle lähti tänään paljon porukkaa, lintuväestä mm. Fager-Pintilä ja Suomiset.

ITÄTUULI PAINOI KURKIPARVEN UTÖHÖN
ITÄTUULI PAINOI KURKIPARVEN UTÖHÖN

Maanantaina 29.4.2019 eilinen tuuli oli yöllä rauhoittunut, aamulla tuuli 6-7 m/s idästä ja ip:llä oli jo lähes tyventä. Aurinko porotti ja lämpöä oli 9 astetta. Staijia aamulla runsas 3 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Levähtävien pikkulintujen määrä oli edelleen pudonnut, mutta merellä oli sentään vähän liikettä. Muuttavana nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 28 kuikkaa, 3 kaakkuria, 6 Gavia sp, 1 jääkuikkalaji (sama yksilö nähtiin myös Jurmosta) sekä 2 jp jääkuikkaa, jotka muuttivat matalalla eteläniemen ohi ENE klo 08.14. Gaviamuutto on siis alkanut ihan kunnolla! Muita muuttavia olivat 6 merikihua, 2 pikkulokkia, 19 ruokkia, 72 mustalintua, 18 pilkkasiipeä, 3 kurkea, nuolihaukka, varpushaukka ja 32 sepelkyyhkyä. Saaressa nähtiin mm. 6 ristisorsaa, liro, 2 valkovikloa, kevään eka karikukko, käpytikka ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Öhmanin Ossi lähti päivällä mantereelle.

YKSINÄINEN KÄPYTIKKA VIIHTYY SAARESSA
YKSINÄINEN KÄPYTIKKA VIIHTYY SAARESSA

Tiistaina 30.4.2019 oli lähes tyven, päivällä heikkoa kaakkoistuulta. Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä 8 astetta. Staijattiin taas noin 3 tuntia aamulla ja saari kierrettiin. Lintuja oli saaressa suhteellisen niukasti. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 14 kuikkaa, 3 valkoposkihanhea, 14 metsähanhea, 8 tundrahanhea, 2 harmaahaikaraa, 164 ruokkia, 95 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 320 allia, harmaasorsa, 5 merikihua, 3 valkovikloa, 3 liroa, isokuovi ja petolintuja piekana, nuolihaukka ja Buteo sp. Länsipuolen vesialueelta laskettiin 105 riskilää ja saaressa nähtiin mm. käpytikka ja 2 naaraspukuista mustaleppälintua. Vappuvieraita saaressa on tänä vuonna tavanomaista vähemmän. Saaren lajimäärä näin huhtikuun lopussa on 146 – täsmälleen sama kuin viime vuonna.

JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ MUUTAMA PÄIVITTÄIN
JÄRRIPEIPPOJA ON VIELÄ MUUTAMA PÄIVITTÄIN

Vapunpäivänä 1.5.2019 tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja voimistui hiljalleen 5 – 9 m/s. Aamu ja ap aurinkoista, myöhemmin pilvistyi ja iltapäivällä vesisadetta. Lämpöä oli 8 astetta. Staijia taas runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 195 valkoposkihanhea (12a), 19 kuikkaa, kaakkuri, 7 Gaviaa, 14 ruokkia, 94 mustalintua, 11 pilkkasiipeä, 7 merikihua, 5 isokuovia, 7 pikkukuovia, kevään ekat 14 punakuiria, ampuhaukka, tuulihaukka, hiirihaukka ja mereltä etelästä saapuneet 2 suopöllöä. Saaressa havaittiin mm. 5 harmaasorsaa, liro, 4 valkovikloa, vuoden ekan pikkutylli, naaraspukuinen mustaleppälintu ja 2 keltavästäräkkiä. Myös suopöllö lenteli Österängin reunalla, mutta saattoi olla toinen mereltä saapuneista. Pikkulintuja on edelleen niukasti lukuun ottamatta punarintoja ja laulurastaita. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Savolat, Kivinen, Taxellit, Wikström sekä Torniaisen Jyrki ja Kaisa, saareen saapuivat ainakin Päivi ja Osmo Lamminen sekä Hilkka Lampen ja Kim Söderling.

LEPPÄLINTUJEN PÄÄMUUTTO LIENEE VIELÄ EDESSÄ
LEPPÄLINTUJEN PÄÄMUUTTO LIENEE VIELÄ EDESSÄ

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...