Rariovi pamahti auki

Torstaina 17.10.2019 oli hämärä syyspäivä – aamulla vähän sadetta, myöhemmin matalaa ja paksua pilveä, itätuulta 7-11 m/s ja lämpöä 8 astetta. Staijia hyvin niukasti, mutta saarta kompattiin ahkerasti. Muuttavana nähtiin mm. 254 sepelhanhea, 500 A/B, varpushaukka ja 2 sinisuohaukkaa. Saaresta löytyi mm. harmaahaikara, jänkäkurppa, 9 taivaanvuohta, 2 lehtokurppaa, suopöllö, sarvipöllö, 2 isolepinkäistä, 3 närheä, naaras pikkutikka ja mustavaris. Eilinen nuori muuttohaukkakin nähtiin jälleen. Pikkulintuja havaittiin mm. 5 kangaskiurua, 3 nokkavarpusta, 5 mustapääkerttua, 5 tiltalttia, 6 pikkuvarpusta, 10 pyrstötiaista, 20 tilheä, metsäkirvinen ja lapinsirkku. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. yli 10 Pirkanmaan lintuyhdistyksen ornia.

PUNAKYLKIRASTAIDEN MUUTTO ON MYÖS VAUHDITTUNUT

PUNAKYLKIRASTAIDEN MUUTTO ON MYÖS VAUHDITTUNUT

Perjantaina 18.10.2019 oli heikkoa etelälounaista tuulta (3-7 m/s), pilvistä ja lämpöä runsaat 11 astetta, ei sadetta. Rarikeli. Staijia niukasti, mutta saarta kierrettiin koko valoisa aika. Vuorokausi alkoi kaulushaikaralla, jonka Kimmo kuuli yömuutolla Enskärillä n. klo 01 aikaan – syksyn toinen. Merellä/muutolla nähtiin mm. 440 valkoposkihanhea, 210 tundrahanhea, 3 kuikkaa, 2 kaakkuria, 8 pilkkasiipeä ja sinisuohaukka. Pattskärin luodoilla piipersi illansuussa 6 merisirriä. Saaressa oli hyvän muuttoyön jäljiltä mukavasti lintuja, mm. 2 sarvipöllöä, 2 isolepinkäistä, 3 närheä, taivaanvuohi, lehtokurppa, luhtakana ja pikkulintuja mm. 2 pikkuvarpusta, 11 kangaskiurua, nokkavarpunen, ainakin 12 tiltalttia, syksyn neljäs taigauunilintu ja 3 mustapääkerttua.

SARVIPÖLLÖT YLEENSÄ PIILOTTELEVAT OKSIEN SUOJASSA

SARVIPÖLLÖT YLEENSÄ NUKKUVAT OKSIEN SUOJASSA

Päivällä luotsiaseman pohjoispuolen katajikosta löytyi tulipäähippiäinen, joka näyttäytyi vajaalle kymmenelle havainnoitsijalle ennen katoamistaan. Lintu löytyi kuitenkin iltapäivällä hetkeksi uudelleen meidän talomme merenpuoleiselta sivustalta pihlajasta ja katajasta, kunnes taas katosi. Uusi pihalaji ja saaren neljäs tulipää. Varsinainen pommi jysähti kuitenkin illansuussa, kun Kesnäsin kärjen lammen rantapuskista löytyi siperianuunilintu, saaren historian toinen. Lintu näyttäytyi muutamaan otteeseen ennen pimeän tuloa pienehkölle porukalle. Molemmat rarit – tulipään ja schwarzin – löysi ja hienosti myös kuvasi Peunan Antti. Mannaa meille muillekin, jotka näimme lajit, vaikka me muut emme onnistuneetkaan kuvia saamaan. Aamulla lähtivät mantereelle Sintosen Antti, Kai Hilditch sekä Varesvuon Markus ja Minna ja illalla saapui mm. Arto Keskinen.

siperianuunilintu_Antti_Peuna

PEUNAN ANTIN HIENOT KUVAT PERJANTAIN SIPERIANUUNILINNUSTA JA TULIPÄÄHIPPIÄISESTÄ.

LÖYTÄJÄN ELI ANTTI PEUNAN OTTAMAT HIENOT KUVAT PERJANTAIN SIPERIANUUNILINNUSTA JA TULIPÄÄHIPPIÄISESTÄ – ANTILLE KIITOS!

