Viileästä Norjasta helteiseen Suomeen

Torstai 25.6.2009 oli jälleen hieno loma- ja kuvauspäivä! Lähdimme aamulla kohti Varanginvuonon perukkaa kauniissa ja tyvenessä pilvipoutasäässä, ajoimme Skiippagurraan ja sieltä Tenojokivartta kohti nimikkovuonoamme eli Tenovuonoa. Matkalla saimme sadetta mutta Tenovuonolla ripottelu loppui ja aurinkokin välillä pilkisteli. Ilma oli lämmennyt 14 asteeseen. Retken toinen tunturihaukka lennähti lyhyesti vuonon alkupään tunnetuilla rustikallioilla mutta katosi pian jyrkänteiden taakse. Jatkoimme Hoyholmenin alavalle niitty- ja hiekka-alueelle, jossa näimme mm. 2 ristisorsaa, merikotkan, 4 jouhisorsaa, n. 60 riskilää, 6 lapinsirriä ja parkkialueen luona varoittelevan lapinkirvisparin, jota pääsimme mukavasti kuvaamaan. Kovasti odotettu laji siis löytyi kameran eteen! Tapasimme paikalla myös Martti Hagmanin, Tenovuonon perukassa asuvan luontokuvaajan, jolta saimme hyviä vinkkejä matkaa varten.

lapi

Matka jatkui ylänköalueen yli kohti Jäämerta ja ylhäällä nähtiin mm. tunturikihu, kaakkuri, 3 metsähanhea ja ampuhaukka. Kongsfjordissa käytiin kahvilla ja vohvelilla runsaasti ”koristellussa” kahvilassa ja pysähdyksiä teimme rannalla mm. saksalaisten aikanaan raskaasti linnoittamassa Veinesin niemessä, Nynesetin niemessä ja vähän pidempään tosi hienolla paikalla olevalla Kjolnesin majakalla, jossa kävimme ylhäällä majakkatornissa, tutustuimme majoitustiloihin ja joimme makoisat iltapäiväkaffet. Merilintuja nähtiin runsaasti muttei nyt kummempaa uutta tälle matkalle. Päätepisteenämme oli Berlevågin kylä, jossa yövyimme kodikkaassa pensionaatissa, jonka pihalla on myös camping-paikka. Turisteja ei ollut mitenkään häiriöksi asti. Ennen iltapuuhia teimme vielä 40 km ajon Tenovuonon suulle, Store Molvikiin, jossa ilta-auringossa ihastelimme upeita maisemia ja hienoja iltavaloja. Kaakkuri lenteli täälläkin, 5 kapustarintaa ja lammessa uiskenteli jouhisorsaemo poikasineen..

norjamaja

Perjantaina 26.6.2009 söimme pensionaatissa maukkaan aamiaisen ja lähdimme ajelemaan puolipilvisessä ja tuulisessa säässä kohti Suomea. Berlevågin ylätasangolla nähtiin mm. vesipääsky, muutaman pikku sadekuuron lomassa. Palattiin aina Varangerbotniiin saakka, jossa tankattiin taas 35 litraa dieseliä 760 km ajon jälkeen. Jatkettiin Kirkenesin tietä rajan yli Näätämöön ja sieltä Sevettijärvelle. Matkalla nähtiin mm. merikotka ja reissun ekat 2 piekanaa. Niukassa ovat myyränpurijat tänä kesänä. Sevettijärvellä tutustuttiin paikalliseen baariin (huomasi että ollaan Suomessa!) sekä hienoon kolttasaamelaisten taloon ja tapakulttuuriin. Vierailtiin myös kolttien hautausmaalla – vaikuttava paikka. Illaksi matkattiin Inarinjärven pohjoispuolitse Inariin, jossa majoituttiin tosi mukavaan Villa Lancaan, jota Raspin Pertti oli meille suositellut – eikä turhaan! Illallinen alakerrassa oli verrattoman makoisa. Vasta tänään kohdattiin koko lomamatkan ensimmäiset hyttysparvet mutta Inarissa lämpöä olikin jo 23 astetta.

virtava

Lauantai 27.6.2009 oli pääosin matkapäivä etelään. Ajeltiin puolipilvisessä kelissä, muutaman sadekuuron höystämänä, Sodankylään ja kauppaan. Jatkettiin Luoston ja Pyhätunturin kautta Sallaan, jossa tutustuttiin arkkitehtonisesti merkittävään Sallan kirkkoon. Automatkalla ei nähty hiirihaukkaa kummempaa. Pidempi pysähdys tehtiin Oulangan kansallispuistossa, jossa käytiin katsomassa kuulua Kiutaköngästä lähes helteisessä säässä. Nähtiin mm. 3 koskikaraa sekä virtavästäräkin lentopoikanen. Laji on siis pesinyt paikalla. Kaukaa napsastiin jokunen kuvakin. Jatkettiin vielä illalla etelämmäs – Kuusamon kirkonkylän kautta Taivalkosken Kylmäluomalle, jossa majoituttiin mukavaan pikku mökkiin harjumännikköön järven rannalle. Outi kävi iltauinnillakin.

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...