Vastatuuli ja kylmyys pysäyttivät muuton Utössä(kin)

Perjantaina 17.4.2009 oli taas aika suunnata kohti Utötä, Outi lähti nyt Nummella käymään. Pilvinen sää vaihtui auringonpaisteeksi, tuuli oli länsiluoteessa ja lämpöä 7 astetta. Matkalla Nauvoon pysähdyin Paraisten Mattholmsfladanin lintutornille katsomaan, josko paikalla pari päivää ollut jalohaikara olisi vielä näkyvissä. Ja olihan se! ’Jallu’ oleskeli lahden luoteiskulmassa, kovin etäällä, mutta muutama kuva muistoksi toki syntyi. Merikotka pyöri lahdella vesilintuja pelottelemassa. Nauvossa kävin totutusti kaupassa ja kahvilla ja Pärnäisissä m/s Eivorin tilalla oli nyt tilapäisesti liikennettä hoitamassa m/s Lily. Laiva tulikin tupaten täyteen väkeä – lintuporukkaa olivat ainakin Raspin Pertti, Jokisen Juha, Veli Niemi, Sassin Olli ja Savilahden Harri matkalla Utöseen, samoin Tero Saarinen Paraisilta. Matka sujui leppoisasti kauniissa kevätillassa, matkalla nähtiin Nötössä 4 mustakurkku-uikkua ja kivitasku, merikotka, Aspön kyhmyhaahkaa ei nyt löydetty. Utöseen saavuttiin klo 23.00, sisälle ja nukkumaan! Huomiseksi povataan kovaa pohjoistuulta…

jallu

Lauantai 18.4.2009 oli arktisen kylmä! Pohjoisluoteinen tuuli puhkui aamusta alkaen kovaa – n. 15 m/s, puuskissa 19 m/s. Taivas oli selkeä mutta silti lämpöä oli vain vaivaiset 2 astetta. No, onpahan kai samanlaista koko Suomessa. Täällä ulkomerellä tällainen keli tyhjentää saaren pikkulinnuista ja merelläkin liikenne hiljenee. Porukalla (saaressa myös Jouko Vuokko, Matti Pajunen, Seppo Paulamäki ja Antero Lindberg, eilen tulleiden lisäksi) staijattiin ja kompattiin urhoollisesti ja saatiin kasaan 71 lajia. Merellä havaittiin mm. kuikka, kaakkuri, Gavia sp, 2 härkälintua, n. 140 allia, n. 240 mustalintua, 27 ruokkia, 55 riskilää, 5 haapanaa ja muuttava harmaasorsa-koiras. Lisäksi nähtiin muutolla 2 vanhaa pikkulokkia ja 1+2 punasotkaa, josta sain itselleni kaivatun Utön pinnan! Isokuoveja muutti yhteensä 31 ja rajusta tuulesta huolimatta jokunen pikkulintukin saapui mereltä saareen. Ruskosuohaukka muutti mantereelle päin.

guru

Paikallisina nähtiin mm. 2 ristisorsaa, 5 lapasorsaa, 3 mustakurkku-uikkua, 2 merihanhea, 3 jänkäkurppaa (Itäniityllä), n. 10 taivaanvuohta, kapustarinta, uuttukyyhky, 3 sepelkyyhkyä, sarvipöllö, suopöllö, kangaskiuru, tilhi, 5 rautiaista, n. 100 punarintaa, peukaloinen, lapinsirkku, kivitasku ja isolepinkäinen. Päivällä muutti läheltä, harmillisesti vastavalon puolelta, 2 Anseria jotka taisivat olla lyhytnokkahanhia – vähän epävarmaksi kuitenkin jäi.

ristoo

Sunnuntaiksi 19.4.2009 tuuli heikkeni n. 6 m/s ja alkoi hiljalleen kääntyä länteen. Taivas selkeä ja yöllä oli pakkasta, rannat jääriitteessä!. Ennen laivan lähtöä klo 11.15 ehdittiin nähdä mm. 19 ruokkia, n. 70 mustalintua, 2 kaakkuria, 2 Gaviaa, merikihu, 18 isokuovia, ampuhaukka, piekana ja mereltä saapunut käpytikka. Metsäkirvinen havaittiin uudeksi kevätlajiksi saareen. Rastaita oli kohtuullisesti, lisäksi havaittiin mm. tikli, hippiäinen ja hemppo mutta kaiken kaikkiaan muutto on lähes seis kylmyyden takia. Paluumatkalla laivalta nähtiin niukasti lintuja, mainita voi ruokin, kuikan, 2 mustakurkku-uikkua ja merikotkan. Tuuli voimistui taas kovaksi, n. 15 m/s länsilounaasta, ja pienellä m/s Lilyllä oli aikamoisia vaikeuksia kiinnittyä yhteysaluslaitureihin. Turussa olin klo 17.30 aikoihin.

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...