Vieras kaukaa idästä

Torstaina 9.11.2017 jatkui navakka lounaistuuli, nyt 12-16 m/s, ja taivas oli paksussa pilvessä, vähän tihkuakin satoi välillä. Lämpöä oli edelleen tasaiset 8 astetta yötä päivää. Staiji jäi tänään väliin huonon näkyvyyden takia ja keskityttiin edelleen itäosan siipijuovafyllariin, joka vihdoin saatiinkin useita kertoja näkyviin ja ääni kuultiin kymmeniä kertoja. Lajiksi varmistui kashmirinuunilintu – Utön 9. humei. Kovan tuulen takia lintu liikkui katajien sisällä ja heinikoissa näyttäytyen vain lyhyitä hetkiä lennossa tai pihlajien alaoksilla. Pysytteli tänään melko rajatulla alueella itäniityn polun alkupäässä hämärän tuloon saakka. Päivän muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, naurulokki, 2 lehtokurppaa, sarvipöllö (raripuskassa), 6 peukaloista, rautiainen, 3 punarintaa, tundraurpiainen, 2 niittykirvistä ja hemppo. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä Ismo Hyvärinen sekä Tuula Granroth, Liisa Kilpeläinen, Marjatta Suominen ja Jukka Vilen.

USEITA PEUKALOISIA ON EDELLEEN SAARESSA
USEITA PEUKALOISIA ON EDELLEEN SAARESSA

Perjantaina 10.11.2017 puhalsi edelleen reippaasti (10-12 m/s) lounaasta, mutta taivas oli puolipilvinen, ajoittain aika aurinkoistakin. Lämpötila oli edelleen sama 8 astetta. Staijia ja koko saaren komppaus. Merellä/lähivesillä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 5 Gaviaa, lapasotka, harmaahaikara ja 19 merisirriä. Saaresta löytyi mm. 3 taivaanvuohta, huuhkaja (illalla Kobbanilla), 3 niittykirvistä, 2 luotokirvistä, 36 tilheä, 6 peukaloista, 2 rautiaista, 4 punarintaa, kulorastas, 5 kottaraista, 2 tundraurpiaista, 2 isokäpylintua ja pulmunen. Tänään nähtiin jälleen saaressa jo neljättä päivää viihtyvä kashmirinuunilintu – oli iltapäivällä useita kertoja esillä itärannan ruovikon reunassa käyden muutaman kerran hyvin pikaisesti levävallillakin. Äänteli ahkerasti ja nyt onnistuttiin vihdoin saamaan dokumenttikuvatkin tästä vilkkaasta mutta piilottelevasta idän ihmeestä. Mainittakoon vielä, että toinen luotokirvinen löytyi keskeltä kylää talojen katoilta – tuntui hyvin viihtyvän talitiaisten kaverina! Varesvuon Markus ja Minna lähtivät aamulla mantereelle ja illalla saapuivat Tapio Lahtonen ja Jarkko Malin.

KASHMIRINUUNILINTU NÄYTTÄYTYI KITSAASTI MUTTA ÄÄNTELI USEAMMIN
KASHMIRINUUNILINTU NÄYTTÄYTYI KITSAASTI MUTTA ÄÄNTELI USEAMMIN

Lauantaina 11.11.2017 etelästä saapui matalapaine ja satoi vettä koko päivä paria-kolmea aamupäivän tuntia lukuun ottamatta. Tuuli oli kääntynyt eteläkaakkoon ja heikentynyt, lämpöä oli 7 astetta. Päivällä vähän staijia luotsiasemalla ja itä-eteläosan kierros sekä vähän kyläalueellakin. Mainittavimmat havainnot olivat sarvipöllö, lapasotka, harmaahaikara, lehtokurppa, luotokirvinen, niittykirvinen, 5 peukaloista, rautiainen, 3 punarintaa, laulurastas ja 2 punakylkirastasta. Kashmirinuunilintua yritin pitkään löytää sateen loputtua itärannalta, mutta ei jälkeäkään. Merivesi oli yön aikana noussut ja linnun eiliset ruokailupaikatkin olivat nyt veden vallassa. Aamulaivalla mantereelle lähtivät Lahtonen, Lindroos, Hyvärinen ja Järvinen.

YKSI LUOTOKIRVINEN ON VIEHÄTTYNYT KYLÄN TALOJEN KATTOIHIN
YKSI LUOTOKIRVINEN ON VIEHÄTTYNYT KYLÄN TALOJEN KATTOIHIN

Sunnuntaina 12.11.2017 sateli tihkua/heikkoa sadetta ajoittain pitkin päivää voimistuvan (8-12 m/s) luoteistuulen siivittämänä. Lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijia runsas tunti aamulla luotsiasemalla ja koko saari tuli kierrettyä. Mainittavimpia havaintoja olivat harmaahaikara, 14 allia, 2 naurulokkia, taivaanvuohi ja Trattenin rannassa aamulla ruokailleet 27 merisirriä. Saaressa oli luotokirvinen, niittykirvinen, 11 kottaraista, 45 räkättiä, punakylkirastas, 3 peukaloista, 2 rautiaista ja itärannalle ilmestynyt tiltaltti. Humeista ei tänäänkään havaittu enää vilaustakaan. Päivällä lähtivät mantereelle Granroth, Kilpeläinen, Suominen ja Vilen. Itsekin lähden huomenna joksikin aikaa mantereelle.

MERIMETSO PYYDYSTELI TÄNÄÄN AHVENIA FLADANILLA
MERIMETSO PYYDYSTELI TÄNÄÄN KALOJA FLADANILLA

Maanantaina 13.11.2017 laiva lähti klo 14 ja aamupäivä kului pääosin kotihommissa ja tavaroita pakaten. Sadekuuroja tuli edelleen tiuhaan tahtiin ja puhalsi navakkaa luoteistuulta. Tunnin staiji luotsiasemalla tuotti mm. 5 mustalintua, riskilän ja yksinäisen merisirrin Pattskärin N-pään luodoilla. Kylällä näkyi mm. rautiainen ja punakylkirastas, itärannalla luotokirvinen. Jarkko Malin lähti myös mantereelle, laivamatkalla ei nähty mainittavaa. Turussa olin klo 19.30. Taitaa olla pitkästä aikaa sellainen tilanne, ettei saaressa ole yhtään lintuharrastajaa…

MUUTAMA PUNATULKKU ON NÄKYNYT PÄIVITTÄIN
MUUTAMA PUNATULKKU ON NÄKYNYT PÄIVITTÄIN
VIHERPEIPOT PITÄVÄT RUUSUNMARJOISTA
VIHERPEIPOT PITÄVÄT RUUSUNMARJOISTA

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...