Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa, mutta oli aurinkoakin. Lämpöä oli enimmillään 20 astetta ja etelälounaista tuulta 5-9 m/s. Staiji jäi sateen takia väliin, mutta kierrettiin saaren itäosat. Nähtiin mm. 2 käkeä, turkinkyyhky sekä luhtakana edelleen ja muuttokahlaajia 3 pikkukuovia, isokuovi, 5 suokukkoa, 5 liroa, 4 valkovikloa, 4 töyhtöhyyppää, 3 suosirriä ja ad naaras punakuiri. Meillä kävi iltapäivällä nuohooja-Joni, joka teki taas hienoa työtä puhdistaessaan saaren korkeimman piipun plus tulisijat.

Vanha naaras punakuiri sai naurulokeilta kyytiä

Perjantaina 5.7.2024 satoi jälleen aamulla jonkin aikaa, mutta sade loppui pian ja taivas selkeni loppupäiväksi. Lämpöä oli 18 astetta ja puuskaista länsilounaista tuulta 8-12 m/s. Kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat ja nähtiin mm. 2 käkeä, edelleen turkinkyyhky ja muuttokahlaajia 6 liroa, valkoviklo, 9 suokukkoa, 6 töyhtöhyyppää ja suosirri. Päivä kului taas pääosin vieraiden kanssa, illalla tietty futismatsien äärellä. Varesvuon Markus ja Heli Perttula lähtivät aamulla mantereelle.

Näin valkoista (myös pää) suokukkokoirasta en taida olla aiemmin nähnyt

Lauantaina 6.7.2024 jatkui epävakaa kesäsää, aamulla taas sadetta ja myöhemmin puolipilvistä, lämpöä enimmillään 17 astetta. Aamun lounaistuuli 6 m/s voimistui päivän aikana ad 12 m/s. Itäosan kierros tehtiin ja nähtiin mm. käki, turkinkyyhky (Gamla Postenilla) pikkukuovi, 2 liroa, valkoviklo, töyhtöhyyppä, 8 suokukkoa ja 9 suosirriä, joista yksi jo nuoren näköinen.

Suosirrejä on pieniä määriä itärannalla, edessä jo nuoren näköinen yksilö

Muuttokahlaajien pysähtymistä haittaa korkealla oleva merivesi, lietteet ovat kovin pieniä. Meidän saunalla näkyi mm. kultarinta ja mustapääkerttu. Aamulla lähtivät vieraamme mantereelle, myös Outi lähti käymään Turussa. Juha Laaksonen matkasi niinikään mantereelle.

Kultarinta meidän saunalla

Sunnuntaina 7.7.2024 oli tuulinen päivä ja aamulla jälleen jonkin aikaa sadetta. Myöhemmin oli pilvetöntä, lämpöä 18 astetta ja kovaa etelälounaista tuulta, 10-15 m/s ja puuskissa 19 m/s. Merivesi jatkaa vaan nousuaan. Kiersin saareen itäosaa, muuten leppoisaa kotinurkilla hengailua. Näkyi mm. turkinkyyhky edelleen, itärannalla paikallisena ad pikkulokki ja muuttokahlaajia 7 liroa, valkoviklo, 7 suokukkoa, 2 töyhtöhyyppää ja 8 suosirriä. Meidän saunalla oli yllättäen keltasirkku – muistaakseni eka kesähavainto meidän Utö-aikana. Lieneekö tämä kähmyilevä yksilö saaressa pesivä? 

Vanha pikkulokki itärannalla
Keltasirkku käväisi meidän saunalla – oikea kesärari!

Uusimmat kuvat isompina täällä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...

Juhannus ja keskikesän viettoa

Juhannusaattona 21.6.2024 oli aurinkoista, lämpöä 16 astetta ja luoteistuulta 8-10 m/s. Aamulla taas...