Vesilintuja lisää – ja pikkukajava

Maanantaina 13.1.2014 pohjoisvirtaus kiristi edelleen otettaan – pakkasta jo peräti 8 astetta ja tuuli aluksi 11 m/s mutta heikkeni hiljalleen. Taivas oli tänään puolipilvinen. Merellä entistä kovempi väreily ja lisäksi hienoa merisavua, vesilintujen tunnistus onnistui vain saaren rantavesistä. Staijia pari tuntia ja kiersin itä- ja eteläosat saaresta kylmässä viimassa. Merellä näkyi mm. 4 laulujoutsenta, 26 mustalintua, 51 allia, 2 naurulokkia ja 3 merikotkaa. Saaresta löytyi mm. merisirri (Pattskärin rannalla), 3 punarintaa, 4 peukaloista, niittykirvinen, punatulkku, 37 räkättiä, laulurastas (Mörttilässä) ja 42 tilheä, lisäksi ohilentävä harmaahaikara iltapäivällä. Pakkanen on alkanut tuoda lisää vesilintuja Utön satamalahdelle, jossa oli tänään mm. 140 telkkää, 7 tukkasotkaa (talven ekat!), jo 70 isokoskeloa ja 16 merimetsoa. Degerstedtin Kari oli saapunut eilen iltalaivalla saareen.

AURINGONSÄTEET VALAISIVAT MERISAVUA ETELÄPUOLELLA - KUIN MERI OLISI TULESSA!
AURINGONSÄTEET VALAISIVAT MERISAVUA ETELÄPUOLELLA – KUIN MERI OLISI TULESSA!

Tiistaina 14.1.2014 oli puolipilvistä, koillistuuli heikkoa (4 m/s) ja pakkasta 7 astetta – mukava ulkoiluilma. Merellä edelleen kova väreily ja staiji jäi siksi lyhyeksi. Kevyt kierros itäosassa tuotti mm. 2 pulmusta, niittykirvisen, 7 räkättiä ja 21 tilheä. Rantaviivat alkavat jo jäätyä, eivät taida merisirritkään enää oikein löytää ravintoa… Keskityin tänään vähän enemmän kotihommiin kun linnut tuntuivat liikkuvan niukasti.

TELKKÄPARVET KASVAVAT PÄIVÄ PÄIVÄLTÄ JA TUKKASOTKIAKIN ILMAANTUU
TELKKÄPARVET KASVAVAT PÄIVÄ PÄIVÄLTÄ JA TUKKASOTKIAKIN ILMAANTUU
PARI PUNARINTAA SINNITTELEE VIELÄ PAKKASISSA
PARI PUNARINTAA SINNITTELEE VIELÄ PAKKASISSA

Keskiviikkona 15.1.2014 oli edelleen puolipilvistä, iltapäivällä lumikuuroja, ja kylmä itätuuli puhalsi 8-10 m/s, pakkasta 6 astetta. Staijia lähes 3 tuntia ja komppaustakin saaressa – nähtiin mm. 4 laulujoutsenta (jäivät paikallisiksi), vuoden ensimmäinen haapana, tukkakoskelo, naurulokki,  ampuhaukka,  2 pulmusta, 12 räkättiä ja tukkasotkia peräti 166 yksilöä, useimmat muuttavina länsilounaaseen. Sinisorsien, isokoskeloiden, tukkasotkien ja telkkien määrät ovatkin edelleen kasvussa, jäätyminen mantereella ja sisäsaaristossa näkyy täällä hiljalleen lisääntyvinä vesilintujen lukumäärinä. Degerstedt näki iltapäivällä lisäksi 2kv pikkukajavan muuttavan saaren itäpuolitse kohti etelää. Saaressa on nyt nähty tasan 50 lajia tämän vuoden puolella…

JOKUNEN LAULUJOUTSENKIN ON SAAPUNUT MANTEREEN SUUNNASTA
JOKUNEN LAULUJOUTSENKIN ON SAAPUNUT MANTEREEN SUUNNASTA

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...