Lauantaina 19.10.2019 aamulla satoi, mutta sade loppui klo 9 mennessä. Loppupäivä oli puolipilvinen ja tuulinen (lounas 10-14 m/s), lämpöä oli 12 astetta. Staijia ja komppausta koko valoisa aika. Merellä/muutolla nähtiin mm. 6 sepelhanhea, 162 tundrahanhea, 90 A/B, 51 haapanaa, 4400 allia, 4 Gaviaa, silkkiuikku, 14 mustalintua, 2 ruokkia, 2 pikkulokkia, 2 varpushaukkaa, sinisuohaukka, ampuhaukka ja nuori muuttohaukka. Kimmo näki majakalta päivällä etelään matkanneen 1kv pikkukajavan. Saaresta löytyi kaikenlaista, mm. 2 närheä, 2 isolepinkäistä, 2 lehtokurppaa, 2 mustapääkerttua, 15 tiltalttia, 4 pikkuvarpusta, 5 kangaskiurua, leppälintu, lapinsirkku, 3 nokkavarpusta ja Ormskärillä näyttäytynyt sepelrastas. Aikaisin aamulla Laaksosen Juha näki uudelleen eteläkärjessä siperianuunilinnun, mutta tietääkseni siitä ei myöhemmin tehty havaintoa. Kävipä schwarzia yrittämässä turhaan n. 10 hengen bongariporukkakin taksiveneellä mantereelta. Tulipäähippiäinen (ainakin yksi) nähtiin tänäänkin – aamupäivällä itärannan polun varren katajissa ja myöhään iltapäivällä vähän pidempään hotellin portin luona katajissa ja pihlajissa. Vaikea sanoa onko lintuja yksi vai kaksi, kuvien mukaan ainakin iltapäivän lintu näytti kovin samanlaiselta kuin eilinen yksilö. Mantereelle lähti aamulla Petri Laine, Lauri Nikkinen ja Ari Vesanto ja illalla saareen saapui ainakin Jarmo Laine ja Matti Haikonen.

VALKOPOSKIHANHIA MUUTTAA TÄÄLLÄ ENITEN ITÄTUULILLA

VALKOPOSKIHANHIA MUUTTAA TÄÄLLÄ ENITEN ITÄ- JA KAAKKOISTUULILLA

Sunnuntaina 20.10.2019 oli pilvistä ja sateista. Aamulla heikkoa etelätuulta, myöhemmin kaakkoistuulta 8 m/s. Lämpöä oli 11 astetta. Staijia tunnin verran aamulla, saarikomppausta enemmänkin, vaikka märkää oli…  Nähtiin tänään mm. 3 harmaahaikaraa, 12 mustalintua, sinisuohaukka, 4 varpushaukkaa, huuhkaja, 2 närheä, pikkutikka, isolepinkäinen ja jälleen helmipöllö Gamla Postenilla.  Pikkulintujakin löytyi ihan mukavasti, mm. 9 tiltalttia, 3 mustapääkerttua, 5 kangaskiurua, pulmunen, syksyn eka vuorihemppo, kuusitiainen, myöhäinen kivitasku ja lapinkirvinen, sekä hotellialueella naaraspukuinen mustaleppälintu. Jarmo Laine näki aamulla hotellialueella myös syksyn viidennen taigauunilinnun. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, lintuväkeä mm. Pirkanmaan lintuyhdistyksen porukka, eilisestä bongariporukasta yöksi jääneet Granroth, Kilpeläinen ja Lonka sekä lisäksi Outi plus Öhmanin Ossi perheineen, Kuusiston Kimmo ja Peunan Antti.

PUNATULKKU SYÖMÄSSÄ VESISATEEN KASTELEMIA PIHLAJANMARJOJA

PUNATULKKU SYÖMÄSSÄ VESISATEEN KASTELEMIA PIHLAJANMARJOJA

SEPELKYYHKYJÄ ON OLLUT UTÖSSÄ TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN TÄNÄ SYKSYNÄ

SEPELKYYHKYJÄ ON OLLUT UTÖSSÄ TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN TÄNÄ SYKSYNÄ

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.