Vilkasta syysmuuttoa

Maanantaina 28.9.2020 oli turistikeli – aurinkoista, lämpöä 15 astetta ja itätuulta 7-8 m/s. Stajia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin päivällä muutama tunti pihalla ja Kappelin kalliolla. Saari kierrettiin. Lintuja oli eilistä vähemmän, mutta kohtalaisesti kuitenkin. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, silkkiuikku, 20 mustalintua, 2 merihanhea, nuori selkälokki ja petolintuja kalasääski, ruskosuohaukka, 5 sinisuohaukkaa, 26 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa, 4 ampuhaukkaa, muuttohaukka ja mehiläishaukka. Saaressa nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, isolepinkäinen, käpytikka, 2 tundrakurmitsaa, kapustarinta, tylli, 2 lehtokurppaa ja Japi näki helikopterikentän reunalta nousseen heinäkurpan. Pikkulinnuista mainittavia olivat 35 kuusitiaista, 8 puukiipijää, 45 peukaloista, 5 haarapääskyä, 10 tiltalttia, 5 metsäkirvistä, 6 kangaskiurua, 37 kulorastasta, sinirinta, 4 leppälintua, 2 kirjosieppoa ja 3 pikkusieppoa. Mantereelle lähtivät Haikonen, Marjokorpi ja Heiskanen ja saareen saapuivat mm. Esa Helander, Juha Saarnio ja Petri Helminen.

PUUKIIPIJÖITÄ ON ILMESTYNYT SAAREEN
PUUKIIPIJÖITÄ ON ILMESTYNYT SAAREEN

Tiistaina 29.9.2020 oli oikea lintuilma – pilvistä, aamulla vähän tihkusadetta, heikko (3-5 m/s) etelälounainen tuuli ja lämpöä 15 astetta. Staijia luotsiasemalla aamupäivällä sateen jälkeen n. 2 tuntia ja iltapäivällä myös pari tuntia, muuten kompattiin huolellisesti saarta. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 2 kuikkaa, silkkiuikku, 267 haapanaa, 1680 allia, 320 mustalintua, 25 pilkkasiipeä, 2 ruokkia, 4 sepelhanhea, 41 valkoposkihanhea, 177 metsähanhea, 7 merihanhea ja 153 A/B:tä. Petolintuja havaittiin 10 varpushaukkaa, 3 sinisuohaukkaa, ruskosuohaukka, 3 ampuhaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja muuttohaukka ja kahlaajia suokukko, 4 kapustarintaa, 2 valkovikloa, 2 taivaanvuohta, jänkäkurppa ja lehtokurppa.

KUUSITIAISVAELLUS JATKUU
KUUSITIAISVAELLUS JATKUU

Pikkulintuja oli mukavan runsaasti saaressa pudotuskelin myötä, mm. 1200 hippiäistä, 65 tiltalttia, pajulintu, 530 kuusitiaista, 7 leppälintua, hernekerttu, sinirinta, harmaasieppo, kirjosieppo, 10 puukiipijää, 3 kivitaskua, kangaskiuru, nokkavarpunen, 40 peukaloista, 10 metsäkirvistä ja jälleen naaraspukuinen sinipyrstö, jonka Lintulan Timo löysi illansuussa koulun lepikosta. Piilotteleva lintu ei oikein antautunut kunnolla kuvattavaksi, mutta ainakin useimmat pääsivät Tarsigerin taas näkemään. Jo neljäs sinipyrstö tänä syksynä Utössä, hyvä pesimävuosi heijastuu vahvasti muuttavien määriin. Muita havaintoja olivat vielä 10 harmaahaikaraa, käpytikka ja isolepinkäinen.

PAJULINTUJA ON NÄHTY VIELÄ MUUTAMA
PAJULINTUJA ON NÄHTY VIELÄ MUUTAMA

Keskiviikkona 30.9.2020 oli taas ns. turistikeli – aurinkoista, lämpöä 15 astetta ja heikkoa (3-4 m/s) etelä-, myöhemmin itätuulta.  Iltapäivällä oli hetken aikaa sumua. Staijia pari tuntia luotsiasemalla ja vähän iltapäivällä, saari kompattiin, mutta linnut olivat paljon vähentyneet kirkkaan yön myötä. Muutolla nähtiin mm. kuikka, 6 metsähanhea, 24 varpushaukkaa, 6 sinisuohaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa ja kalasääski. Saaresta löytyi mm. 3 harmaahaikaraa, 3 suosirriä, taivaanvuohi, 2 isolepinkäistä ja huuhkaja (aamulla Ormskärillä). Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 2 pajulintua, 15 tiltalttia, 50 rautiaista, 15 peukaloista, 200 hippiäistä, 60 kuusitiaista, leppälintu, sinirinta, pikkusieppo, hernekerttu, haarapääsky, 3 kivitaskua, 3 metsäkirvistä, kangaskiuru, isokäpylintu, pikkukäpylintu ja nokkavarpunen. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Timo Lintula ja Petri Helminen ja saareen saapui uutta lintuväkeä, ainakin Rami Metsäranta, Petri Ahti, Ilkka Laitinen, Erkki Jokinen, Harri Kullberg, Petri Tanner ja Eero Honkanen.

HIPPIÄINEN ON TÄMÄN AJANKOHDAN RUNSAIN PIKKULINTU
HIPPIÄINEN ON TÄMÄN AJANKOHDAN RUNSAIN PIKKULINTU

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...