Syysmuutto viriää Utössä

Keskiviikkona 28.7.2010 oli vaihtelevaa säätä, enimmäkseen kuitenkin aurinkoista ja tuuli pohjoisessa. Aamulla tunti luotsilla, itärannalla tänään kaksi käyntiä – toinen Esa Halsinahon kanssa. Kahlaajia näkyi mm. 2 metsävikloa, 5 valkovikloa, 3 pikkukuovia, punakuiri, suosirri (vain yksi!), 4 isokuovia, 40 muuttavaa meriharakkaa (3a) ja 2 jänkäsirriäistä päivällä itäpään kannaksella. Muista havainnoista mainittakoon harmaahaikara, tuulihaukka, 2 ruokkia, käki ja kirjokerttu rätisi nyt museon nurkilla. Aamulla naarashaahkoja muutti kohtalaisina parvina lounaaseen, yhteensä n. 320 yksilöä. Brita näki tänään jalkapallokentän lähellä suopayrteissä 3 etelänpäiväkiitäjää. Illalla tutustuttiin Outin kanssa uudelleen Utön museoon – mielenkiintoista.

suok
Suokukkoja levähtää levävalleilla päivittäin

Torstai 29.7.2010 oli taas hieno kesäpäivä – sää tosin ajoittain sateinen, ukkostakin, mutta myös poutajaksoja ja illalla aurinkoakin. Ilma kostea ja lämmin. Aamulla staijausta luotsiasemalla n. 1,5 tuntia, mukana Arto Keskinen ja turkulainen lintuharrastajapariskunta. Päivällä saaren kiertelyä ja illalla kuvausta itärannalla. Lintuja ihan mukavasti – mm. pikkukuovi, 14 valkovikloa, 3 mustavikloa, 5 metsävikloa, n. 56 liroa, kapustarinta, 3 suokukkoa, 3 taivaanvuohta, 5 töyhtöhyyppää ja sokerina aamulla klo 07.45 hienosti eteläniemeä pitkin lounaaseen muuttanut mustapyrstökuiri! Taas napsahti meikäläiselle saarenpinna (no. 237), odotettu toki. Itärannalla oleskeli tänään pitkästä aikaa myös vp-kuovisirri. Muita havaintoja olivat varpushaukka, 3 tuulihaukkaa, 2 käkeä, 2 käenpiikaa, 10 törmäpääskyä, 2 kirjokerttua (museon luona, ainakin toinen juv) ja harmaahaikara. Iltahämärissä saapui vielä Ruotsista päin 14 harmaahaikaran parvi, joka laskeutui yöpymään Ormskäriin. Hyvä heinäkuinen lintupäivä! Liina ja Lotta lähtivät tänään mantereelle m/s Aspöllä ja itse istuimme iltaa Halsinahojen mukavassa paatissa.

satama
Satamassa on riittänyt veneilijöitä, monista maista

Perjantaina 30.7.2010 puhalsi koko päivän kova etelätuuli, enimmillään n. 15 m/s. Muuten puolipilvistä, sateetonta ja lämmintä. Lintuja eilistä niukemmin, aamulla staijausta plus komppausta. Kahlaajia nähtiin mm. 2 pikkukuovia, 3 isokuovia, 3 kapustarintaa, 3 suokukkoa, 3 valkovikloa, kuovisirri edelleen, 3 suosirriä, nuori pikkutylli, metsäviklo ja 13 liroa. Muita haviksia olivat mm. 7 ruokkia, teerinaaras, 3 tuulihaukkaa, rytikerttunen, 2 törmäpääskyä, 2 käkeä ja pikkukäpylintu. Lisäksi kirjokertut – 1ad ja 2 juv – olivat edelleen pihamme lähettyvillä koko päivän. Satamassa alkaa olla taas tilaa – loman loppu häämöttää monella.

punaku
Punakuireja on viihtynyt saaren rannoilla

Lauantaina 31.7.2010 kova etelälounainen tuuli jatkui – aamupäivällä 15-16 m/s, illalla 12 m/s. Puolipilvistä ja lämpöä 20 astetta. Komppausta ja illalla vähän staijausta luotsiasemalla, Öhmanin Ossi saapui eilen illalla saareen tuoreena aviomiehenä – kohotettiin nelisin maljat tapahtuman kunniaksi! Tänään mm. kahlaajia 57 suosirriä, kuovisirri ja lapinsirri itärannalla, 4 suokukkoa, 3 valkovikloa, metsäviklo, 8 pikkukuovia, 24 liroa ja 2 kapustarintaa. Muuten nähtiin mm. 3 tuulihaukkaa, 2 käkeä (toinen punaruskea), räyskä, 2 ruokkia, 2 pikkukäpylintua, 2 sirittäjää (pesineet?) ja 2 kirjokerttua (ad-naaras ja juv). Tiiroja valui taas kovassa tuulessa etelään, illalla laskin luotsiasemalta puolessa tunnissa n. 160 yksilöä.

metsav
Metsäviklot muuttavat nyt

Sunnuntaina 1.8.2010 oli aika palata mantereelle – hieno kesälomajakso Huippuvuorilla ja Utössä on ohi. No, kohta toki tänne saareen taas takaisin… Tänään puolipilvistä, tuuli oli hellittänyt n. 6m/s ja siksi taas aamulla staijausta luotsiasemalla. Ennen lähtöä mantereelle m/s Aspöllä klo 13 nähtiin mm. 11 ruokkia, 3 mustalintua, 2 nuorta pikkulokkia, 32 suosirriä, 3 pikkukuovia, 3 valkovikloa, suokukko, 4 tuulihaukkaa, 2 käkeä, 3 sirittäjää, pajulintu, 3 pikkukäpylintua, kirjokerttu ja 2 punavarpusta. Ossi löysi puoliltapäivin vielä koiras-mustaleppälinnun eteläniemen tien varrelta. Turkuun saavuttiin jo klo 17.30, lossijonoja ei yllättäen ollut juuri lainkaan.

aalto
Navakka etelälounainen tuuli nosti parina päivänä komeaa aallokkoa

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.