Juhannukseksi Utöhön

Maanantaina 17.6.2024 oli aika palata kotiin Utöhön. Ajeltiin aamulla Outin kanssa Nauvoon ja todettiin, että m/s Utöhön tuli runsaasti väkeä, juhannusviikko on alkanut. Sää oli puolipilvinen, tuuli heikkoa ja lämpöä oli 17 astetta, illalla sumua. Matka kului pääosin kannella, mainittavin havainto oli ohilentävä kuikka. Utöhön saavuttiin klo 13, tavarat sisälle ja loppupäivä kului kotikulmilla. Laiturimme tuntumassa uiskenteli saareen 12.6. ilmestynyt nokikana – aika rari täällä, erityisesti näin kesällä! Toinen mukava havainto oli pihallamme tepastellut turkinkyyhky, Brita kertoi sen ilmaantuneen kyläalueelle eilen.

Sulkasatoisia haahkakoiraita on vielä runsaasti merellä

Tiistaina 18.6.2024 oli pääosa päivästä pilvistä ja sumuista, vasta illalla selkeni. Lounaistuulta 8 m/s ja lämpöä oli 15 astetta. Aamupäivällä laskettiin veteen s/y Taivaanvuohi, sen jälkeen kierros saaren itäosassa ja kyläalueella. Nähtiin mm. harmaasorsa, nokikana edelleen, etelään muuttanut isokuovi, 3 suokukkoa, harmaankirjava kesykyyhky Svensk Barackenin katolla sekä turkinkyyhky edelleen kyläalueella. Kultarinta, mustapääkerttu ja punavarpuset lauloivat vielä ahkerasti.

Nokikana on Utössä harvinainen ja harvinaista on sekin, että nokikana pyydystää ravinnokseen kaloja

Keskiviikkona 19.6.2024 oli puolipilvistä, aluksi lounaistuulta 4 m/s, illemmalla luoteistuulta 8 m/s. Lämpöä oli 16 astetta. Staijia aamulla vajaa tunti, mutta merellä oli kovin hiljaista. Kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat, iltapäivällä kotihommia (nurmikon siistiminen jne). Tänään mainittavia olivat 4 ruokkia, nokikana edelleen, karikukko, 7 suokukkoa ja itäniityn reunalla naaras teeri, jolla 7 pientä poikasta. Edellinen todettu teeren pesintä Utössä tapahtui 13 vuotta sitten (2011). Taitaa kettujen vähenemisellä olla merkittävä osuus pesinnän onnistumiseen.

Saaressa pesinyt teeri on saanut 7 poikasta, joista tässä kuvassa viisi

Torstaina 20.6.2024 oli pääosin aurinkoista ja lämpöä 17 astetta. Aluksi luoteis- ja myöhemmin lounaistuulta 7 m/s. Staijia runsas tunti aamulla luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosat. Nähtiin mm. kuikka, 23 mustalintua, 11 ruokkia, etelään muuttanut ad pikkulokki, edelleen nokikana talomme edustalla, kultarinta sekä muuttokahlaajia 11 suokukkoa, valkoviklo ja mustaviklo. Gropskärillä näyttää olevan hyvin vähän ruokkeja, mitähän yhdyskunnalle lienee tapahtunut..

Kahlaajien syysmuutto on käynnissä, tässä valkoviklo tältä päivältä

Uusimmat kuvat isompina nähtävissä täällä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...