Kesäkauden viimeisiä, talviaika alkoi

Torstaina 27.10.2010 lähdin aamulla kohti Utötä, lännestä saapuva saderintama oli odotettavissa tälle päivälle. Nauvossa hoitui tuttu kauppa ja kahvikuppi, nyt m/s Eivorille kertyi melko maltillisesti väkeä aiempiin syysviikonloppuihin verrattuna. Lintuharrastajia oli matkassa Helanderin Esa ja Saarnion Juha sekä Ari Ahtiainen ja Kaj Hellsten, kaikki Utöseen. Sateen takia lintuja oli niukasti näkyvillä mutta havaittiin kuitenkin mm. Gavia ja pikkulokki Bokullan luona, 19 muuttavaa laulujoutsenta Pärnäisissä sekä nuori maakotka hienosti Aspössä, vesisateessa tosin. Utöseen saavuttiin klo 16.15 ja sumun takia oli jo hämärää – pieni kierros ei tuottanut peukaloista ja pikkuvarpusta kummempaa. Alkuviikollahan saaressa oli nähty mm. kashmirinuunilintu, joka oli pitkään pyörinyt myös meidän pihamme reunapuissa… Saaressa oli paikalla orneja Laaksosen Juha, Knaapi ja Laitinen, Tittosen Jouni, Sällylän Seppo, Kuuselan Arska, Holvitien Mikko ja Öhmanin Ossi.

MAJAKAN VALOT PYYHKIVÄT PIMEÄÄ SYYSYÖTÄ

Perjantai 28.10.2011 oli vaisu lintupäivä. Sää oli sumuinen, tuuli etelässä ja vähitellen voimistuva (illalla jo 12 m/s), lämpöä oli 10 astetta. Saaren lintumaailma oli hiljainen ja merelle näkyi kehnosti. Päivän mainittavimmat havainnot olivat lapasotka, sinisuohaukka, ampuhaukka, varpushaukka, 2 teertä, sarvipöllö, lehtokurppa, pikkulokki, myöhäinen 1kv selkälokki, 3 tiltalttia, kuusitiainen, 4 puukiipijää, 12 pikkuvarpusta ja 10 peukaloista. Aloittelin tänään talviruokintaa. Aamulaivalla lähtivät mantereelle Kuusela, Sällylä ja Tittonen ja iltalaivalla saapui V-V Salonen sekä ”järvipeippojen” porukka Jukka Brunell, Ilkka Reittilä, Jukka Sirviö, Ilpo Hall ja Mika Hermas.

JÄRRIPEIPPOJA ILMESTYI HETI RUOKINNALLE

Lauantaina 29.10.2011 taivas oli selkeä, näkyvyys hyvä ja länsituuli liikkui leppoisasti vain 5-7 m/s, illalla taas enemmän. Nyt oli lintuja mukavasti liikkeellä, lajeja kertyikin tänään 66. Muuttavana mainittakoon mm. 2 Gaviaa, 39 merimetsoa, 36 allia, 159 pikkulokkia, 5 riskilää ja myöhäinen kapustarinta. Aamulla muutti Patteriniemen editse tämän syksyn jo kolmas pikkukajava, 1kv lintu lounaaseen klo 9.10-9.20. Petolintuja havaittiin 5 merikotkaa, sinisuohaukka, kanahaukka, 4 varpushaukkaa, piekana ja hienosti syksyn toinen nuori maakotka. ”Makon” löysin kesken päiväkahvihetkeni lepäilemästä Kobbanin kalliolta, josta se lähti lentoon ja paineli matalalla Kattrumpanin yli merelle lounaaseen – minulle harmillisesti vastavalon puolelta mutta onneksi Kesnesistä Brunellin Jukka ym saivat siitä ”ruuduntäydeltä” kuvat. Pikkulintujakin oli aika hyvin liikkeellä, mm. 25 niittykirvistä, 180 tilheä, 10 peukaloista, 4 rautiaista, 15 punarintaa, 130 räkättiä, kulorastas, 2 mustapääkerttua, 2 tiltalttia, kuusitiainen, 6 puukiipijää, 2 tikliä, 6 Loxiaa ja 60 punatulkkua. Päivän yllätys oli taviokuurna, jonka Holvitien Mikko löysi ja kuvasi koulun lähellä mutta katosi pian ja vain Laaksosen Juha ja Knaapi ehtivät linnun havaita. Vasta 5. havis Utöstä! Mainittakoon vielä mm. 1kv selkälokki edelleen, sarvipöllö sekä naaraspukuinen mustaleppälintu, joka oleskeli Kattrumpanin kallioilla. Hyvä lintupäivä.

MULELI KATTRUMPANIN KALLIOILLA

Sunnuntaina 30.10.2011 oli taas lähdettävä mantereelle töihin. Aamu oli tuulinen (lounas 12 m/s) ja mereltä vyöryi pilveä, roiskien muutaman sadekuuronkin. Pieni aamukierros ennen laivan lähtöä tuotti mm. 15 pikkulokkia, sarvipöllön, peukaloisen ja 4 tiltalttia. Saareen jäivät vielä Laaksosen Juha, Ari Ahtiainen, Jukka Brunell, Ilkka Reittilä ja Holvitien Mikko. Laivamatkalla nähtiin vielä 3 pikkulokkia lisää. Päivitänkin tämän taas jo täältä laivalta, Nötön läheltä.

MAAKOTKA KUVATTUNA MEIDÄN PIHALTA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.