Vuodenvaihdetta Utössä

Vuodenvaihdetta 2008-2009 lähdettiin totutusti viettämään Utöseen, matkassa lisäkseni tietysti Outi ja vieraina Sara ja Juha, viimevuotiseen tapaan. Matkaan lähdettiin 31.12. Nauvosta m/s Eivorilla, ostoksia toki tehtiin vielä Nauvon kirkonkylässä. Laiva oli täynnä väkeä, mm. Utöseen tuli 60-70 henkeä! Lintuharrastajia ei näkynyt tässä joukossa, mutta Jurmoon meni Ali-Eskolan Hannu vaimonsa kanssa. Tuuli oli navakka 12-13 m/s lännestä, taivas pilvetön, pakkasta 2 astetta ja taivaalla hienosti vierekkäin kuunsirppi ja Venus, todella kirkkaan kuulaina. Matkalla nähtiin mm. 3 merikotkaa, 7 tukkasotkaa ja Nötössä 5 paikallista laulujoutsenta sekä n. 30 telkkää. Utöseen saavuttiin klo 17.20 ja ilta kului mukavasti hyvässä seurassa. Puolenyön aikaan käytiin majakalla ilotulitusta katsomassa mutta kovan tuulen takia raketit tuntuivat lentävän vähän mihin sattuu. Hotellinkin ilotulitus oli vaatimattomampi kuin viime vuonna, ehkä hyvä näin.

urpi

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2009 oli ihan mukava ulkoiluilma – aamupäivä aurinkoista, myöhemmin lumi- ja raekuuroja, pakkasta 1-2 astetta ja tuuli pohjoisesta 5-8 m/s. Leppoisaa kiertelyä saarella, Sara ja Juha lähtivät mantereelle klo 13. Vuodenpinnoja näkyi tänään 23, joista mainittakoon mm. 2 merimetsoa, 2 allia, n. 25 telkkää, merikotka, 7 naurulokkia ja 3 riskilää. Saaressa mm. 5 tilheä, peräti 7 peukaloista (lähinnä saunalahden reunalla ja itäniityllä), 2 punarintaa, 3 mustarastasta, 6 räkättirastasta, punakylkirastas, 4 peippoa ja 3 urpiaista. Merivesi alhaalla mutta itäniitty mennyt jäähän, maassa ohuelti lunta. Illalla kova pohjoistuuli ja ilma kylmenee edelleen.

maisemau

Perjantai 2.1.2009 oli valojen puolesta hieno päivä! Tumman meren ylläliikkuneet mahtavat lumisateet ja raekuurot sekä ajoittain kelmeänä näkyvä aurinko vuorottelivat hienolla tavalla tarjoten paljon kuvausmahdollisuuksia. Pakkasta koko päivän 2-3 astetta, tuuli NW 1-7 m/s ja näkyvyys usein lumisateen takia huono. Muutaman sentin lumipeite peitti kauniisti koko saaren. Staijausta ja komppausta ja paikalle saapuivat iltapäivällä myös Jari Lagerroos, Kari Kekki, Juha Järvi, Jani Vastamäki ja Arto Kaituri sekä kolme muuta lintuharrastajaa. Mantereelle lähti pari lintupariskuntaa, mm. Olli Sillanpää vaimonsa kanssa. Tänään havaittiin 30 lajia, merellä mm. 3 tp-kaakkuria, 6 merimetsoa, 13+6 laulujoutsenta lounaaseen (+ sp 15+5), tukkasotka, pilkkasiipi, 4 tukkakoskeloa, 22 naurulokkia, n. 60 kalalokkia, 4 riskilää ja 3 tp-ruokkia. Merikotkia oli tänään 5, lisäksi saaressa paikallisina mm. 10 tilheä, 4 peukaloista, 2 punarintaa, mustarastas, 8 räkättiä, punakylkirastas, 2 peippoa ja urpiainen. Saunalahdella pienen sulan varrella oli peräti 3 taivaanvuohta. Iltapäivällä oltiin Outin kanssa syömässä hotellilla ja ilta kului leppoisasti kotosalla. Pari päivää ollaan vielä saaressa ja sitten taas mantereelle.

pun

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...