Vuodenvaihe lähestyy Utössä

Maanantaina 28.12.2015 oli aika taas palata Utöhön. Ilma oli mitä kaunein – pilvetöntä, lähes tyventä ja mantereella jopa 10 astetta pakkasta mutta merellä nollassa ja jopa hiukan plussalla. Ajeltiin aamulla Nauvoon, jossa tutusti ohjelmana kauppa sekä kahvi kunnes siirryttiin m/s Eivoriin. Väkeä tuli aika reippaasti, mm. neljä ornia Jurmoon. Nauvon kk:ssa näkyi 14 harmaahaikaran parvi lennossa ja myöhemmin puissa istumassa, lahti alkaa jo jäätyä. Matkalla nähtiin mm. riskilä, 5 laulujoutsenta ja 3 merikotkaa. Utöhön saavuttiin klo 15.45, auringonlaskun aikaan. Saaressa olivat lintuja katsomassa Riku ja Päivi Lumiaro sekä Sami Kiema ja Henriika Haapakoski.

MERELLÄ SEILAA LUMIKUUROPILVIÄ
MERELLÄ SEILAA LUMIKUUROPILVIÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 29.12.2015 oli hieno retkipäivä – puolipilvistä, aamupäivällä lähes tyventä (myöhemmin SE-tuuli 4-5 m/s) ja lämpöä 2 astetta, hyvä näkyvyys. Tänään oli ohjelmassa talvilintulaskenta eli ensin parin tuntia staijia luotsiasemalla ja sitten koko saaren kierros. Hyvä lintupäivä tuotti kaikkiaan 40 lajia ja 659 lintuyksilöä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kuikka, 70 laulujoutsenta (+45 sp), 17 kyhmyjoutsenta, 27 merimetsoa, 141 allia, 18 mustalintua, pilkkasiipi, 6 tukkakoskeloa, 2 haahkaa, 75 telkkää, 12 riskilää, naurulokki ja Bådanilla 3 merisirriä.

SAARESSA ON VIELÄ USEITA PEUKALOISIA
SAARESSA ON VIELÄ USEITA PEUKALOISIA

Saaresta löytyi mm. taivaanvuohi, huuhkaja (aamulla Kobbanilla), 5 räkättiä, 3 mustarastasta, 5 peukaloista, 12 tilheä, 2 kangaskiurua, kiuru, niittykirvinen, järripeippo, 6 peippoa, 2 pikkuvarpusta ja kuusitiainen. Lisäksi aamulla istuskeli muuttohaukka jonkin aikaa vakiopaikallaan Knivskärin tutkamerkillä. Monipuolinen talvipäivä lintujen parissa!

ITÄRANNALLA VIIVYTTELEE NIITTYKIRVINEN
ITÄRANNALLA VIIVYTTELEE NIITTYKIRVINEN

Keskiviikkona 30.12.2015 taivas oli mennyt pilveen ja lounaistuuli oli voimistunut navakaksi – 10-13 m/s. Lämpöä oli 3 astetta. Staijia tunnin verran mutta merellä oli nyt hiljaista, itäosat myös kierrettiin. Näimme mm. 2 kangaskiurua, kiurun, niittykirvisen, 4 peukaloista, tilhen, 2 räkättiä, 2 mustarastasta, urpiaisen, vihervarpusen ja 2 pikkuvarpusta. Lumiarot ja Kiema & Haapakoski lähtivät mantereelle ja saarelle saapui lintuporukkaa Sällylän Seppo, Hyvärisen Ismo, Tammeron Heidi ja Saarnion Japi ja Tarja. Satamaan saapui näin keskitalvellakin pari purjevenettä.

ITÄRANNAN KIURU ON TOSI ARKA JA PAREMPAA KUVAA EN OLE VIELÄ SAANUT
ITÄRANNAN KIURU ON TOSI ARKA JA PAREMPAA KUVAA EN OLE VIELÄ SAANUT

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...