Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s, etelälounaista tuulta.  Staijia taas vajaa tunti aamulla luotsiasemalla ja vähän kiertelyä Kesnäsissä ja saaren itäosassa. Havaintoja niukasti, mainita voi 10 ruokkia, 2 karikukkoa, 2 töyhtöhyyppää, isokuovi ja 5 suokukkoa. Saunarakennuksen maalausprojekti jatkui ja aamupäivällä kävi Metsähallituksen veneellä kolme henkeä, joista tuttuja Roland Vösa ja Markku Lappalainen, katsastamassa Kesnäsin rauhoitusmerkinnät ja Österängin tilanteen. Vösa raportoi vielä iltapäivän käynnistä Gropskärillä, jossa oli mm. 40 ruokkia ja etelänkiisla. Ruokkimäärä on jostain syystä vain alle puolet normaalista – sama tilanne kuulemma muissakin tarkastetuissa Saaristomeren ruokkiyhdyskunnissa.

Liroja on näkynyt vasta muutama yksittäinen

Perjantaina 28.6.2024 jatkui lämmin (24 astetta) ja tänään puolipilvinen sää, kaakkoistuulta 6-8 m/s. Kierrettiin saaren itäosat, muuten rantavajan kunnostusta. Nähtiin mm. pikkukuovi, 3 töyhtöhyyppää, valkoviklo, 5 suokukkoa ja luhtakerttunen. Saunalla käväisi tristis-tyyppinen tiltaltti ja Enskärillä nähtiin turkinkyyhky. Melko hiljaista on nyt linturintamalla, saa nähdä muuttaako illalla lounaasta saapunut ukkosrintama tilannetta.. Varesvuon Markus ja Minna tulivat illalla saareen.

Tristis-tyyppinen tiltaltti kävi meidän saunan nurkilla

Lauantaina 29.6.2024 oli yöllisten ukkossateiden jälkeen kaunis ja aurinkoinen päivä, lämpöä oli 19 astetta. Länsilounainen tuuli puhalsi 10-12 m/s koko päivän. Sateen takia ei aamustaijia, kierrettiin saaren itäosat ja rantavajan maalaushomma jatkui. Lintuja nähtiin mm. syksyn ekat 3 suosirriä, lisäksi mustaviklo, pikkukuovi, 5 suokukkoa, 3 töyhtöhyyppää ja harvoin eteen tuleva 2kv lapintiiira. Enskärillä oli edelleen turkinkyyhky. Laaksosen Juha ja Minna saapuivat saareen.

2kv lapintiira näyttäytyi itärannalla

Sunnuntaina 30.6.2024 oli lämmintä (20 astetta) ja pilvetöntä, mutta iltapäivällä lounaasta lähestyi matalapaine ja klo 17 alkaen saatiin sadetta. Tuuli oli etelälounaasta 2-6 m/s, mutta kääntyi illalla itään ja voimistui. Aamulla tunti staijia luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosat, myöhemmin myös Enskär. Seuranani oli tänään eilen saareen saapunut intialainen lintukuvaaja Rao, jonka saapumisesta ja opastuksesta oli etukäteen sovittu. Mukava mies ja lajisto oli hänelle tietysti likimain täysin uutta. Havaintoja tänään olivat mm. 6 ruokkia, 14 mustalintua, valkoviklo, 3 töyhtöhyyppää, 3 suokukkoa ja 6 suosirriä. Lisäksi nähtiin syksyn eka muuttava käki ja Enskärillä edelleen turkinkyyhky. Outi jatkoi rantavajan maalausta ja illalla saunottiin. Rao lähti iltapäivällä mantereelle.

Vuoden neljäs turkinkyyhky oleskelee Enskärillä

Uusimmat kuvat isompina nähtävissä täällä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Juhannus ja keskikesän viettoa

Juhannusaattona 21.6.2024 oli aurinkoista, lämpöä 16 astetta ja luoteistuulta 8-10 m/s. Aamulla taas...